Atunci când îi priveşti tablourile, rămâi fascinat, însă atunci când o cunoşti ca şi om, îţi dai seama că are un suflet aşa de frumos. Mulţumiri Vali Irina Ciobanu pentru tot.

Ce vă entuziasmează să mergeți mai departe pe acest drum?

Să devin pictor a fost visul meu din copilărie și sunt atât de fericită că am reușit, cum nu îți poţi imagina. Ideea de a fi un pictor din ce în ce mai bun este ceea ce mă entuziasmează. Este scopul meu în viaţă, de fapt.

Care a fost cea mai mare provocare în carieră?

Provocarea mea de zi cu zi este să mă autodepășesc. Să fiu din ce în ce mai  bună, să reușesc să transmit emoție privitorului, să dau lucrărilor mele acea intensitate fără de care nu mă simt confortabil, să o semnez. Cred că aceasta este de fapt  marea provocare a fiecărui artist.

Cum vă alegeți tema unui tablou?

Eu  doar privesc.  Doar atât. Mă mișc și privesc. Mă las inspirată de ceea ce este în jurul meu: de felul în care pică lumina pe acoperișuri, de umbra mea în valurile mării, de cerul de seară, de sclipirea din ochii unei tinere doamne etc. Apoi pur și simplu pictez. Uneori mă obsedează câte o temă și o transform într-o expoziţie

Ce calități definesc un maestru? (indiferent de domeniul în care lucrează)

Un maestru? Cred că este cineva care stăpânește foarte bine ceea ce face, cineva care cu generozitate învață și pe alţii și nu are nicio problemă să învețe şi el la rândul său de la ceilalți.

Ce vă bucură cel mai mult?

Când imi iese o lucrare. Doamne, este atat de minunat când simţi că ai reuşit să redai tot tumultul de sentimente pe care îl acumulaseşi în tine. Atunci când te dai doi paşi în spate şi priveşti lucrarea pe care tocmai ai terminat-o şi simţi cu epuizare că efectiv ai spus tot ce era de spus despre subiectul respectiv. O, Doamne! Este atât de satisfăcător cum nu îți poţi imagina. Te simţi pur şi simplu fericit

Cum credeți că putem educa/dezvolta simțul estetic în rândul copiilor?

Copiii au un simţ estetic extrem de ridicat. Ne naştem cu un fel de echilibru, de frumusețe interioară. Ar trebui să nu le corupem această estetică înnăscută. Să îi lăudăm mult, să îi lăsăm să deseneze, să îi  învățăm istoria artei, să îi lăsăm să depășească conturul, să se murdărească, să experimenteze, să coloreze, să picteze cu multă pastă, să nu înceteze să se bucure de culoare şi de ce le oferă ea.

Dacă ați avea de ales să lucraţi cu copii sau cu adulți,ce categorie de vârstă ați alege? De ce?

Îmi place mult să lucrez cu copiii, deşi trebuie să recunosc că este mult mai uşor să lucrezi cu adulţii. Partea frumoasă în lucrul cu cei mici este că odată ce ai reuşit să îi înveți ceva, informația aceea le rămâne. Adulţii se iau cu diverse şi uită. Mă plictisește grozav să mă tot repet

8.Dacă aţi putea îmbunătăți ceva la dvs./ în viața dvs., fie pe plan personal, fie pe plan profesional, care ar fi aceste lucruri?

Off.. nici nu știu. Aș face mai mult sport, aș călători mai mult, aș picta mai mult în aer liber, aș încerca să scot rutina din viața mea, aș călări, aș înota și aș dansa zilnic.

Vă mulțumesc!

Florina Zecheru