de Sabina Popoviciu
Noi, voluntarii For Life de la LMF, ne-am început ziua de 13 ianuarie 2024 așteptând elevii de clasa a 9- a de la Colegiul Iancu de Hunedoara, care și-au dorit să își petreacă sâmbăta într-un mediu pregătit special pentru ei. Nerăbdători, am pregătit în detaliu ultimele aspecte ale activităților ce urmau, am pregătit aparatele foto și ne-am luat rolurile pe care ni le atribuisem fiecare.
O selecție a fotografiilor de la eveniment o puteți găsi aici.
Încă din primele clipe ale interacțiunii cu viitorii noștri prieteni, ne-am simțit minunat și le mulțumim doamnelor profesoare Trandafir Corina și Kiss Irma care au făcut posibil acest proiect.
Pentru a ne cunoaște, elevii de la Colegiul Național Traian Lalescu au început să se prezinte.
Ne-am adunat mai apoi pentru o scurtă prezentare a planului nostru și am trecut direct la prima probă pregătită, treasurehunt.
Grupele în care am împărțit copiii au fost numerotate, urmând ca fiecare dintre ele să primească un prim indiciu, ghidând participanții în sala corespunzătoare biletului. Pe baza indiciilor și cu ajutorul muncii în echipă, așa-zisa vânătoare de comori ne-a amuzat și solicitat pe toți.
Credem că ne cunoaștem cel mai bine petrecând timp împreună, așa că deschiderea oficială a întâlnirii noastre a avut loc abia după încheierea primei probe în echipă. Am transmis ceea ce înseamnă pentru noi For Life, ce urmează să facem și am primit mult așteptatele încurajări din partea persoanelor dragi nouă.
În acest sens, mulțumim doamnei viceprimar Mădălina Chiosa a cărui merit în ceea ce înseamnă schimbarea în bine a învățământului reșițean, doamnei director Luminița Broască care este întotdeauna alături de proiecte noastre, domnului Adrian Falchinschi-președinte al clubului ROTARY REȘIȚA care ne spijină de fiecare dată.
Au urmat apoi poveștile de succes împărtășite cu noi de către foști elevi sau prieteni ai liceului nostru, cărora le suntem recunoscători pentru timpul acordat nouă. Medicina, psihologia, informatica si legea au fost subiecte despre care am putut afla noi informații atât de necesare și de utile cand vine vorba despre alegerea carierei. Am ascultat, am asimilat, am pus întrebări și, cel mai important, am învățat într-un mod distractiv alături de prietenii noștri.
Iar pentru că atâta muncă ne-a obosit, am considerat că e timpul să ne recăpătăm energia luând o bine meritată pauză de masă.
Ne-am continuat ziua participând la cateva ateliere atent organizate de colegii mei, care s-au asigurat ca totul să fie pus la punct si ca invitații noștri să se simtă în largul lor. Printre râsete, emoții și gălăgie, am luat camera si, cu ajutorul lui Bogdan, am reușit să vorbesc atât cu voluntarii proiectului, cât și cu o serie de participanți.
Organizatorii ne-au spus ce înseamnă pentru ei fiecare activitate propusă și care e scopul din spatele ei, iar de la copii am aflat care a fost atmosfera din cadrul atelierelor și ce au învățat cu ajutorul lor.
Atelierul secret, un escape room gândit de Miruna Goian și Andra Bosioc le-a pus la încercare atenția, dar și abilitatea de a lucra în echipă cu scopul de a “evada” din clasă.
Roxana Munteanu și Livia Bălașa ne-au învățat să dansăm, asigurându-se că ne distrăm în același timp.
Mirabela Mirea si Gabriela Colongin au vrut să vadă cum stăm la capitolul creativității și ne-au pus la dispoziție o planșă albă și posibilitatea de a o transforma în orice ne-am putut imagina.
Teodora Zmeu si Alesia Caimac ne-au ajutat să ne cunoaștem mai bine, atât pe noi înșine cât și între noi prin intermediul atelierului de dezvoltare personală, unde am reușit să scoatem la suprafață cine suntem cu adevarat.
Amalia Colțan ne-a arătat cum să ne “dezghiețăm” în situații poate incomode pentru mulți dintre noi, dezvăluindu-ne secretele unui bun public speaker.
Emoționați și triști cu gândul la plecare, am încheiat ziua cu nelipsita sesiune de feedback, de care avem mereu nevoie pentru a fi din ce în ce mai buni în ceea ce facem.
