Un projet interdisciplinaire roumano-français

Un projet interdisciplinaire roumano-français

de Costache Oana-Roxana

Cu ocazia Zilelor Francofoniei, am inițiat la Școala Gimnazială „I. G. Duca”, prima ediție a concursului municipal de creație vestimentară și expresie lingvistică româno-francez LA SLOW FASHION SUR LE PODIUM, înscris în Calendarul Activităților Educative Municipale (CAEM), Domeniul interdisciplinar.

Concursul este asimilat tipului de activitate nonformală și este adresat elevilor din învăţământul preuniversitar: primar (secțiune desen, colaj, creație vestimentară), gimnaziu și liceu (secțiune creație vestimentară) interesaţi de crearea unor lucrări din materiale neconvenționale ale creatorilor francezi care să valorifice inteligențele multiple, competențele specifice secolului al XXI-lea, inter/transdisciplinaritatea, având drept scop crearea unui cadru în care competitivitatea în rândul elevilor să sporească performanţele acestora și să le stimuleze interesul pentru limba și cultura franceză, pentru protejarea mediului înconjurător, pentru arte.

În construirea produselor vestimentare, create manual sau în realizarea desenelor/colajelor, elevii au surprins elemente de cultură franceză, pornind de la piese ale unor creatori de modă franceză. Creațiile vestimentare au fost realizate din materiale reciclabile având ca sursă de inspirație o ținută a unui creator vestimentar francez. Filmulețele au cuprins toți pașii de la prezentarea designerului, a piesei vestimentare, a materialelor până la confecționarea produsului final al elevului.

Expoziția lucrărilor elevilor calificați la etapa municipală a fost deschisă între a doua și a treia etapă a concursului. Aceasta a putut fi admirată și vizitată de elevii din Școala Gimnazială „I. G. Duca”, București și elevii rămași în concurs.

În competiție s-au înscris 81 lucrări (selectate după etapa pe școală), 46 dintre acestea au ajuns la etapa municipală.

Având în vedere că a fost prima ediție a acestui concurs, el s-a desfășurat la nivelul municipiului București.

Produsul final al întregului proiect a constat în realizarea unei cărți digitale cu toate lucrările în Story Jumper.

https://www.storyjumper.com/book/read/153409891/coordonator-proiect-prof-dr-Oana-COSTACHE