Ai un adolescent încăpățânat. Cum o scoți la capăt cu el?

Ai un adolescent încăpățânat. Cum o scoți la capăt cu el?

Ai un copil încăpățânat și nu știi cum s-o scoți la capăt?
In majoritatea cazurilor, în spatele acestui comportament, se află un copil cu voință puternică, cu mult curaj și căruia îi place să învețe din experiență proprie. Cunoașteți genul, copilul care dorește să vadă pe pielea lui dacă într-adevăr cuptorul e fierbinte!😀
Ei bine, cu excepția situațiilor în care îi poate fi periclitată siguranța, este mai eficient să îl lași să învețe din experiență, decât să încerci să îl controlezi.
Bineînțeles că îți testează limitele și răbdarea în mod repetat, dar așa învață el de fapt, testând!
Înțelegând ce se află în spatele comportamentului numit ” dificil”, și faptul că nu o face intenționat, te va ajuta să rămâi calm, să nu o iei personal și să rămâi fără soluții.
Spre deosebire de copiii cu personalitate maleabilă, copiii cu voință puternică simt nevoia de independență, mai degrabă decât să te creadă pe cuvânt ori să se supună fără obiecție.
Lasați-i să conducă și să testeze activități pe cont propriu, controlat, dar fără cicăleală! În caz contrar, aveți parte de multe tensiuni și discuții, care vă epuizează, cel mai adesea fără rezultat.
De exemplu, dacă nu s-a spălat pe dinți sau nu a făcut ordine în cameră, întrebați scurt, fără să-l bateți la cap: ” Ce altceva mai aveai de făcut înainte să plecăm/ să ieși la joacă?”
Dacă a ” uitat”, amintiți-i: ” Dimineața ne spălăm pe dinți, mâncam, facem bagajul. Am văzut că ai făcut bagajul, super!! Acum, ce mai ai de făcut?”
Copiii independenți reacționează și se comportă muult mai bine când nu sunt abordați opozițional sau confruntativ. Cu cât sunt mai tare ” luați pe sus”, cu atât se vor opune mai mult.
De asemenea, dați-i de ales. Știți bine, când sunt interesați de ceva, emoțiile și voința sunt activate la maxim. Dacă îi dați doar comenzi și interdicții, veți avea o relație doar de tensiuni permanente. Când poate alege o variantă sau alta, respectând în același timp limitele pe care le stabiliți, veți vedea că îi va face plăcere să coopereze. O dată așa, a doua oară….. mereu…..se armoniza și relația sa cu cei din jur.
Deci, respiră adânc când te provoacă și amintește-ți că, mai importantă decât supunerea absolută, este COOPERAREA.
Poți astfel, să eviți lupta de putere, ajutându-ți copilul să se simtă iubit și înțeles, chiar dacă îi impui, hotărât și cu blândețe, LIMITE !
De la comportamentul dificil, exploziv, copilul va dezvolta abilități sănătoase de negociere și compromis.