Un nou club la Colegiul Național Traian Lalescu Reșița, PRINTING 3D

de Alina Ionescu

Într-o lume în care tot mai mulți elevi își doresc aplicabilitatea noțiunilor învățate la școală (cum e și firesc), în cadrul Colegiului Național Traian Lalescu din Reșița s-a înființat un club de printing 3D.

Coordonat de doamnele profesoare de informatică Loredana Gașpar și de Crina Mihaela, ajutate de domnul profesor, Ovidiu Bădescu, prima întâlnire din acest club a fost un real succes.

Acest club nu ar fi existat fără donația oferită de forma EVOBITS al cărei reprezentant dorește să rămână în anonimat. Putem spune doar că e reșițean și că nu a uitat locul de unde a plecat.

Cu aproape 40 de participanți, curioși de ceea ce însemnă proiectarea și imprimarea 3D, trainerii Rareș Milotin și Daniel Bădescu au prezentat un mic istoric al imprimării 3D într-un mod atractiv.

„Din prima oră de Printing 3D mi-a plăcut felul în care ni s-a arătat şi explicat scopul Clubului. Pot spune că nu e atât de uşor pe cât credeam, fiindcă trebuie să cunoşti domeniul şi programul cu care lucrezi. Cu ajutorul surselor primite şi cunoștințele acumulate pe viitor vreau să am ocazia să printez accesorii și să îmi creez propriile proiecte..” (Elisabeta Nicolescu)

„Mi-am dorit să fac parte din noul club de 3D printing din liceu deoarece mi se părea în primul rând o ocazie unică pentru mine, ceva cu care nu te întâlnești în fiecare zi. Mă pasionează tehnologia, motiv pentru care prima noastră întâlnire de la club mi s-a părut una foarte interesantă, în care am putut să învăț lucruri noi. Am descoperit ce e aceea o imprimantă 3D, cum funcționează, ce materiale se pot folosi și ni s-a arătat chiar și cum putem să ne creăm noi propriile figurine acasă, pe care mai apoi să le printăm. Mi-a plăcut foarte mult la aceasta întâlnire faptul că, spre deosebire de lecțiile clasice de la școala, am putut experimenta, am văzut cum se aplică practic ceea ce am învățat, nu doar teoretic.” (Sonia Brăilă)

„Clubul de PRINTING 3D este un concept nou întâlnit și din punctul meu de vedere foarte interesant. Deja după prima întâlnire, pot spune că am aflat lucruri noi, pe care nu aveam cum să le știu până acum, deoarece nu am fost până acum interesata de acest domeniu. Mi se pare că acest club este o oportunitate pentru cei pasionați, dar și pentru cei care nu s-au mai întâlni lucruri de genul până acum, de a învăța cat mai multe lucruri, într-un colectiv primitor, in care se pot forma și prietenii frumoase. (Karina Ehrmann)

„Am auzit de mult timp despre imprimarea 3D și imprimantele 3D, dar din cauza costuriilor nu am avut niciodată acces la una, până acum câteva zile. Mă bucur că în Colegiul Național Traian Lalescu am avut ocazia să particip la un curs despre imprimarea 3D, să văd în viața reală o imprimantă 3D și cum funcționează. Am fost fascinată și consider că imprimanta poate să ne aducă foarte multe beneficii. De asemenea, am învățat cum să îmi creez propriul model și de abia aștept să printez ceva. Mulțumesc pentru aceasta oportunitate. (Bianca Stan)

„Consider ca PRINTING-ul 3 D este un concept al viitorului astfel devenind o abilitate benefică ce merita a fii stăpânită , iar acest club ne poate oferi șansa . Încă de la prima întâlnire am avut ocazia de a vedea și înțelege acțiunea de desfășurare a unei imprimante 3 D . Am învățat principiile ei de funcționare cât și câteva reguli de baza ale programului de imprimare . Am rămas intrigata de ce am aflat și cu dorința de a îmi amplifica cunostiintele chiar și pe cont propriu .Pot spune ca abea aștept sa invat mai multe la următoarele întâlniri și ca sunt recunoscătoare ca am ocazia sa iau parte la acest club .” (Sara Vrânceanu)

Participanții la această primă întâlnire au fost:

Clasa a IX-a B: Bodan Rareș, Tomici Dejan, Havrileți Ema, Voina Radu, Pența Arianna, Liuț Maia

Clasa a IX-a C: Constantin Bodan, Negovan Mihai, Josan Răzvan, Vătan Daniel, Galan Răzvan, Mogoșin Andrei, Ihnatiuc Alessia, Crăciun Patrick, Tunaru Horia, Pîrvu Cătălin

Clasa a X-a C: Nicolescu Elisabeta, Mirea Mirabela, Cioană Diana

Clasa a X-a D: Blănariu Maria, Bako Alexandra, Balamat Naomi, Cotoc Daria, Vrânceanu Sara, Stan Bianca, Ehrmann Karina, Brăilă Sonia

Clasa a XI-a C: Gherghinescu Sebastian, Perian Alex

Clasa a XI-a D: Bîrsan Ionuț, Dumitru Mihai, Chira Robert, Mincan Daria