GREIERELE ȘI FURNICA

VERSIUNEA ELVEŢIANĂ
Furnica munceşte greu toată vara în arşiţă. Îşi clădeşte casa şi pregăteşte provizii pentru iarnă. Greierele crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă. Odată iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine. Greierele, tremurând de frig nu are nici hrană nici adăpost şi moare îngheţat.
VERSIUNEA ROMÂNEASCĂ
Furnica munceşte din greu toată vara în arşiţă.
Îşi clădeşte casa şi pregăteşte provizii pentru iarnă.
Greierele crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă. Odată iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine.
Greierele tremurând de frig organizează o conferinţă de presă şi întreabă de ce furnica are dreptul să stea la căldură şi să mănânce bine în timp ce alţii, mai puţin norocoşi decât ea, suferă de frig şi foame.
Televiziunea realizează emisiuni în direct care arată greierele tremurând de frig şi difuzează extrase video cu furnica stând frumos la căldură într-o casă confortabilă, cu o masă plină de provizii.
Ziariştii fac interviuri în care întreabă de ce furnica s-a îmbogăţit pe spinarea greierului şi interpelează guvernul pentru a mări impozitele furnicii, astfel încât aceasta să plătească “cât se cuvine”. Se organizează manifestaţii în faţa casei furnicii, guvernul emite o lege privind egalitatea economică şi o lege (aplicată retroactiv asupra perioadei de vară) anti-discriminare.
Impozitele furnicii sunt mărite şi furnica primeşte o amendă pentru că nu l-a angajat pe greiere ca asistent, este înfiinţată o comisie de anchetă iar casa furnicii este confiscată de autorităţi pentru că furnica nu are destui bani să-şi plătească amenda şi impozitele mărite.
Furnica pleacă din România şi se instalează în Elveţia unde contribuie activ la prosperitatea economică.
Între timp, greiere care este pe cale să termine proviziile furnicii, chiar dacă primăvara e încă departe iar casa furnicii se deteriorează pe zi ce trece.
Iar greierele cere din nou o conferință de presă, pentru a cere guvernului o altă locuință…..
Și nu e vorba de a alunga greierii, ci de a le oferi șansa să capete mentalitatea furnicilor.
Voi, ce părere aveți?