de Alina Ionescu
După lansarea oficială din 12 ianuarie a programului ȘTIINȚESCU la Reșița, iată că mulți tineri au venit cu idei și sunt dornici de a accesa aceste fonduri.
Este și exemplul unor voluntari de la For LIFE, de la Interact și de la Centrul de Tineret Mansarda din municipiu care joi, 20 ianuarie 2023 s-au întâlnit cu reprezentanții Fundației Comunitare Banatul Montan.
Sediul Clubului Rotary din Reșița a fost gazda acestui eveniment moderat de cei care vor schimba percepția tinerilor din Reșița asupra științei, Carmen Popa și Claudiu Jivan.
„Este o încântare să întâlnesc un grup de tineri talentați și inspirați de științe care au inițiative în spiritul ȘTIINȚESCU. Dorința lor de a se dezvolta împreună cu programul și de a împărtași experiența lor cu alți copii din comunitate este o dovadă că fondul ȘTIINȚESCU este bine-venit in Reșița” spune Carmen Popa, director executiv.
„Ce fain! ȘTIINTESCU e o nouă ocazie de a îmbina utilul cu plăcutul, învățatul cu joaca , “cumseface?-ul” cu “mamă!amreusit!-ul”…
Minunată idee a FUNDAȚIEI BANATULUI MONTAN de a ne împrieteni cu ȘTIINTESCU. Și pe lângă avantajele directe, nu trebuie să uităm că prin implicarea fundației dobândim și altceva: încrederea de “a ne apuca” de un proiect, sprijinul de a-l duce până la capăt si bucuria de a simți ce frumos e să produci bucurie.
Nu mă așteptam ca începutul liceului să însemne pentru mine și o oportunitate, și mai ales, să îmi descopăr plăcerea, de a mă implica în acțiuni de voluntariat. Odată cu înscrierea în WWF-LMF și participarea la primele activități , am înțeles că “alternativa de petrecere a timpului liber altfel decât în online” nu e numai un clișeu educațional.
De multe ori, când încep ceva nou îmi dau seama că “mă prinde” , că e interesant , de fapt cred că îmi place să învăț și să fac lucruri noi. Dacă aș avea tot timpul din lume, ar fi o mulțime de lucruri pe care mi-ar plăcea să le fac și greu este să aleg unul-două. Până la urmă cred că important nu e “ce fac?”, ci “de ce fac?”. De aceea scopul final este bucuria , prietenia, si binele făcut..” (Miruna Goian – voluntar WWF și voluntar For LIFE)
„De ceva timp mă tot întreb de ce în județul nostru există un interes atât de scăzut față de informatică, robotică și alte domenii care implică niște cunoștințe informatice. Sau probabil nu este vorba de interes, ci mai mult de cât de popularizat este acest subiect, beneficiile oferite de aceste domenii. Dar nu aș putea să răspund concret la niciuna dintre întrebări cât timp nu am încercat, iar după să trag concluziile. Asta ne propunem noi, să formăm cluburi de robotică, să învățăm împreună cu cei pasionați de acest domeniu, să cunoaștem cât mai multe lucruri și să facem lucruri interesante. Ne dorim ca și Caraș-Severin să se afle printre județele din țară care sunt recunoscute în informatică.
Și ca să o citez pe Daria, colega mea, “singura limită în robotică este creativitatea”. =))
Mă bucur că există astfel de inițiative prin care sunt finanțate proiectele elevilor! .” (Samuel Dragoș – voluntar For LIFE)
„Cele mai grandioase lucruri rezultă din munca voluntară. Acea muncă pe care îți dorești să o faci, pe care o faci cu tot sufletul căci știi că ai libertatea creativității proprii. Spre norocul nostru, ȘTIINȚESCU e un conector impresionant între noi și această lume a voluntariatului, permițându-ne să depășim barierele platonicului și să colorăm schițele monocrome ale ideilor pe care le retușăm zilnic în mintea noastră.” (Zmeu Teodora – voluntar For LIFE)
„Voluntariatul presupune a da culoare acestei lumi, pe care omul obișnuit o vede printr-o lentilă alb-negru. Reșița este un oraș plin de tineri implicați cu idei care depășesc barierele vârstei. Științescu este, astfel, fitilul care pornește un foc de creativitate, dând naștere unui mediu de oameni dornici să evolueze, atât pe plan rațional, cât și pe plan moral.” (Vlad Fercal – voluntar For LIFE)
„Pentru mine experiența de voluntar este un proces vast de cunoaștere, înțelegere și dezvoltare, care se întinde pe mai multe zile, în afara activității efective de voluntariat. În acest sens, dacă aș avea tot timpul din lume, l-aș petrece învațând cât mai multe lucruri posibil de la experți în diverse domenii, ca mai apoi să împărtășesc și eu o parte din cunoștintele și experiențele mele pe care le-am acumulat de-a lungul timpului!” (Rareș Milotin, voluntar la Centrul de Tineret Mansarda și voluntar FORLIFE)
„Peste tot în jurul nostru auzim că e benefic să facem voluntariat, atât pentru noi înșine, dar și pentru comunitatea din care facem parte. Dar de ce este ideea aceasta atât de răspândită? Care sunt beneficiile voluntariatului? Aleg să ofer răspuns la această întrebare prin prisma propriei experiențe, și anume experiența cu Științescu. Prin intermediul acestei fundații comunitare sunt finanțate proiecte din toata România propuse de alte fundații comunitare sau școli. De ce este asta benefic? Cel mai important lucru este că oferă posibilitatea de a materializa idealuri care pot părea irealizabile fără o anumită sumă de bani. Proiectele finanțate nu sunt doar experiența personală a unui individ care pune totul cap la cap, sunt munca unor oameni care vor să realizeze ceva frumos pentru semenii lor, astfel, voluntariatul înseamnă muncă răsplătită în zâmbete, și cui nu îi place să zâmbească? Eu am aflat prin intermediul voluntariatului că îmi place să fac și alți oameni să zâmbească, cred că acesta e motivul pentru care suntem constant încurajați să ne implicăm în tot ce se poate.” (Mina Rimer, voluntar FORLIFE)
„Îmi pare bine că prin aducerea fondului Științescu la Reșița, ajung sa fac pași mici, dar siguri, spre o lume nouă pentru mine, aceea a proiectelor. Mă bucur că am această oportunitate, de a învața de la profesioniști, dar și de la elevi.” (Alina Avram, profesor Colegiul Național Traian Lalescu Reșița)
„Atunci când vezi ideile acestor tineri, te bucuri pentru viitorul acestei țări. Mulțumim Fundației Comunitare banatul Montan, mulțumesc în mod special Carmen Popa și Claudiu Jivan, mulțumim clubului Rotary Reșița care ne-a găzduit și de această dată.” (Ovidiu Bădescu, profesor Colegiul Național Traian Lalescu Reșița, voluntar For LIFE)