Stăm de vorbă cu doamna Simona Balaci, fondatoare Școala Magnum Dance Reșița
Cum a luat ființă Școala de dans Magnum Dance Reșița?
Școala noastră de dans derivă din clubul de dans sportiv de performanță Magnum Team Reșița, condus de Tomescu Ovidiu, cel mai grozav instructor…cel care mi-a schimbat cursul vieții și care a pus bazele a ceea ce insemnăm noi în prezent.
Unde ați învățați să dansați?
Iubesc dansul, am dansat dintotdeauna și am învățat toate felurile posibile de dans de-a lungul vieții, dar profesional am început la Magnum Team Reșița, cu Ovidiu.
Cum v-ați perfecționat?
Cursurile și examenele de dans sportiv de performanță, de societate și cele pentru adulți (bachata, salsa, kizomba, tango argentinian și folclor) m-au purtat în Brașov, București, Timișoara și Arad, am colaborat și am învățat de la cei mai buni instructori de la: Dance Sport Academy București, Salsa Addicted și Tango Malena din Timișoara, Dum Dance Team Arad și Ansamblul Folcloric Bârzava Reșița și, bineânțeles, țigănește, am furat de la dl. maestru Dumitru Batacanda și de la Adrian Jurchescu ce conduce Ansamblul Junii Gugulani din Caransebeș…
Da, chiar urma să vă întrebăm, ce pregătește Școala Magnum Dance Reșița pentru noul sezon de dans?
Pentru că am fost invitați să dansăm la Românii au talent-Pro Tv, ne-am pregătit și încă muncim asiduu, ne dorim să reprezentăm cât mai bine și mai frumos pasiunea noastră pentru dans și județul Caraș-Severin. Ca să continui ideea, vineri, 13 septembrie vom fi la preselecții, la Timișoara, țineți pumnii, sperăm să mergem mai departe, la București! Merg cu 24 de copii și tineri șiiii! vom dansa un dans țigănesc și vom prezenta și un moment de dans sportiv cu cea mai micuță pereche de la performanță. Perechiușa este formată din Basarab Ioana Augustina, are 7 anișori și Florea Marius Dumitru, 8 ani, ambii din Caransebeș.
Pe lângă preselecțiile de la Timișoara pentru emisiunea Românii au talent, ne-am pregătit intens toată vacanța de vară pentru noul sezon de competiții din cadrul Federației Române de Dans Sportiv și sperăm să câștigăm cu toții cât mai multe podiumuri, finale, cupe, diplome, medalii și experiențe plăcute! Toți copiii Școlii Magnum Dance sunt foarte pasionați de dans, sunt muncitori, disciplinați, un grup frumos sudat, cu părinți excepționali în spate, care ne sprijină din toate punctele de vedere.
Cum se desfășoară activitatea școlii? Faceți, vă rugăm, o prezentare a acesteia.
Activitatea școlii se desfășoară de luni până vineri în trei orașe: Reșița, Caransebeș și Oțelu Roșu. La 17.30 se începe cu dansuri distractive, de coordonare și muzicalitate cu micuții dansatori copiii începători cu vârste de 4-7 ani, apoi se trece la categoria de dans sportiv de performanță pentru copiii de 8-15 ani și serile mele se încheie frumoooos, dansând cu adulții…
Câți cursanți ați învățat până acum să danseze?
De-a lungul anilor, o mulțime (muuulte sute :)) de copii și adulți dragi m-au cunoscut și au învățat câte ceva de la mine și împreună cu mine…nu doar să danseze, ci și să se distreze dansând, să crească într-o atmosferă frumoasă cu disciplină, valori și muzică de calitate, să își coordoneze segmentele corpului cu mintea, urechile și sentimentele, să se descopere, să se autodepășească, să se dezvolte armonios, să relaționeze, să aparțină unui grup și unei comunități etc.
De ce faceți voluntariat?
