Stăm de vorbă cu Tanchiș Oana Nadia, proaspăt absolventă și șefă de promoție a Facultății de Informatică și Științe, specializarea Matematică, din cadrul Universității din Oradea, Bihor.
Într-o lume într-o permanentă schimbare, care credeți că ar fi abilitățile pe care tinerii trebuie să și le dezvolte?
Într-adevăr, lumea este într-o continuă evoluție și schimbare, iar tinerii trebuie să fie pregătiți pentru provocările și oportunitățile viitoare. Consider că abilitățile tehnologie, gândirea critică, adaptabilitatea, flexibilitatea, dar și abilitățile de comunicare, dezvoltare personală și responsabilitatea socială sunt esențiale pentru ca un tânăr de azi să valorifice oportunitățile în lumea în continuă schimbare de astăzi.
Ce pasiuni aveți? Ce faceți pentru îndeplinirea lor?
Una din pasiunile mele este matematica, fapt pentru care o și studiez. Încă de la primele ore am știut că este pentru mine, că este ceea ce îmi doresc să fac. O altă pasiune de a mea este dansul. Am practicat dansul timp de 8 ani și în continuare, pot spune că este acel lucru care mă deconectează de la tot ce se întâmplă în jurul meu.
Cum de ați ajuns să îmbrățișați această profesie?
Știam dintotdeauna că îmi doresc să devin profesor de matematică și consider că această meserie mi se potrivește mănușă. Consider că dragostea mea față de copii și față de matematică, seriozitatea, dedicarea și dorința de învăța lucruri noi sunt aptitudinile necesare pentru un dascăl de succes.
Sunteți implicată și în activități de voluntariat. Ne puteți povesti câte ceva despre acestea?
Încă după primul an de facultate, am fost interesată de a lucra cu copiii, iar oportunitatea oferită de Roxana Caciora prin intermediul Cursului de recapitulare a venit la momentul potrivit. Să fii voluntar în cadrul acestui curs este un început ideal în cariera de profesor de matematică, deoarece ești pus față-n față cu situații, experiențe pe care le poți întâlni la catedră.
Care este principala dumneavoastră trăsătură de caracter?
Aș putea spune că perseverența este principala mea trăsătură de caracter. Sunt o persoană care nu renunță niciodată și duc totul la bun sfârșit cu interes și tenacitate.
Ce ați schimba, dacă ați putea, în sistemul de învățământ românesc?
Aș pune accent pe valorificarea cunoștințelor mai presus de note. De asemenea, aș pune accentul pe învățarea practică și aplicată, care ar putea ajuta elevii să înțeleagă mai bine cum să aplice cunoștințele în situații reale. În plus, promovarea culturii de învățare pe tot parcursul vieții poate contribui la dezvoltarea unei societăți mai educate și mai adaptabile la schimbările tehnologice și economice.
Într-o lume în care informația este la un click distanță, care (mai) este rolul școlii?
Într-adevăr, într-o lume în care informația este accesibilă la un click distanță, rolul tradițional al școlii a intrat într-o perioadă de transformare. Cu toate acestea, școala continuă să joace un rol esențial în dezvoltarea individului și a societății, precum: fondarea cunoștințelor de bază, dezvoltarea abilităților critice, dezvoltarea abilităților sociale și emoționale, disciplină și discernământ.
Ce vă place să faceţi în timpul liber?
Una dintre activitățile mele preferate este dansul, după cum am mai spus. De câte ori am ocazia particip la seri de dans organizate sau, uneori, chiar și la cursuri. Pe lângă asta, îmi place mult să petrec timp în aer liber, să joc tenis și ping-pong. De asemenea, o altă plăcere de a mea o reprezintă călătoritul. Sunt o fire descurcăreață și îndrăzneață, iar experiențele noi îmi surâd întotdeauna. În plus, în ultimul an am descoperit că îmi place baschetul, așa că atunci când îmi permite timpul merg la meciurile de baschet ale echipei orașului nostru.
Ce înseamnă pentru tine să fii un om de succes?
Pentru mine, a fi un om de succes înseamnă împlinire. Consider că, în general, a fi un om de succes înseamnă să îți atingi obiectivele și aspirațiile pe care ți le-ai propus și să te simți împlinit atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Câteva aspecte-cheie asociate cu succesul sunt: realizările profesionale, satisfacția personală, independența materială, contribuția socială, învățare și dezvoltare continuă, echilibru.
Care este deviza după care vă ghidați în viață?
“Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului. Dacă iubiți ceea ce faceți, veți reuși.” – Albert Schweitzer