Tradiții și inovație într-un ambient de legendă, ne aflăm în Clisura Dunării unde un cuplu de antreprenori, Maria și Cosmin au creat un loc unic, Pensiunea TARABOSTES RANCH, o mică oază de relaxare pentru turiști și trecători, amplasată chiar pe malul Dunării și la poalele masivilor carstici, între Moldova-Nouă și Coronini, Caraș-Severin. Cei doi soți ne întâmpină cu mult zâmbet și căldură, într-un ambient rustic și încântător.
Ce calități sunt necesare unui antreprenor în domeniul ospitalității?
În primul rând mult curaj, persuasiune, asiduitate, anduranță, îndelungă răbdare, cunoaștere, creativitate și un strop de binecuvântare!
Detaliați puțin…
O afacere în industria ospitalității poate fi plină de provocări simultane, prea puțin predictibilă, o activitate care solicită mult antreprenorul și echipa, este nevoie de multă disciplină și comunicare, valori comune, reguli sacre și leadership.
V-ați construit ușor o echipă?
A fost o adevărată aventură, dar acum avem o echipă fantastică și armonioasă, care este unul dintre ingredientele esențiale și împreună facem lucruri fabuloase! Cosmin asigură partea de promovare și serviciile de off-road și eu mă ocup de mangementul restaurantului și al pensiunii.
Cum gestionați raportul dintre experiența profesioniștilor și suflul nou adus de tineri?
Rețeta ideală! În echipă avem seniori cu ani buni de experiență de viață, care aduc în echipă maturitate și respect, dar și tineri debutanți și este o formulă de succes, pentru că îmbinăm plăcut, experiența de viață cu energia și entuziasmul tinerilor. Avem un parteneriat cu Liceul Tehnologic Clisura Dunării Moldova-Nouă și mentorăm anual 5 tineri practicanți de la secția de Turism. Avem și tineri angajați permanent precum și practicanți, pentru ei este o ocazie de a asimila încă din timpul liceului noțiuni elementare și cunoștințe practice în domeniul turismului.
V-ați gândit la un caracter elitist sau eclectic la unitatea dvs.?
Trarabostes Ranch este și eclectic și elilist prin promovarea valorilor noastre stămoșești, care în sine este ceva prețios. Reușim aici să aducem un suav parfum istoric prin cipca* tradițională omniprezentă în locația noastră, ponevile* țesute cu drag de bunicile și străbunicile noastre, oale de lut și buturugi sau unelte șlefuite de patina timpului și îmbinăm aceste elemente cu noul tehnologic din cotidianul nostru și cu experiența personală dobândită de noi în lume și ne adresăm oaspeților care își doresc ceva inedit și să călătorească culinar în timp.
Ne-am întors din Miami acum câțiva ani și este impresionant dorul de casă și de astfel de momente. Când ești plecat, tânjești după gustul ciorbelor ca la bunica, mirosul roșiei de grădină sau după brânza proaspătă de la stână. Astfel de lucruri au chiar o dimensiune nobilă. Recreem aici exact acest gust al copilăriei, atât pentru cei veniți de departe cât și pentru turiștii din mediul urban.
Cum ați ales acest nume și ce reprezintă?
Tarabostes erau supranumiți aristrocrații și meritocrații daci și pentru că filosofia vremurilor spunea că împlinirea spirituală era posibilă dacă erai împlinit și material, iar cei aleși să fie Tarabostes primeau daruri și aveau mese îmbelșugate, astfel că la noi, toți oaspeții noștri sunt ospătați cu cele mai alese și bogate bucate precum adevărații regi! La noi porțiile sunt cu adevărat regești! Iar Ranch pentru că am păstrat un strop din America în obiceiurile noastre, avem animăluțe și suntem o pensiune agro-turistică.
Cum ați elaborat meniul?
