Activă în domeniul educației de peste 12 ani, Mona Vlai este un om determinat să producă o schimbare în viața educabililor săi, să aibă un impact pozitiv asupra celor cu care intră în contact. Ultima perioadă a reprezentat un „boom” în ceea ce privește pregătirea profesională continuă, culminând cu participarea la programul de formare oferit de echipa de la SuperTeach, Mentalitate deschisă în educație, și inițierea proiectului -Cafeneaua Părinților 2020-, oferind adulților cu rol educațional un spațiu de învățare și un exemplu de bune practici.

            De ce educație?

            Atunci când rochia e făcută la comandă, e croită special pe măsurile tale și te îmbracă perfect. Așa ar trebui să fie și cu profesia: să alegem ceva ce ne este pe măsură și ne face fericiți. Primii pași în educație i-am făcut cu aproape 13 ani în urmă, însă atracția spre acest domeniu am simțit-o de copil. Bucuria de a fi înconjurată de ochi curioși și urechi ciulite și satisfacția de a fi impulsul acela din viața unui copil spre a-și dori să devină un adult responsabil și adaptabil, acestea sunt lucrurile ce mă mână în luptă 🙂

            În plus, educația are atâtea laturi și fațete, încât se aseamănă cu un diamant strălucitor. E atât de frumos să afli lucruri noi, să descoperi soluții la probleme care par de nesoluționat și să construiești relații de calitate!

            Care este un punct tare al educației zilelor noastre? Dar unul slab?

            Voi începe cu cel slab, pentru că vreau să închei răspunsul într-o notă optimistă 🙂 Un punct slab, unul care roade sistemul educațional din interior și-l lasă ca pe un măr viermănos, este exact calitatea oamenilor din sistem. Cu tristețe vă spun că, din punctul meu de vedere, s-a ajuns la o paritate de 1/5. Un dascăl bun la cinci mai puțini buni. E dureros să o spun, dar e realitate.

            Avem atâția dascăli blocați în predarea PixFoaie, în dictare sau copiere din manuale… Cum vor învăța copiii să gândească? Cum te poți conecta la o clasă, la un grup sau la un elev dacă nu îi dai șansa să spună ce crede și ce simte? Avem dascăli nepregătiți la materiile pe care le predau sau cărora nu le pasă, efectiv, de ce lasă în urma lor. Avem teste copiate de pe platforme educaționale și aruncate copiilor pe bancă, indiferent de cantitatea de materie predată sau de nivelul de informație la care se află aceștia. Avem ore care se repetă la infinit, în care se folosesc aceleași metode și în care elevii se plictisesc și se obișnuiesc să rămână în zona lor de confort. Sau poate în cea a dascălului.

            Unul din punctele tari din educație este validarea nevoii de implicare a familiilor în procesul educațional. În sfârșit, oamenii din sistem încep să înțeleagă faptul că actul educațional este incomplet fără participarea părinților. Dascălii și părinții sunt jumătățile unui întreg, ei trebuie să colaboreze și să păstreze o relație strânsă, spre beneficiul elevilor.

            Bucuria mea imensă este că și părinții încep să înțeleagă cât de importanți sunt ei înșiși pentru progresul elevilor la școală și încep să se implice tot mai mult și să conlucreze cu dascălii. Avantajele sunt nemăsurate pentru copilul care își vede părintele și dascălul într-o relație onestă, în care niciunul nu încearcă să submineze autoritatea celuilalt, ci se respectă reciproc.

            Ce reprezintă Cafeneaua Părinților 2020 și ce planuri de viitor aveți?

            Cafeneaua părinților 2020 este cel mai nou proiect la care lucrez și reprezintă un spațiu, deocamdată în mediul online, în care părinții și colegii de la catedră să găsească răspuns la întrebările referitoare la creșterea și educația celor mici. În curând vom începe și cursurile de Educație Parentală, față în față cu cei interesați. Sesiunile vor dezbate probleme precum atașamentul sigur, combaterea stresului, păstrarea unui climat pozitiv în familie sau a unui parteneriat bazat pe încredere cu copilul. Fiecare părinte care ne calcă pragul va putea aplica soluțiile în mod personalizat, adaptat la specificitatea situațiilor personale.

            Cât despre planurile de viitor, acestea sunt diverse și consumatoare de timp, însă mereu am grijă să-mi acord niște timp de calitate pentru dezvoltarea personală. Nu toată lumea înțelege cât de important este să ai grijă de tine și să nu stagnezi pe aceeași treaptă a scării vieții. Poți să „te odihnești” o perioadă dar apoi obligatoriu mai urci o treaptă, apoi încă una. Lucrând într-un domeniu atât de versatil, să rămân în urmă cu noutățile ar însemna să ignor cu bună știință o mulțime de oportunități.

            Viitorul aduce cu sine o deschidere mai largă pe piață a materialelor educaționale create sub egida Miss Mona`s Magic Market. Este vorba de seturi educaționale care stimulează și încurajează lectura. Fiecare set conține o poveste și mai multe activități în baza acesteia, precum supa de litere, fișe matematice, puzzle-uri, labirinturi și altele. Publicul-țintă este format din elevi de ciclu primar, dar cu puțin ajutor, activitățile pot fi efectuate și de preșcolari.

            Aș vrea să închei cu vorbele lui Nelson Mandela, cu un citat care mă inspiră și în care cred nemărginit:
            Educația este cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru a schimba lumea!

Miss Mona’s Magic Market

Cafeneaua părinților 2020