Corina Zamșa – creator de viitor pentru copii
Dezvoltarea armonioasă a copilului este misiunea în care părinții își concentrează toata atenția. Aceasta este și povestea pe care Corina Zamșa o scrie în fiecare zi de când a devenint mamă. Și-a dorit să creeze un context în care copiii să fie în siguranță, liberi, încurajați să își exprime creativitatea și curiozitatea, să își facă prieteni și să își dezvolte abilitățile necesare secolului 21. Așa s-a născut MindHub București Unirii, o academie de programare pentru copii între 6 și 15 ani, care urmărește responsabilizarea digitală a acestora, prin joacă.
“Rolul nostru, ca părinți, este să îi susținem și să îi ghidăm pe copii către sisteme care le oferă cadrul în care să se dezvolte armonios: intelectual, fizic și emoțional. Asta am simțit atunci când am creat din MindHub București Unirii, un generator de dezvoltare 360 de grade, în care focusul să fie binele copilului.”, Corina Zamșa, fondator MindHub București Unirii.
de Cătălina Ilie
În cadrul cursurilor și atelierelor tematice, micii cursați trec din rolul de consumatori de tehnologie în cel de creatori ai acesteia. Ei devin practic regizorii propriilor scenarii de joc, astfel încât, prin liniile de cod generate, primesc cheile de control asupra mediului digital. Dar pentru că tehnologia, programarea sau robotica nu se pot învăța doar din teorie, la MindHub copii descoperă testând și retestând, punând în practică, observând rezultatele și ajustându-le, de la o etapă la alta.
“Ca părinte, am simțit că este important să le ofer copiilor acces la tehnologie într-un mod constructiv și educativ, pentru a-i ajuta să se echipeze cu acele competențe-cheie necesare în viitor: gândire critică, flexibilitate și adaptabilitate, inițiativă, productivitate și responsabilitate, creativitate, cunoștințe tehnice și informatice, lucrul în echipă.“
Și odată cu dezvoltarea acestora, copiii au înregistrat și alte reușite importante: îmbunătățirea performanțelor școlare la materii precum matematică și engleză, învățând prin joacă și socializare.
“Cred și susțin că viitorul unei generații se bazează pe educație – cartea de vizită a unei sociețăți – iar pentru asta, mă implic activ în dezvoltarea contextelor de învățare.”, Corina Zamșa.
La academia copiilor curioși și a roboțeilor simpatici, prichindei de toate vârstele sunt încurajați și ghidați să își îmbogățească atât cunoștințele în domeniu, cât și experiențele care să le crească încrederea în propriile puteri. Ei exersează prin joc și joacă, gândirea matematică, strategică și algoritmică, organizarea în spațiu sau în plan, precum și creativitatea, viteza de reacție, motricitatea și independența deciziilor.
Cu toții ne dorim generații de viitori adulți echilibrați, dezvoltați cognitiv și emoțional, care să contribuie la binele societății prin propriile calități, cunoștințe sau talente. Pentru această perspectivă este imporatnt să sădim astăzi semințe trainice care să rodească în anii următori. ”Sădim semințele cu ajutorul unei programe bine structurate pe fiecare grupă de vârstă și prin cea mai sănătoasă formă de transmitere a informației – mentorii.” La MindHub, acestia sunt studenți la Politehnică și au experiență în domeniul pe care îl predau, dar și în lucrul cu cei mici.
Clubul administrat de Corina a înregistrat deja numeroase performanțe, dintre care amintim: calificarea, doi ani la rând, a unei echipe de cursanți în finala Olimpiadei Internaționale WLRC, crearea parteneriatelor cu instituții prestigioase de învățământ din România – Opera Comică pentru Copii, Muzeul Copiilor, Biblioteca Metropolitană – crearea proiectului MindHub și Școala Altfel, în cadrul căruia oferă acces gratuit la demonstrațiile de programare și robotică pentru 8000 de copii din școlile bucureștene și implementarea programului eViitorul prin care oferă acces la tehnologie copiilor din mediile defavorizate prin parteneriatul cu Centrului Generații al Fundației Regale Margareta a României
Anul acesta MindHub București Unirii pregătește noi proiecte educaționale precum MindHub Edu, Tabere de vară și primăvară, ateliere tematice experențiale.
”Dacă ar fi să rezum tot ce înseamnă MindHub București Unirii la un singur cuvânt, aș alege BUCURIE! Bucuria noastră că am creat cadul potrivit pentru dezvoltare sănătoasă și bucuria copiilor care vin să descopere tainele programării la cursuri, lecții demonstrative sau ateliere.”, Corina Zamșa.
Metodologia pe care Mindhub o folosește pentru a-i învăța pe copii să programeze se bazează pe gamification (învățare prin joacă) și lucrul în echipe mici. Cel mai important lucru pentru copii este experiența pe care o trăiesc și din care învață pentru viitor, creând și prezentând propriile jocuri și animații.
Cursurile MindHub se desfășoară pe parcursul anului școlar și este împărțit în module, respectând programa inovatoare, dezvoltată special pentru vârsta și abilitățile elevilor. Un modul durează 1 lună, se realizează în 4 ședințe a câte 2 ore, cu frecvență săptămânală. Modelele și instrumentele folosite sunt special concepute pentru formarea copiilor în programare.
Pentru acomodarea copiilor și pentru a vedea dacă programarea este de interes pentru ei, se recomandă participarea la o lecție demo înainte de înscrierea la curs. Aceasta poate dura 1 oră, în sistem independent, sau 2 ore, cu includerea într-o grupă deja formată.
În perioadele de vacanță sau la evenimente specifice, copiii pot participa la workshop-uri tematice. Acestea durează între 1 oră și 3 ore, în funcție de tema atelierului, și pot fi realizate la sediu sau în locații externe.
MindHub București Unirii este parte din rețeaua internațională de academii de programare pentru copii și adolescenți, înființată în Bulgaria, și extinsă ulterior în Europa și SUA în sistem de franciză. În prezent, MindHub operează peste 40 de centre indepentente din nouă țări: România, Bulgaria, Belgia, Finlanda, Estonia, Macedonia, Danemarca, Olanda și SUA.
Copiii dornici să descopere programarea și robotica sunt invitați la MindHub București Unirii, pe strada Traian, nr. 3, București. Putem fi găsiți ușor:
Facebook, Instagram, LinkedIn și TikTok: MindHub București Unirii
Telefon: 0726 463 482
E-mail: unirii@mind-hub.ro
Website: https://mind-hub.ro/contact-hall/mindhub-bucuresti-unirii