Cornelia Bățăuș

Stăm de vorbă azi cu Cornelia Bățăuș, profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială Constantin Brâncuși din București.

Cine este omul Cornelia Bătăuș?

Sunt soție, mama a doi copii adulți extraordinari, Alexandru și Elena. Sunt cele două minuni ale mele, pentru care îi mulțumesc lui Dumnezeu.

Sunt profesor învățământ primar de 30 de ani, meserie care este pentru sufletul meu. Îi mulțumesc și pe această cale mamei mele care este tot învățătoare și de la care am învățat să lucrez cu copiii.

Predau de aproape 20 de ani la Școala Gimnazială Constantin Brâncuși din București, școală care îmi este foarte dragă, deoarece aici am învățat și eu până la clasa a VIII-a, mama mea a fost învățătoare în aceeași școală, acum  a ieșit la pensie, copiii mei au învățat aici, 8 ani. Deci, ce pot spune, sunt recunoscătoare că sunt în școala mea de suflet. Mă simt aici ca acasă!

Sunt Creator de educație și am propriul site, www.creativeforlife.ro pe care creez lecții interactive, inovative, așa cum vreau eu, jocuri digitale pentru copii, tutoriale, activități pentru Școala Altfel, pentru petrecerea timpului liber, idei de călătorii în țară sau în alte țări.

Am un afterschool Creative Kidz și site-ul www.creativekidz.ro, de care sunt foarte mândră, la care lucrăm împreună eu, fiica mea Elena și mama mea, trei generații. Este locul unde, în fiecare zi, după școală petrec 5-6 ore zilnic cu mulți copii de primar. Avem variate ateliere creative, îmi place foarte mult ce facem împreună la afterschool. Pe copii îi descopăr cu totul altfel în cadrul afterului.

Au atât de multă nevoie de comunicare, de înțelegere, de joacă cu alți copii. Sunt nerăbdători să desfășoare activități extrașcolare, să avem întâlniri cu scriitori, cum am și avut cu Mihaela Coșescu care ne-a citit din noua sa carte Unde vrei să mergi?. Am avut onoarea să avem o întâlnire în direct și cu actrița  Georgiana Propan care ne-a prezentat Odăița sufletului de Crăciun?

Tu ți-ai făcut curat în odăița sufletului? …

Teatrul de păpuși Licurici ne-a vizitat personal la clasă și la after și ne-a încântat cu Poveștile lui Creangă.

Atelierul Pictură pe sticlă a fost de asemenea o mare bucurie atât pentru copii, cât și pentru mine. Îmi place atât de mult să descopăr lucruri noi, iar când copiii sunt fericiți, eu mă încarc, e un schimb de energie fantastic între noi. Și ei știu acest lucru. 90 % din timpul meu, zilnic, îl petrec cu copii de primar.

Vorbesc mult despre școală, after, dar asta sunt eu,

Ce vă place să faceți în timpul liber?

Îmi place mult să citesc, autorul meu preferat este Ken Follet, i-am citit toate cărțile și aștept cu nerăbdare ca noua carte să apară în România.

Doresc să mă dezvolt personal cât mai mult, citesc cărți de specialitate, iar tehnologia ne pune acum la dispoziție atât de multe materiale , podcasturi, la un click distanță. Ascult săptămânal cu mare plăcere pe Cristina Oțel cu Pauza de bine, pentru că toți avem nevoie de pauze de bine, pe Paul Olteanu cu Mindarchitect, Ted.

Am propriul proiect Etwinning de 11 ani, The Creative Researcher Steam și în cadrul lui avem diverse activități științifice, descoperim lumea împreună prin proprii ochi, prin investigații științifice. Colaborez cu profesori și copii din lumea întreagă. Am invitat la Simpozionul proiectului meu pe singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu.

Știm că elevii dumneavoastră sunt implicați în foarte multe proiecte internaționale.

Elevii mei mari care acum sunt a VI a mă întrebau mereu, cu cine ne mai întâlnim, doamna, săptămâna aceasta?

Avem prieteni în America, Japonia, Spania, Turcia, Danemarca, Italia, Suedia și lista continua. Prin prisma faptului că sunt Microsoft Expert și nu numai, am posibilitatea să particip cu elevii mei la multe întâlniri virtuale live cu ghizi din Parcuri Naționale din lumea întreagă, cu muzee, cu profesori la conferințe internaționale, cu astronauți Nasa.

Ce aș mai putea spune? În timpul liber, ador să călătoresc, îmi doresc să pot vedea lumea întreagă, am ajuns până acum pe patru continente, peste 15 țări și nu mă opresc aici. Cât mai pot munci și pot, sunt o fire foarte activă, voi  călători, voi vedea locuri noi, interesante.

Am trei pisici pe care le iubesc și care îmi aduc multă liniște, pace.

Ce vă doriți să realizați în viitor?

Aș vrea să pot găsi calea de ajunge la sufletul tuturor copiilor, să îi pot motiva să învețe mai ușor , să îi mai temperez, știm cu toții cât sunt de agitați . Să mă fac înțeleasă mai ușor de către părinți pentru a veni în ajutorul copiilor. Din păcate mulți părinți nu își înțeleg proprii copii, dau vina pe școală pentru orice neînțelegere, lasă totul pe umerii școlii.

Sper să ajungem și noi ca popor să fim mai civilizați, să prețuim mult mai mult ceea ce avem noi ca nație, să îi învățăm cu adevărat pe copiii noștri ce înseamnă valorile autentice românești. Să le arătăm modele demne de urmat. Să îi învățăm și să-i încurajăm să își urmeze visurile, însă să le spunem că totul e posibil prin perseverență, cum le-a spus si Dumitru Prunariu în direct elevilor mei.

Schimbarea începe cu fiecare dintre noi!