Când vorbim de servitul mesei, vorbim în primul rând de o experiență. La Tarabostes Ranch nu este nimic harzardic, totul este minuțuos gândit până în cel mai fin detaliu. În primul rând ne îngrijim de gust, alegem cu grijă ingrediente de calitate, selecția este foarte importantă în construcția unui meniu bun. Echilibrul între gustul copilăriei și inovare este un target continuu, încercăm să aducem preparatelor noastre tradiționale simplitatea măiestriei bunicilor noastre și folosim rețete strămoșești, bazându-ne pe alimente pregătite ca acasă acum zeci de ani, iar pentru a oferi un dish echilibrat venim cu sosuri sau garnituri fin elaborate. Al doilea element este parfumul, să inspirăm și olfactiv, așa că adăugăm plante aromatice sau ingrediente cu iz puternic: rozmarin, coriandru, salvie, leuștean, usturoi, uneori vin, asftel încât să creem un impact olfactiv. Pentru a implica și cel de-al treilea simț, mereu punem ceva intrigant o floare, o frunză pentru a te îmbia să o atingi cu mâna. Și poate vă întrebați cum implicăm simțul auditiv în farfurie? Simplu: adăgăm ceva crocant… un mic cruton, o dantelă de pâine ceva care te îmbie să îl muști și să savurezi. Iar cel mai important: aspectul vizual, aici ne jucăm foarte mult. Un platou trebuie să conțină minim 3 culori proaspete, vii, complementare și surprinzătoare. Aici ținem cont de tot: de farfurie, culoarea, textura și forma acesteia, asigurăm înălțime pentru a pune în valoare preparatul vedetă din farfurie. Practic creem o poveste și te implicăm total! Meniul este în coroneanță, graiul locului și este o provocare pentru oaspete să citească în dulce grai bănățean.
Cred că trebuie să ai multă experiență în bucătărie să faci astfel de preparate!
Mai mult decât experiență, este nevoie de îndrăzneală și cunoaștere! În bucătărie ai nevoie de cunoștințe ample de chimie pentru a jongla cu reacțiile între grăsimi și acizi, să ponderezi alcalinitatea unui ingredient, noțiuni de fizică pentru a transforma diverse texturi și sosuri, matematică pentru a respecta proporțiile, artă pentru a asigura un aspect plăcut, multă intuiție, noțiuni de nutriție, anatomie, merceleologie sau managementul risipei, dar mai ales este nevoie de disciplină și spirit ludic!
Wow, nu îmi imaginam că sunt necesare atât de multe calități și informații. Care credeți că este cel mai important element într-o afacere HoReCa?
Învățarea continuă! Auzeam în școală, colegi care spuneau destul de des că abia așteaptă să termine școala și să nu mai învețe! Realitatea este că, dacă îți dorești cu adevărat să faci ceva de succes, abia când începi munca, începi să înveți cu adevărat și mereu! Să înveți tehnici, metode noi și să inovezi! Să ceri mai mult de la tine și de la ceilalți. Să cercetezi mereu, să îți cunoști oaspeții și să anticipezi nevoile lor și să îi surprinzi. Noi doi, zilnic studiem, cercetăm și aplicăm fiecare în departamentul lui.
Care cel mai solicitat preparat la Tarabostes?
Peșce Ge Dunăre în Cigaie – avem mereu pește proaspăt somn, crap, șalău, ce prind pescarii, depinde de vreme și de sezon și bineînțeles Sărămurica ge Peșce care este un preparat cu poveste și îl facem după o rețetă foarte veche din familia soțului meu, învățată pas cu pas, ingredient cu ingredient de la Iliuță Drumaru, verișorul soțului meu.
Dar cel mai surprinzător preparat?
Oh, aici sunt multe, practic fiecare platou este o surpriză și o încântare, fie că vorbim de fabulosul Ciolan cu fasole și tarhon, de delicioasele Costițe marinate și cartofi în coajă sau de Friptură de berbecuț cu sos de vin sau Somn Gratinat la cuptor. Aș alege însă Obrăjori de Purceluș trași în unt cu rozmarin și piper alb serviți în cloș cu fum de stejar. Recent, am introdus această abordare a gastronomiei moleculare și pentru îndrăzneți. Un meniu molecular poate conține un starter cu elemente suprinzătoare cum ar fi caviar de ceapă cu icre de crap, supă sferificată, friptură în fum de cireș, desert cu dantelă de fructe și cristale de zahăr sau chiar Sfarmă-Piatră un delicios platou cu pietre de râu comestibile. Gastronomia moleculară necesită mult timp și artă și este necesar să faci rezervare din timp, astfel încât specialiștii noștri să poată pregăti în tihnă delicatesele.
Cum se îmbină meniul tradițional cu gastronomia moleculară?
