Inocențiu-Gabriel Bud

”În fiecare om sălăsluiește un soare, totul este să-l lăsăm să ardă.” – Socrate

 Stăm de vorbă cu Inocențiu-Gabriel Bud, absolvent al Liceului Teoretic ”Emil Racoviță”, Baia Mare, județul Maramureș, în prezent student la Facultatea de Istorie și Filosofie, din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Într-o lume într-o permanentă schimbare, care credeți că ar fi abilitățile pe care tinerii trebuie să și le dezvolte?

Aș vrea să punctez aici gândirea critică, pe care o consider cea mai importantă. Tinerii trebuie să fie cababili să își formeze o opinie proprie despre tot ce îi înconjoară și să încerce să nu permită cuiva să ia decizii în numele lor, să nu fie complici în crearea efectului de turmă, care se dovedește a fi chiar dezavantajos nevoilor lor. Ca alte abilități, aș dori să punctez o gestionare mai eficientă a timpului, dar și dezvoltarea empatiei.

Ce pasiuni aveți? Ce faceți pentru îndeplinirea lor?

Am o fascinație pentru fotografie, care a fost moștenită, din ce am descoperit destul de recent. Inițial am început cu lucruri mărunte, făceam poze cu telefonul, dar urmând principiul care susține că pasiunea trebuie dezvoltată, am investit într-un echipament ceva mai complex, cu care pot să-mi desfășor activitatea, am interacționat prin intermediul rețelelor sociale cu alte persoane ce-și împărtășeau aceeași pasiune, am chiar o pagină pe una dintre rețele în care mai postez, când îmi permite timpul, și sunt chiar mulțumit de ce am reușit să realizez pe parcursul ultimilor 2 ani.

Care este principala dumneavoastră trăsătură de caracter?

Mă consider o persoană observatoare, acord o mare atenție celor mai mici detalii, lucru care se potrivește foarte bine în fotografie. Poate cu o lipsă vizibilă de interacțiune socială, în unele cazuri, ca urmare a acestui spirit observator, dar asta nu înseamnă că sunt un anti-social, ci doar am răbdare în a înțelege o situație în care mă aflu, pentru a percepe nuanțele.

Cum se simte vârsta ta de acum?

E vârsta la care am nelipsitele tendințe de a fi cât mai independent, unul dintre cauzele pentru care am vrut să optez pentru a face facultatea la București, dar, din motive obiective am ales să o fac în Cluj-Napoca, mă voi gândi probabil la masterat ce se va întâmpla. Tendința de a avea din ce în ce mai mult contact cu lumea exterioară, și de a experimenta lucruri noi, un nou stil de viață. Dar toate se fac pe rând, ar fi fost o utopie în caz contrar.

Ne puteți povesti un moment în care v-ați simțit într-adevăr împlinit?

Aici aș încadra festivitatea de absolvire a liceului, care a reprezentat pentru mine faptul că eforturile pe care le-am făcut timp de 12 ani de studiu, nu au fost zadarnice, ci au fost necesare pentru pregătirea mea, cu scopul de a începe capitolul la care mă aflu în prezent și anume mediul universitar.

Ce vă place să faceţi în timpul liber?

Când revin acasă, în Maramureș, obișnuiesc să-mi petrec sfârșitul de săptămână înconjurat de prieteni și familie, cu activități diverse, inclusiv frecventarea teatrului, de care îmi este dor, sau condusul în zone turistice pe plan local, pentru a-mi îmbunătăți atât această abilitate de a conduce, cât și pentru a avea un timp cât mai plăcut. În Cluj, se întâmpla să mai ies cu colegii la o seară de quizuri sau jocuri de societate, unde stăteam până la ore târzii, sau să am o seară plăcută de ceai cu câțiva prieteni, la care se mai adăuga un documentar sau un filmuleț animat legat de categorii ce țin de istorie politică și culturală, până la diplomație. Sau o seară de burgeri la o parte din familia mea care se află aici. În principal seara, pentru că orarul facultății nu îți prea permite să ai activități cu o durată prea lungă de timp pe parcursul zilei.

Ce sfat ai da viitorilor studenți?

Să îmbine utilul cu plăcutul, să nu uite că prea mult din fiecare strică. Recomand o pauză în momentul în care un student simte că nu mai poate continua munca, în timp ce se află în plin studiu, cel mai indicat, o plimbare în aer liber și eventual o hidratare corespunzătoare. Consider că e important să-și asigure un somn odihnitor pentru a avea un randament cât mai mulțumitor, și să nu uite să se bucure de plăcerile vieții.

Care este deviza după care vă ghidați în viață?

”Învățarea continuă este cheia succesului.”, pentru că trebuie să ținem pasul cu schimbarea, pe parcursul vieții ne vom întâlni cu situații diverse, la care va trebui să ne adaptăm cumva.

Ce ne poți spune despre activitățile extrașcolare de care ai avut parte pe parcursul liceului?

Am fost plecat în țări din Europa Centrală, Polonia, Ungaria, Slovacia și Austria, unde în funcție de perioada anului, dar și a destinației care ne-a atras atenția, am avut de realizat proiecte împărțiți pe grupe fiind despre locații considerate relevante, cu o raportare la elementele geografice, istorice, și din alte domenii, dacă existau.

Ce te-a învățat viața până în momentul actual?

Că lucrurile nu se află într-o constantă, ci se pot schimba, iar acest fapt trebuie să ne deschidă multe căi de interpretare ale lucrurilor sau persoanelor cu care interacționăm zilnic, deoarece ceva ce părea cert ieri, astăzi poate să fie o adevărată incertitudine.

Mulțumim!