Vocea elevilor din Liceul Teoretic Bârlad

de Otilia Vîrvorea

Vocea elevilor într-un liceu contează și, în zilele noastre, se aude, din ce în ce mai clar, printr-o portavoce numită Consiliul Elevilor, care, ca orice structură ce-și reînnoiește componența din doi în doi ani, trebuie construită continuu. Și aceasta înseamnă investiție în copiii care-și exersează, pe parcursul mandatului lor, abilitățile de leadership: colaborare în echipă și comunicare eficientă, organizare și coordonare de echipe, operaționalizare de concepte și implementare de planuri de activități,  dar  și capacitatea de a se recunoaște și a se redescoperi, pe parcurs, în toată splendoarea potențialului lor.

Cu un astfel de grup, cinci fete minunate, pe cât de fragile, pe atât de puternice și de hotărâte, lucrez de ceva de timp, în calitate de consilier educativ, și mă minunez de cât de la fel vedem și simțim lucrurile pe care ne-am propus să le facem împreună deși, paradoxal, liceul văzut prin ochii lor arată atât de diferit; parcă ar fi altul.

În colaborarea noastră, nu există profesor și elevi ci un grup sudat, o echipă armonioasă care învață împreună un nou fel de a fi la școală. Și, deși eu am pornit cu o agendă ascunsă (de a-i iniția pe coechipierii mei, elevii din C.E,  în a lucra structurat și a comunica eficient cu colegii lor), eu sunt cea care descoperă cât de ușor de făcut par lucrurile atunci când le privești cu ochi entuziaști de tineri liceeni, cât de mari sunt bucuria și mirarea când lucrurile ies exact așa cum ne-am dorit când le-am creionat, într-o primă schiță, pe hârtie, și cât de multe nu știm noi, profesorii, despre elevii noștri, pe care îi privim prea mult doar de la catedră.

De curând, am trăit o experiență inedită: datorită parteneriatului cu Asociația Bună Ziua, Copii din România, împreună cu cele 5 fete care alcătuiesc Biroului Executiv al Consiliului Elevilor dar care sunt și voluntarele organizației, am participat  la două  evenimente importante, organizate impecabil de FONPC la Palatul Parlamentului: Gala Drepturilor Copilului Și Forumul Copiilor și Tinerilor din România.

De mai bine de 12 ani Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC organizează Festivalul Drepturilor Copilului. În cadrul acestui Festival are loc Forumul Tinerilor cu scopul de a aduce la un loc copiii și tinerii din întreaga țară, pentru a dezbate probleme de actualitate, legate de respectarea drepturilor copilului în România. Printre temele de dezbatere se enumeră și modalitățile de implicare și încurajare a participării copiilor în luarea deciziilor care îi privesc, cu o atenție spre dezvoltarea de mecanisme, care să asigure participarea copiilor. Anul acesta un accent deosebit a fost  pus pe modul în care îi putem proteja pe copiii și tinerii care militează pentru respectarea drepturilor copilului.

Forumul tinerilor face parte din proiectul “FORMA SCHIMBĂRII –  Tinerii și FONPC – dialog pentru schimbare”, ce are ca scop principal îmbunătățirea capacității federației și a organizațiilor membre de a se implica activ și de a încuraja participarea tinerilor la elaborarea și monitorizarea politicilor publice care privesc copiii, de a susține dialogul cu autoritățile publice și influențarea deciziilor ce vizează drepturile copiilor, ale persoanelor vulnerabile sau cu risc de marginalizare/excluziune, în dorința de a responsabiliza autoritățile, instituțiile și factorii de decizie și de a contribui la o cultură democratică la nivel local/național.

Când ai 16 sau 17 ani și ești Președinte, Vice-Președinte sau secretar al unei structuri în care îi reprezinți cei peste 1200 de elevi ai liceului tău, sunt momente când te poți simți, dacă nu copleșit, cel puțin intimidat de o asemena responsabilitate. Așa că pentru fetele noastre, să fie, pentru 3 zile, în Sala Senatului, la aceeași masă, în dialog  cu reprezentanții guvernului (Ministerul Educației, ANPDC, Comisia de Cultură), să participe  la workshopuri tematice și la o întâlnire care are pe agenda de discuții Cum construim lumea de mâine? a fost uimitor, revelator și încurajator (pe rând, sau toate deodată).