Au câteva elemente comune: natura, sănătatea și impresionarea papilelor gustative într-un mod memorabil. Deși are o denumire foarte tehnică, gastronomia moleculară se bazează pe simplitate, gust și frumusețe. Practic noi am luat savoarea gustului tradițional și i-am oferit o formă fină, utilizând sodiu, calciu, apă, uleiuri naturale. Tehnica este amplă, dar baza este simplă. Meniul nostru tradițional are elemente consacrate în știința gustului și fiecare român îl recunoaște cu toată ființa sa. Practic iei o rețetă clasică, separi și compui. De exemplu putem face o supă bănățeană, cu rață de casă cu gust desăvârșit și o sferificăm, iar fiecare lingură devine o explozie de gust și savoare. Prezentarea este inovatoare, gustul este tradițional. Dar este un domeniu vast și incitant, ne provoacă zilnic la preparate din ce în ce mai îndrăznețe fie că vorbim de o spumă de sfeclă sau de caviar de morcovi. Suntem unici în zonă și avem clientelă fidelă, prieteni dragi care conduc uneori câteva ore să servească un meniu Tarabostes tradițional sau inovator și pentru noi este motivant și ne inspiră să venim mereu cu surprize culinare noi.
Aveți și spații de cazare?
Da, avem 7 camere micuțe, cochete și curate, amenajate în stil rustic și o capacitate de 16 locuri. Suntem o destinație pentru cei care își doresc un sejur cu poveste. Toate camerele au vedere la Dunăre, pături pe pereți, ștergare, icoane și o biblie pe masă, așa ca la bunici. Diferența este că avem câte o baie fiecare, mică, dar proprie și nu mergem în curte. 🙂 Atmosfera este relaxată și relaxantă, suntem înconjurați de atât de multă verdeață și frumusețe. Chiar în fața noastră este Insula Ostrov și este zona cu cea mai mare lățime a Dunării de pe tot parcursul ei și suntem binecuvântați cu o priveliște de vis, în orice anotimp. Acest loc nouă ne aduce mult aminte de copilărie, mai ales serile calde de vară când poți sta în livadă și să stai sub un cer de un senin incredibil și multe multe stele sau să admiri luna sclipind în undele Dunării, bucurându-te de un gradios concert de greieri.
Ce calitate este cea mai importantă în acest domeniu?
Amabilitatea, empatia și răbdarea, ajută și câteva noțiuni de pshihologie pentru o comunicare optimă cu diverse arhetipuri. Este important să știi când să intervii, să știi când să te retragi și să anticipezi când este nevoie de ceva și să fii acolo, atât cu oaspeții, cât și cu echipa. Dar cea mai importantă este credința! Am încredere că Bunul Dumnezeu ne oferă fiecăruia timpul și locul unde să fim în fiecare moment.
De când ați început această afacere și ce înseamnă Tarabostes Ranch?
Am început în primăvara lui 2020. Da! Chiar în pandemie! Este un concept străvechi care spune că o criză poate aduce pierdere sau oportunitate! Fiind o locație izolată, am devenit brusc o locație de interes, apoi, mai este un element: la noi majoritatea vin oaspeți și pleacă prieteni. Noi suntem foarte sociabili și avem prieteni peste tot în lume, dar de când am început acest proiect numărul lor s-a multiplicat considerabil. Tarabostes Ranch înseamnă familie, valoare, credință și împărtășim cu drag momente de odihnă și liniște cu cei care își doresc să evadeze din cotidianul tumultos al zilelor noastre.
Ce strategii de sustenabilitate adoptați în perioada postpandenie?
Adaptarea, sunt vremuri provocatoare pentru toți, în întreaga lume. Prețul materiilor prime va crește, bugetele se vor limita, este nevoie de elemente care fac diferența, de strategii care să mențină echilibrul între cost și beneficiu și să oferi servicii atipice, noi, atractive. Noi oferim momente de neuitat prin traseele de off-road, Cosmin însoțește oaspeții în excursii inedite pe culmile cele mai înalte cu zone de belvedere epice și impresionante. El a copilărit aici și știe fiecare colțișor de munte, dar și multe legende și tradiții locale și le împărtășește cu mult entuziasm.
V-ați gândit la modalități de diseminare a cunoștințelor dvs. în domeniu?
Da, deja facem asta. Amândoi suntem creativi și inovatori, calificați în multiple domenii, dar mai ales foarte pasionați și ni se solicită destul de des cursuri în diverse domenii. Organizăm workshopuri de fotografie, de tehnici de supraviețuire în pădure, de competențe antreprenoriale, dezvoltarea abilităților de comunicare, business math sau de cooking. Unele le susțin eu, altele Cosmin, altele împreună.
