WEEKEND FOR LIFE, Ediția a IV-a, Colegiul Național Traian Lalescu Reșița

de Teodora Zmeu, Daria Gașpar

Așa cum ne-am obișnuit, activitățile din cadrul comunității FOR LIFE fac mai mult decât să ne pună la muncă: ne reunesc cu oameni minunați, ne aduc față în față cu noi oportunități de învățare și ne încurajează spre evoluție. Iar faptul că noi ca ONG am crescut așa de mult și că putem organiza evenimente cu peste 100 de participanți se datorează și unor oameni minunați care ne sprijină în ceea ce facem: Atila Szekely, Cătălin Balaci, Alexandru Badea, dar acest WEEKEND FOR LIFE a fost sponsorizat de ROTARY REȘIȚA și de YSL LUSSYS SRL cărora le mulțumim din inimă.

Weekendul FOR LIFE din 20 mai 2023, cea de-a 2-a ediție (din cele 4 de până acum) desfășurată în Reșița, la Colegiul Național Traian Lalescu, a debutat la ora 9:30 în curtea colegiului printr-o discuție sinceră despre ce înseamnă pentru noi această comunitate.

Prima care a luat cuvântul a fost Daria Bejenariu, organizatoarea celor două ediții de Weekend FOR LIFE în Reșița, care și-a exprimat gândurile despre acest concept și și-a recunoscut afinitatea pentru această comunitate incredibilă.

A fost urmată de eleva de la Moldova Nouă Andreea Țundrea,

mai apoi David Bogdan a vorbit în numele celor de la Liceul General Dragalina din Oravița,

încheind seria elevilor Ana Jurj de la Colegiul Național C.D. Loga din Caransebeș.

Pentru că întotdeauna avem nevoie de ajutor, alături de noi au fost și câțiva reprezentați ai sponsorului nostru principal, Rotary Club, care și-au împărtășit, de asemenea, bucuria de a lucra în parteneriat cu noi.

O mică sinteză a momentelor de la deschidere este prezentată în video următor:

După ce au fost împărțiți în grupe aleatorii, participanții au plecat în prima lor activitate: Treasure Hunt-ul For Life Express.

De-a lungul a 8 probe inovative, au învățat să lucreze în echipa, să comunice pentru a-și îndeplini misiunile și să fie cât mai creativi.

Proba intitulată ,,Mlaștina’’ a fost una nu neaparat de strategie,cât de memorie.Fiecare echipă trebuia să descopere drumul corect pentru a putea ieși din ,,Mlaștină’’, dar dacă pășeau unde nu trebuie, aceștia trebuiau să o ia de la început, până când își găseau calea, iar mai apoi să fie parcursă de toți.

Proba cu muzică a fost una pe care ne-am gândit de la început că participanții o vor face fără nicio dificultate, pentru că a avut legătură cu ceva ce le place adolescenților, adică muzica. A fost creată din 3 părți: cântă cuvântul, ghicește piesa după versuri și ghicește piesa după ce asculți primele 10 secunde din aceasta.

Proba cu ,,păianjenul” a constat în tehnicile de contorsionism ale reprezentantului desemnat sa traverseze un labirint compus din sfoară pentru a ajunge la premiul final: bomboanele.

Alături de pseudo-firma ,,For Life Airline”, concurenții au participat într-un joc de făcut avioane de hârtie destul de durabile pentru a pluti câțiva metri peste anumite limite.

Proba ,,labirintului orb” i-a făcut pe participanți să își înțeleagă mai bine simțurile. Ghidat de alți coechipieri, reprezentantul echipei trebuia să traverseze un labirint în timp ce era legat la ochi.

Plăcerea nevinovată a tuturor, Coca Cola, i-a pus în dificultate pe participanții care s-au confruntat cu 4 tipuri distincte din aceasta gamă. Gustând, au fost nevoiți să numească ce tip de Cola au băut, bazându-se pe experiența papilelor lor gustative.

,,Tablou în grup” i-a unit pe participanți pe cât posibil. Fiind nevoiți să își etaleze talentul artistic, participanții au trebuit să reproducă pe o foaie de hârtie imaginea echipei lor.

Cu selecții din aceste ateliere vă invit să vă delectați în video care urmează:

E clar că alternața ÎNVĂȚARE PRIN JOC-DISTRACȚIE este benefică, așa cum arată imaginile următoare.

Weekend-ul Forlife reprezintă oportunitatea de a descoperi oameni noi, de a lega prietenii și de a lua parte la o varietate de activități dedicate tuturor tipurilor de persoane, dar această comunitate nu are ca scop doar să le ofere tinerilor oportunități de dezvoltare pe plan social și personal, ci și să-i îndrume în alegerea unei universități, sau chiar a unei cariere.

„Poveștiile de succes” s-au întins pe un interval de două ore, timp în care noi ,elevii, am intrat în diferite săli ,unde ne așteptau persoane specializate în diferite domenii cu care am purtat discuții deschise legate de planurile noastre de viitor și ceea ce ar trebui să facem pentru a ne atinge obiectivele și a descoperi ce carieră ne face fericiți.

Ana Maria Bălănoiu, Adina Lința, Emma Stan- medici

Dedicate muncii lor și experte în ceea ce fac, au stabilit de la început o relație foarte frumoasă de comunicare cu elevii și pe lângă faptul că ne-au prezentat aspectele pozitive ale profesiei de medic, ne- au ajutat să înțelegem că în viață trebuie să facem ceea ce ne place și să muncim pentru ce ne dorim.