Tot acesta a fost și momentul mulțumirilor: noi pentru participare și deschidere pentru proiectul nostru, iar prietenii de la Hunedoara pentru găzduire și ospitalitate. Ne-am luat apoi la revedere cu dorința de a repeta acest proiect cât de curând.
Minunate sunt și gândurile primite de la hunedoreni, vă mulțumim tuturor și Patricia, abia așteptăm să ne reîntâlnim!
Secțiunea POVEȘTI DE SUCCES a adus în fața dumneavoastră pe:
Psiholog ANDRA PLEȘA – Cadru universitar Universitatea Tibiscus Timișoara
Inginer DORIAN VERNA – programator Hella Timișoara
Medic ANDREEA GAVRILESCU – SPITALUL JUDEȚEAN REȘIȚA
Inspector TUDOSIE VALENTIN – POLIȚIA RUTIERĂ CARAȘ-SEVERIN
Inspector PAUL REZEANU – Poliție-siguranță școlară
Atelierele au avut durata de 50 de minute, s-a putut alege un atelier de la 14,30 la 15,30 și un alt atelier de la 15,30 la 16,30. Prioritate la alegerea atelierelor vor avea oaspeții noștri.
Atelierele au fost:
Atelier 1: Desen și pictură
Voluntari: Colongin Gabriela, Mirea Mirabela
Atelier 2: Dans și mișcare
Voluntari: Munteanu Roxana, Livia Balasa
Atelier 3: Public speaking
Voluntari: Amalia Colțan
Atelier 4: Dezvoltare personală
Voluntari: Teodora Zmeu, Alesia Caimac
Atelier 5: Atelierul secret
Voluntari: Bosioc Andra, Goian Miruna
Mulțumim participanților la acest proiect.
COLEGIUL NAȚIONAL IANCU DE HUNEDOARA:
Participanți: Anghelinei Maya, Apostol Petra, Bușoi David, Chiriac Raluca, Cioban Miruna, Cojocariu Denis Andres, Coroian Serena, Doancă Lucian, Drăghici Rebeca, Dragomir Andreea, Florănescu Ariana, Gîdei Larisa, Hoffer Mara, Hromei Daria, Jeledințean Ștefan, Moldovan Irina, Negrea Patricia, Petrovici Sara, Pleșca Adelina, Popa Maria, Preda Camelia, Savu Rareș, Stoica Otniel, Țolaș Darius, Zlătaru Bianca
Prof. coordonatori: prof. Trandafir Corina, prof. Kiss Irma
COLEGIUL NAȚIONAL TRAIAN LALESCU:
Participanți: Balint Alexia Elena, Bădescu Daniel, Bănescu Alexia, Bibolariu Mario, Bic Mario, Boruz Beatrice, Calin Schindler, Cherciu Maria Tasia, Cocîrlă Raul-Andreas, Contescu Mateo, David Luca, Derbac Giulia, Deriuș Alexia Ștefania, Fizeșan Valentina, Goanta Ovidiu Ilie, Ignat Andrei, Ilia Roxana, Ivașcu Mirabela, Miholcea Timeea, Moica Rihanna, Nita Bianca-Georgiana, Palean Rares, Popescu Ana-Maria, Rohozneanu Razvan, Sbircea Emilia, Sergiu Șoavă, Simon Andrei, Sitaru Andrada, Tomoș Alexia, Valusescu Adriana, Văduva Zoia Melissa
Prof. coordonatori: prof. Damșea Alexandra, Ienciu Rodica, Crina Mihaela, Bădescu Ovidiu
Voluntari: Balașa Livia, Borduz Andra, Bosioc Andra, Caimac Alesia, Colongin Gabriela, Colțan Amalia, Constantin Bogdan, Goian Cezara, Goian Miruna, Mirea Mirabela, Munteanu Roxana, Nicolescu Elisabeta, Paidola Cosmin, Popovici Adrian, Popoviciu Sabina, Reuca George, Vegheș Vlad, Zmeu Teodora
Această activitate pot spune că mi-a plăcut foarte mult deoarece totul a fost organizat cum trebuie și ne-am distrat împreună. Atât atelierele cat și partea cu poveștile de suflet au fost foarte interesante. Mă bucur că am avut ocazia să imi fac prieteni noi. Felicitări tuturor din organizație, au știut să păstreze o atmosfera plăcuta.