Ascultarea, cooperarea……
Ascultarea, bat-o vina!
Majoritatea subiectelor în care părinții cer sfatul sau se simt copleșiti se referă la lipsa de ascultare a copiilor, și asta, indiferent de vârstă. Citesc reply-uri, mailuri sau comentarii și sunt consternată: părinții nu pot spune controversatul ” nu” fără să declanșeze un război mondial.
Ei bine, la baza necooperării stau, în principal, neascultarea și lipsa de empatie. Adesea părinții nu își ascultă copiii și nici nu-i cunosc cu adevărat. Mulți trăiesc iluzia că, făcând eforturi poartă mai bine de grijă, dar se simt epuizați și fără rezultate.
Însă, adevărata purtare de grijă nu înseamnă să sari imediat la orice scâncet, să ți se facă rău dacă își dă ochii peste cap, să cedezi nervos la rugăminți și insistențe, pentru că, nu-i așa, copiii noștri ne cunosc deja slabiciunile și ” cât și cum sa întindă coarda”.
Dedică-i momente speciale, în care nu ești nici obosit, nici agasat, iar copilul poate să te asculte și să fie ascultat.
Cu cât îl cunoști mai bine, cu cât el știe mai mult că ții cont de el, atunci poți impune și reguli! Relația nu mai este obositoare, cu negocieri permanențe și frustrări reciproce.
Știu, când au lucruri de făcut prin casă, teme, dar trebuie să le spui că abia la terminarea lor pot ieși la joacă ( ori cu prietenii)……. rareori copiii noștri primesc cu bucurie răspunsul “nu”.
Le putem explica de exemplu, că îi înțelegem, iar refuzul nu înseamnă pedeapsă, nici a-i priva de o bucurie, ci încercăm să îi învățăm ceva mai important: să fie responsabili, să prioritizeze, să își administreze timpul, iar ordinea este mai întâi datoria, care tot lor le folosește, apoi distracția.
Sigur, adolescența este vârsta la care copiii se simt neînțeleși adesea, in ciuda eforturilor noastre de a-i apropia.
Ei bine, un ” truc” aparte este să povestim cu ei, să fim interesați de ceea ce îi interesează, să îi ajutăm să își descopere o pasiune, să aibă prieteni, prietenii potriviți.
Investiți timp în ceea ce la place, într-o pasiune, chemați-le prietenii în vizită la voi acasă, fără să-i sufocați ( e perioada in care se simt stânjeniți de prezența noastră lângă prieteni). Prin mici favoruri și lucruri legate de viața lor, de ceea ce-i pasionează, veți avea o ușă mereu deschisă spre inima lor!