Cum și unde vă promovați toate aceste activități?
Avem propriile noastre canale de youtube https://www.youtube.com/@TarabostesRanch și https://www.youtube.com/@IronGatesAdventures, instagram, facebook, platforme de turism, clasic. Dar suntem o locație mică și foarte ușor de ocupat, însă cea mai pură promovare este prin prietenii și oaspeții noștri care revin periodic și vin și însoțiți de alți prieteni și/sau ne recomandă cu căldură.
Ce alte activități se mai pot face în zonă?
Clisura este o zonă unică în țară și pe lângă peisajele impresionante de o frumusețe rară, avem în apropiere Cetatea Sf. Ladislau din Coronini, o cetate cu o poveste impresionantă pe care noi o spunem cu mare drag, dezvăluind legende vechi despre Ordinul Dragonilor, Sigismund de Luxemburg sau faptele curajoase ale Contesei Cecilia. Sunt multe trasee de tracking, se pot vizita cascade impresionante: Mudăvița și Burăul Mare, Grota Haiducilor, comunitățile cehești de la Sf. Elena, Ravenska, Eibenthal,Gârnik, Parcul Eolian sau se poate alege o croazieră pe Dunăre cu Marina Moldova Veche, vizitând Insula Ostrov cu cetele de cai sălbatici sau turul Cetăților.
Ce importanță are faptul că aveți studii economice și cât vă ajută în acest domeniu?
Foarte mult. O reală importanță are și faptul că am absolvit liceul economic din Reșița și am avut parte de cei mai deosebiți profesori de la care am învățat enorm de multe. Deși au trecut peste 25 de ani de atunci, încă îmi sunt vii în memorie învățăturile lor. Studiile universitare au finisat bazele pe care le aveam deja sădite de către acești oameni speciali, de la care am învățat materii atât de interesante cum ar fi Organizare, Merceologie, Practică dar și profesori cu har la materii de bază Matematică, Chimie, Fizică, Lb. Română și nu numai. Ne-au inspirat foarte mult, ne-au presat și îndemnat mult și a contat enorm în cariera mea și contează și acum. Studiile universitare și postuniversitare le-am urmat la Timișoara. Am făcut și multe cursuri de specializare în mai multe țări Austria, Italia, Franța, Anglia, SUA, am urmat un curs intensiv chiar și la Etoile Academy și a fost o experiență incredibilă. Fiecare școală sau specializare este o investiție în tine!
Cum v-ați adaptat în mediul rural și cât de dificil este pentru un om de la oraș să se adapteze?
Viața la sat este mult mai ușoară, oamenii sunt mai implicați, aerul mai curat, mult mai sănătos. Cel mai de preț lucru este că suntem împreună și avem mai mult quality time. Cel mai mare câștig este că îmi pot întâmpina fetița când vine de la școală! Aceste minute sunt de aur! În mod cert sunt provocări și reprezintă un mare pas spre ieșirea din zona de confort, dar merită! Suntem mai aproape de natură, de familie, de Dunăre!
Ce mesaj aveți pentru elevi și tinerii antreprenori?
Să îndrăznească și să își urmeze cu mult curaj intuiția și visurile! Este important să te cunoști, să îți știi valorile negociabile și ne-negociabile, să îți cunoști limitele și fricile și să experimentezi, să încerci. Dar atunci când o activitate îți răpește somnul și te pasionează atât de mult, încât ai dedica oricât timp și energie, înseamnă că o să reușești și nimic nu te va opri! Uneori calea spre succes poate fi presărată cu multe provocări, poate chiar eșecuri, însă este nevoie să ne activăm forța interioară și să continuăm! Convinge, inspiră și atrage oameni de calitate în jurul tău care îți împărtășesc valorile și au aceleași aspirații. Hrănește-ți mereu entuziasmul și lumina interioară, acea scânteie care va atrage succesul tău. Creează, scalează și fii de neoprit! Învață totul despre domeniul în care vrei să lansezi o afacere și muncește să devii bun, apoi foarte bun și apoi excelează! Mult succes și reușită!
*cipcă=dantelă realizată manual
*ponevi=pături tradiționale țesute
*coroneanță=grai specific comunei Coronini, jud. Caraș-Severin