 

Beniamin Berbentia-director tehnic și antreprenor IT

Fiind o persoană cu realizări frumoase ,informată și bine pregătită în domeniul în care lucrează, ne-a împărtășit experiența sa de viață, de la alegerea facultății potrivite până la deschiderea afacerii de succes pe care o are în ziua de astăzi. Abordând subiecte de impact și de interes pentru mulți elevi, ne-a captat tuturor atenția și ne-a încurajat să alegem cariera pe care o simțim ca fiind cea mai potrivită pentru noi înșine.

Sara Suteanu, Flavius Mihăilă – arhitecți, designeri de interior

Alegând să facă ceea ce i-a pasionat și trecând de provocările care le-au stat în cale, ne-au demonstrat că cel mai important lucru pentru a fi un om de succes este căutare de noi aventuri, învingerea temerilor și alegerea unui drum care ne pasionează cu adevărat.

Raul Zoller- chirurg și Teodora Zoller – lucrează în domeniul farma și este manager

Fiind niște oameni didicați, muncitori și curajoși, ne-au arătat cât de important este să lupți pentru visurile tale și că adevărata cheie a succesului este să descoperi ce te face fericit și să te simți împlinit cu propriile realizări.

Andrei Bîrlan- IT-ist și antreprenor

Motivat, curajos și ambițios, ne-a făcut să înțelegem că niciodată nu trebuie să renunțăm la visurile noastre și că, pentru a progresa, trebuie să ne punem constant întrebări și să căutăm să ne dezvoltăm pe mai multe planuri.

Adela Berbentia- manager KISS FM Timișoara, specialist în relații publice și comunicare

Deschisă spre dezvoltare și pasionată de ceea ce face, prin experiențele sale ne-a demonstrat că putem avea succes făcând ce ne place și că având capacitatea de a comunica și a coopera cu ceilalți putem ajunge foarte departe în orice domeniu ne-am alege.

Daniela Copaci- manager, planificator de proiecte și consilier

Căutând să- și lărgească orizonturile și să practice ceea ce o face fericită, ne-a explicat cât de important este să fim deschiși la noi provocări, să avem încredere în visurile noastre, să ieșim din zona noastră de confort pentru a ne dezvolta percepția asupra lumii și să ne folosim abilitățile pentru a transforma comunitatea noastră într-un loc mai bun.

Mitroi Alexandru – student în cadrul facultății de muzică șo teatru Timișoara

Pledoaria sa pentru succes ne-a dovedit că percepția despre succes depinde de fiecare dintre noi și că, în mare parte, de noi depinde atingerea acestui succes.

Toate aceste povești ne-au oferit o perspectivă mai largă asupra lumii în care trăim și ne- au ajutat să ne facem o idee despre mai multe domenii și profesii, dar cel mai important ne-au făcut să înțelegem că adevărata cheie a succesului este să facem ceea ce ne face fericiți și că un om de succes este un om care se simte împlinit cu realizările sale.

Nu puteau lipsi interviurile invitaților noștri.

După acest „carusel” interactiv, la 14:30 participanții, alături de voluntari și organizatori, s-au așezat împreună pentru a savura o felie de pizza și o înghețată în timp ce împărtășeau experiențe, gânduri și glume.

În jurul orei 15:30, organizatorii au preluat frâiele acțiunii și au demarat atelierele.

Atelierul de dezbateri în cadrul căruia am discutat două subiecte relevante pentru viața cotidiană-nevoia copiilor de privatizare și influența tehnologiei asupra inteligenței

Atelierul de gastronomie ,,Yummy yummy in my tummy”, coordonat de Antonia Zimța, Ariana Neniu și Irina Oșan a fost deliciul tuturor, căci participanții, pe lângă bucuria implicării în procesul decorării brioșelor, s-au bucurat și de savoarea dulciurilor

Atelierul de dezbateri în cadrul căruia am discutat două subiecte relevante pentru viața cotidiană-nevoia copiilor de privatizare și influența tehnologiei asupra inteligenței

La fel ca și anul trecut, atelierul “Cunoaște-te mai bine” a lăsat o amprentă semnificativă asupra celor care au luat parte la acesta. Lacrimi, râsete, expresii ale conștientizării, toate sub forma unor simple foi colorate, umplute cu impresii și gânduri spontane. Este important să ne realizăm locul în societate, respectiv modul în care lumea din jur ne percepe, iar atelierul are ca și scop tocmai acest concept: propriul sine prin ochii celorlalți.

Anul acesta am avut parte și de implicarea celor din cadrul proiectului ,,Parfum de chimie”, sub forma unui atelier coordonat de doamna Alina Avram, unde participanții au putut să își creeze propriul parfum din esențe naturale.

ATELIER SECRET: care a constant într-un escape room ingenios, unde participanții au trebuit să lucreze împreună, să găsească indicii pentru a putea descoperi cheia care le permitea evadarea din încăpere.

Finalul a fost, desigur, încoronat cu o reprezentație artistică din partea Marei Olariu, alături de care am cântat melodii cunoscute acompaniați de chitară.

După premierea câștigătorilor treasure hunt-ului și, de asemenea, premierea fiecărui participant în parte, ne-am luat la revedere, fericiți că am putut realiza încă o dată o ediție a acestui proiect care a devenit unul de suflet.