„Mă numesc Podoleanu Georgiana Maria, am 16 ani, sunt în clasa a 10-a la filologi. În momentul în care am aflat că voi pleca la București împreună cu colegele mele din Biroul Executiv al liceului Teoretic “Mihai Eminescu “ Bârlad, reprezentând asociația “Bună Ziua, Copii din România “, am avut emoții doar gândindu-mă la faptul că lucrurile nu vor decurge așa cum mi-aș fi imaginat. Experiența la București a fost una pe care ar repetă-o la nesfârșit. Am început să mă accept așa cum sunt, dându-mi seama că indiferent de alegerile pe care le fac nu voi fi judecată. M- am simțit foarte bine. nu mi-a displăcut  nimic.  Am învățat că trebuie să ajut și alte persoane, am învățat că trebuie să informez copii care au nevoie să  știe, am învățat că trebuie să lucrez în echipa și să ascult părerile celor din jurul meu. Mi- am dezvoltat spiritul de echipa, iar răbdarea a crescut și ea. Cu siguranța în momentele în care a trebuit să îmi exprim punctul de vedere în față tuturor, emoțiile m-au copleșit , însă, cu ajutorul colegilor mei din echipa am învățat că trebuie să trec peste asta.”

,,Am avut multe de învățat atât de la organizatori și oameni implicați în educația și drepturile copiilor, cât și de la invitații prezenți. Consider că după acest forum sunt mai conștientă că locul meu este în țară ajutând la aducerea unei  schimbări benefice pentru această. În final, vreau să va multum esc pentru că datorită dumneavoastră am putut lua parte la acest proiect.” (Moacă Bianca Sorana, Vice-președintă)

,,…am întâlnit oameni minunați care își doresc o schimbare. M-am simțit ascultată și pentru prima oară am realizat că nu este prea târziu să spun cu voce tare ceea ce îmi doresc. Sunt împlinită că am parte de aceste experiențe și că pot face un bine, oricât de mic ar fi, în această lume.”   (Bianca Pintilie, Președintă)

,,Participarea la acest forum a fost o ocazie unică unde am reușit să înțeleg că și vocile noastre, ale copiilor contează. Mă bucură faptul că, vocile noastre au răsunat voioase în Palatul Parlamentului, acestea fiind ascultate cu interes de reprezentanți importanți din societatea noastră. A fost minunat..o multitudine de copii puși la aceeași masă cu oameni importanți , discutând probleme ce privesc viitorul tinerei generații de astăzi. Totodată, să intâlnesc atâtia tineri dornici să schimbe ceva, m-a copleșit și impresionat profund. Am realizat că nu suntem singuri, și că puterea constă în noi. Noi suntem viitorul de mâine!” (Bianca Tîrziman, Vice- președintă)

Această plecare m- a ajutat să mă împrietenesc cu colegele mele din biroul executiv, dar m- a și introdus în lumea în care vreau să trăiesc, vreau să lupt pentru a le face dreptate celor nedreptățiți, cu sau fără a fi plătită, dar am învățat că orice om mic poate face un lucru mare. Forumul tinerilor și copiilor din România mi a readus la cunoștință să NU judec o carte după coperta… Doamne, mi aș fi dorit să vină tot liceul la acest forum, și la gala… ce frumos a fost, a meritat pe deplin, am petrecut timp de calitate cu oameni de calitate!” (Teodora Țurcanu, Vice- Președintă)

Am trăit cele două evenimente cu intensitatea cu care echipa mea s-a raportat şi implicat în desfăşurarea lor: cu bucurie, deschidere, uimire, dorință de implicare și convingerea că suntem omul potrivit la locul potrivit. Dar, cel mai important, este că am plecat de acolo cu ceva ce eu, personal, începusem, treptat, să pierd: SPERANȚA ….că ne vom mai face bine.

Sunt recunoscătoare pentru că sunt contemporană cu aceste fete, cu toți tinerii frumoși ai acestei tări, (dar ai școlii mele, în special), neobosiți să spere și să aducă speranța. În astfel de momente,   simt că destinul meu de dascăl este împlinit iar cel al țării mele pe un făgaș bun, girat în alb, cu mult curaj și asumare, de toți acesți tineri pe care îi reprezintă în licee fete precum Bianca, Sorana, Georgiana sau Teodora.