Mâncarea e bucurie – un proiect educațional

Ramona Tomuța, nutriționist dietetician, și-a dorit un proiect prin care să poată îmbina pasiunea pentru nutriție cu dragostea pentru educația cu adevărat valoroasă. În momentul în care s-a întâlnit cu Janos Balogh, chef cu peste 20 de ani de experiență, acest vis a luat numele de #mâncareaEbucurie.

Cei doi au inițiat la Oradea, un proiect gastronomic educațional de succes pentru elevi și studenți. Proiectul, dedicat elevilor de gimnaziu și studenților de la secţia Nutriție și Dietetică din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie Oradea, își propune, sub conceptul #mâncareaEbucurie, promovarea alimentaţiei echilibrate în rândul tinerei generaţii şi promovarea brandurilor care susțin acest principiu de viață, prin produsele lor.

de Cătălina Ilie

„Iubesc mâncarea și tot ce transmite ea: prietenie, explorare, culoare, experiențe, informație, conexiune.” ne spune Ramona. Ideea unor ateliere gastronomice i-a venit în urma unor discuții cu studenții de la Nutriție și Dietetică, pornind de la nevoia lor de a concepe meniuri sănătoase și de a pune în practică suportul teoretic al cursurilor. Apoi, dorința de a împărtăși dragostea pentru alimentația sănătoasă și cu cei mai mici, a venit firesc, mai ales că sunt foarte rare astfel de cursuri în Oradea. “Este o mare bucurie să organizăm un atelier gastronomic prin care copiii să învețe despre alimentația sănătoasă și chiar să prepare singuri gustări numai bune de pus în pachețel!” ne mărturisește Ramona.

Ramona și Janos s-au bucurat și au prins și mai multă încredere atunci când producători locali, distribuitori, prieteni și cunoștințe sau chiar branduri deja cunoscute s-au alăturat proiectului. Ramona mărturisește că își dorește ca aceste ateliere să rămână gratuite tocmai pentru a oferi șansa noilor generații de a învăța despre nutriție, fără limitări de costuri. Mâncarea este un liant, un mod de a comunica, de a-ți exprima dragostea pentru prieteni și familie și este necesar să îi descoperim tainele încă din copilărie. Alături de ea, la fiecare atelier, participă și o susține, Carina, fiica ei, la fel de curioasă și entuziasmată de mâncarea bună. Carina o ajută inclusiv cu fotografii și video-uri din restaurantele unde merg să mănânce împreună. Mâncarea gătită cu drag este unul dintre multele feluri în care își spun te iubesc!

“Proiectele de succes se fac în echipă! Atelierele gastronomice organizate împreună cu Ramona sunt un proiect de suflet ce s-a născut în urma obiectivului comun de a familiariza atât studenții cât și copiii cu arta gătitului sănătos”, ne spune Janos Balogh. Pentru chef, cel mai frumos loc din lume este în bucătărie, acolo unde ingredientele, aromele, gusturile și texturile se transformă în cea mai sinceră dedicație de dragoste pentru viața trăită în armonie cu natura și comunitatea din care facem parte. Acest proiect pare un pas firesc pentru amândoi și un potențial enorm pentru ca industria HORECA să intre în contact cu tânăra generație și a cultiva dragostea pentru natură, oameni dragi și tot ce ne ajută să fim bine împreună!

Dacă sunteți interesați de acest proiect minunat și doriți să participați ca susținători, parteneri sau cursanți, puteți contacta organizatorii aici: FB: Ramona Tomuta-Nutritionist Dietetician Tel: 0 743 898 791