Ioana Mănăilă

Stăm de vorbă cu Mănăilă Ioana-Liana 18 ani, elevă a Colegiului Național Traian Lalescu Reșița.

Ioana, povestește despre ceea ce faci acum.

În acest moment eu fac volei de performanță. Am jucat la Clubul Sportiv Școlar Caransebeș din 2020 până acum, când am încheiat contractul cu ei, deoarece urmează să plec mai departe în alt oraș la un alt club și la facultate.

Am început voleiul la vârsta de 14 ani (2019), dar m-am apucat serios de treabă abia în anul 2021.

Până acum am reușit să obțin locul 3 la Campionatul Național de volei divizia perspectivă și premiul special de ,,Cea mai de perspectivă jucatoare” (2023) și locul 3 la Campionatul Național de volei de plajă, juniori(2022).

Eu am început să joc volei și să mă antrenez la Reșița, dar pentru că atunci nu exista un club, m-am inscris la CSS Caransebeș pentru a putea juca.

Acum s-a înfințat un club, CSM Reșița care are doar secție de fete, la care este bine venit orice copil.

Ce părere aveți despre voluntariat? Îl considerați benefic?

Voluntariatul este o acțiune pe care foarte mulți tineri o practică în ziua de azi și este foarte benefică pentru viața oamenilor din care înveti foarte multe lucruri. Devi o persoană mai organizată, socializezi cu mulți oameni și împărtășești experiențe, înveți să comunici și să fii mai calm și răbdator cu personele din jur, înveți din greșelile altora. Prin voluntariat oferi ajutor și îți arăți calitățile dar și sufletul.

Care este o calitate pe care o admiri la alți oameni?

Îmi plac oamenii darnici. Cei care împărtășesc ceea ce au și ceea ce știu cu cei din jur. Îi admir deoarece aceștia doresc  să-i învețe pe alții ceea ce ei știu mai bine și fac cu plăcere, fără a exista concurență sau invidie.

Care sunt 3 cuvinte care te descriu cel mai bine?

Voință, curaj si răbdare sunt cele 3 cuvinte care cred că mă descriu cel mai bine. Dacă îmi propun un lucru, fac orice pentru a-l indeplini deoarece îmi doresc cu adevărat.  Indiferent de obstacolele pe care le-am întalnit și le voi întâlni mai departe, nu am renunțat la visul meu. Chiar dacă pare imposibil, am avut și am curajul și voința de a continua și de a-l îndeplini. De asemenea, cu răbdare și muncă am reușit să ajung până în momentul în care sunt acum și voi continua tot așa.

Cum faci față dezamăgirilor/eșecului?

Am avut multe eșecuri si dezamăgiri pe întreaga perioadă a voleiului. La început mi-a fost greu, nu le puteam accepta și mă demoralizau foarte tare, dar am învățat că trebuie să le iau ca pe o învățătură. Cu cât am greșit și am pierdut mai mult, cu atât am învățat mai bine și mai mult. Eșecurile îmi arătau unde sunt minusurile, și astfel am muncit mai mult la ce-mi lipsea. De asemenea, cu cât am evoluat mai mult, eșecurile au început să mă facă să să fiu mai competitivă, să-mi doresc să fiu mai bună și să muncesc mai mult.

V-ați vedea făcând altceva?

În momentul de față nu m-aș vedea făcând altceva. Îmi place foarte mult voleiul și îmi doresc să-mi construiesc o carieră în el. Vreau să ajung să joc cât mai mult și la cele mai bune echipe. Sunt o fire sportivă și îmi place să fac foarte mult sport.

 

Care sunt lucrurile mărunte în care găsiți bucurie?

Mă bucur foarte tare atunci când petrec timp cu familia si prietenii. Indiferent că este doar o plimbare, o întâlnire la terasă sau o vizită scurtă. Făcând sport de performanță, trebuie să renunți și să sacrifici foarte multe lucruri, mai ales timpul petrecut cu cei dragi. Iar întâlnirile si revederile cu aceștia mă fac foarte fericită.