ZI For LIFE, ediția a XI-a, Moldova Nouă

De Olariu Maria
Foto: Boboescu Adrian

,,Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea.” , spunea Nelson Mandela. Noi, echipa For Life Moldova Nouă, susținem această afirmație și ne-am dorit să promovăm educația distractivă prin invitarea primilor voluntari For Life la evenimentul de pe data de 14 septembrie, în calitate de modele academice și sociale de urmat pentru cei mai mici dintre noi.

Ziua For Life  din 14.09.2024, desfășurată la LTCD, a fost inedită prin formatul său “De la elevi la studenți”, după ideea Andreei Țundrea, absolventă a liceului nostru, unul dintre primii voluntari For Life care, în prezent, este studentă la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara, secția Drept european și internațional. Astfel, proiectul nostru a fost dus la un alt nivel, și în rândul studenților. Sâmbată s-a desfășurat a XI-a ediție a proiectului For Life, organizată la Liceul Tehnologic ,,Clisura Dunării” ( a III-a editie organizată la Moldova Nouă), unde s-au adunat  70 de participanți, majoritatea tineri(elevi și studenți), care nu au ezitat să ia parte la o oportunitate valoroasă de dezvoltare personală și comunitară.

Ca de fiecare dată, alături de voluntari, au fost invitați, Asociația de părinți, reprezentată de dna Raluca Popescu și sponsorii: Auto Alex, Pensiunea Leonardo, Wow-Lounge Bar&Pizza, Enjoy, Mili Grill, Drăghici D&M-Cateryng, Florăria Morena, Florăria Ama.

Evenimentul a început la ora 11, cu o prezentare realizată de Raluca Natașa Constantinovici, ambasadorul comunității noastre, care a subliniat importanța voluntariatului.

Apoi, Andreea Țundrea, în calitate de membru al primei echipe de voluntari din Moldova Nouă, a demonstrat nu doar o mare pasiune pentru educație, ci și o abilitate remarcabilă de a comunica și de a inspira, prin susținerea unui discurs la început de ediție.

A fost urmată de doamna director a Liceului Tehnologic ,,Clisura Dunării”, Georgevici Anișoara, care a adresat o urare de bun venit invitaților și a scos în evidența interesul adolescenților pentru acest proiect.

A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri cu invitatul Adrian Torma, care a stimulat tinerii să își exprime ideile deschis și să își urmeze visurile, indiferent de circumstanțe.Domnul Torma ne-a împătășit din experiența lui ca părinte, om de afaceri, primar și senator.  Participanții au acționat activ și au ajuns cu un pas mai aproape de formarea lor ca indivizi, contribuind la construirea unei societăți mai unite, încrezătoare și conștiente de provocările cursului vieții.

În continuare, profesorul Ovidiu Bădescu a susținut atelierul intitulat ,,Șef versus lider”, care a menținut concentrarea și implicarea participanților.

Astfel, elevii au învățat prin intermediul unor joculețe că un lider adevărat inspiră și motivează oamenii, se preocupă de nevoile și dezvoltarea unei echipe, este deschis la idei și contruiește relații bazate pe încredere.

Profesorul Ovidiu Bădescu a adus mulțumiri la adresa doamnei Lăcrimioara Ziman, coordonator local al proiectului, și Andreei Țundrea, voluntar dedicat al acestui proiect, pentru organizarea reușită a acestei ediții.

După pauza de masă asigurată de organizatori, care a constat în pizza și prăjituri, am avut ocazia să ne întâlnim cu voluntarii cei mai fideli ai acestui proiect.

,, Împreună dăm viață învățării! ” este premiza cu care primii voluntari For Life din Moldova Nouă-  actualmente studenți – ne-au însoțit in cadrul acestui eveniment cu inima plină de entuziasm, organizând ateliere care dezvoltă abilitățile de flexibilitate și gestionare a timpului ale fiecărui participant, promovându-se lucrul în echipă. Întâlnirea „De la elevi la studenți” a adus cu ea jocuri de cunoaștere, inteligență și colaborare . La finalul jocurilor, studentii au acordat atentie intrebărilor elevilor interesați de anumite particularități ale institutiilor de învățamânt superior pe care aceștia le-au urmat, răspunzându-le călduros la întrebarile adresate.

De asemenea, ne-am bucurat de prezența unei echipe de cehi, elevi și profesori, veniți prin proiectul Erasmus al școlii. Astfel, evenimentul a primit caracter internațional.

PartIciparea elevilor la aceasta ediție i-a ajutat să își dezvolte abilități esențiale pentru viitor, precum gândirea critică, empatia și înțelegerea diversității. Această inițiativă îi pregătește pentru provocările reale ale vieții și le oferă un spațiu în care să își exprime ideile și să colaboreze cu ceilalți pentru o cauză comună.

3 Comments to “ZI For LIFE, ediția a XI-a, Moldova Nouă”

  1. Suntem bucuroși că am reușit să finalizam aceasta ediție cu succes.
    Abia aștept următoarele ediții

  2. Ca voluntar nou-venit în proiectul For Life, nu pot să nu îmi exprim entuziasmul și satisfacția pe care le simt după activitatea de pe 14 septembrie . Atmosfera de camaraderie și dedicare care domină aici este cu adevărat inspirațională. Această experiență înseamna a învăța, a crește și a ne conecta unii cu ceilalți. Activitățile la care am participat și atribuțile pe care le am avut în cadrul acestei ediții m-au ajutat să ies din zona de comfort.Cred cu tărie că împreună putem aduce o schimbare durabilă și mă simt mândră să fac parte din acest demers.

  3. Activitățile de voluntariat au o importanta deosebita în dezvoltarea copiilor si adolescenților…Felicitari și mult succes în ceea ce va propuneți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image