În primul rând, voluntariat fac cu elevii și liceenii din clasele terminale, cu ei pregătesc atât momentele de dans de la banchete și festivitățile de încheiere ale anului școlar, cât și participarea la diferite evenimente din comunitate… pot să vă spun că am încheiat 2023-2024 cu frumoase emoții și cu o colaborare perfectă cu mai multe școli și licee din județul nostru: cu Școala Gimnazială Nr 7 Reșița, cu Colegiul Traian Vuia Reșița, cu Școala Nr 1 și Școala Nr. 3 din Oțelu Roșu, cu Colegiul Național C.D.Loga din Caransebeș, cu Colegiul Național Traian Doda Caransebeș, pe aeastă cale le mulțumesc frumos doamnelor director și diriginților care m-au abordat și trebuie să vă spun, toți copiii și adolescenții cu care am lucrat m-au făcut să mă simt mândră și onorată, plăcut surprinsă de valorile lor morale; privesc cu speranță către viitor, avem copii frumoși din toate punctele de vedere.
Hmmm…voluntariatul pentru mine înseamnă să împrăștii veselie, muzică și dans în jurul meu, să îmi trăiesc viața frumos, deci, de fapt, tot eu am de câștigat de aici…îmi pare rău doar că nu prea mai am am timp liber ca să fac mai mult, mai multe…
Cum poate o persoană să facă atâtea activități la un asemenea nivel? Mă refer la dans de performanță, activități suplimentare, activitate educativă excepțională ca educatoare la grădiniță, voluntariat?
Este simplu pentru mine, iubesc ceea ce fac! Îmi plac copiii, oamenii și dansul, încerc să îmi planific, să îmi organizez și să îmi fac treaba cât mai bine la grădiniță și în sălile de dans, daaaar, pe de altă parte, alături de soțul și fata mea, Maria Balaci, îmi petrec tot timpul liber din zi, noapte, weekend sau vacanțe bucurându-mă și distrându-mă cu toți cei din viața mea, fie că sunt puișorii preșcolari cu activități extracuricculare, fie că sunt copiii Magnum cu cantonamente de dans, excursii, tabere, ieșiri la cinema sau la pizza ori adulții mei cursanți cu party-uri explozive…
Care este obiectivul principal al activității dvs. din sală și tipurile de dans pe care le practicați?
Obiectivul meu principal din sălile de dans este de a învăța pe toată lumea că viața este frumoasă când o trăiești dansând și socializând.
Școala Magnum Dance Reșița se bucură de o foarte mare varietate în materie de tipuri de dans, la noi se dansează dansuri de coordonare pentru copii mici, dansuri de societate, dans de performanță, dansuri pentru adulți, dansuri din folcorul românesc, sârbesc, macedonian, grecesc și altele, internaționale, (ne-am distrat mereu, ne-am lărgit constant cunoștințele, de-a lungul anilor am dansat și dans japonez, african, rusesc, mexican, indian, turcesc…).
Care dintre cele două activități este preferată – munca de la grădiniță sau munca din sala de dans?
Ooooof, ce întrebare grea, cred că aș putea să spun doar că îmi doresc să am putere și sănătate să continui la nesfârșit să le fac pe amândouă…
Cum ați reușit să o determinați pe Maria, fata dvs., să facă dansuri, dar și să fie alături de mama ei în pregătirea copiilor cursanți?
De la 4 anișori Maria a început sa danseze și de atunci nu s-a mai oprit :)…viața ei se împletește cu a mea și trăiește efectiv, ca și mine, în dans, cu tot ceea ce înseamnă acest lucru.
Ce-și dorește doamna Simona Balaci și Școala Magnum Dance Reșița pentru noul an școlar?
Sper ca noul an să ne aducă tuturor sănătate, îndeplinirea tuturor dorințelor, spor și succes în tot ceea ce ne propunem să reușim și infinit de multe momente de bucurie fie cu familia, fie dansând, fie călătorind, făcând exact ceea ce iubim să facem.
Vă mulțumesc frumos d-voastră pentru invitația la interviu, le mulțumesc tuturor cursanților școlii pentru că au ales să danseze alături de mine și părinților pentru susținerea și implicarea nesfârșită în toate acțiunile, evenimentele și activitățile marca Magnumdance!