„Profesorul este ca o lumânare care îi luminează pe alţii, consumându-se pe sine.” Giovanni Ruffini
“Educația este cea mai puternică armă pe care o puteți folosi pentru a schimba lumea”. Nelson Mandela
Stăm de vorbă cu Simona Gavrilă, profesor de matematică la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” din Bacău, județul Bacău.
Înainte de a fi profesor, fiecare dintre noi este în primul rând un om cu suflet frumos. Povestiți despre dumneavoastră.
Sunt o persoană optimistă, veselă și îmi place să mă bucur de fiecare moment al vieții. Mă ghidez in viață după următoarele motto-uri: „Carpe diem!” și ”Fă rai din ceea ce ai!”. Cred foarte mult că întotdeauna ceea ce oferi se va întoarce la tine, la momentul potrivit. De asemenea, îmi place să ajut oamenii, iar dacă într-o zi reușesc sa aduc un zâmbet pe chipul unei persoane cu care interacționez, pentru mine este o zi reușită.
Sunt mămica unei fetițe minunate, care este cea mai de preț comoară a mea. Iubesc florile și animăluțele, am un cătel bichon maltez și o nimfă.
Copilăria pentru mulți dintre noi este una din cele mai frumoase perioade ale vieții. Care simt cele mai frumoase amintiri ale copilăriei?
Când mă gândesc la copilărie, îmi apar înaintea ochilor momentele frumoase din diminețile de Crăciun, când găseam sub brăduț cadourile și mă bucuram de ele împreună cu frații și părinții mei.
Dacă mă gândesc la copilărie, bineînțeles că mă gândesc și la anii de școală. Cele mai puternice emoții îmi trezesc și acum, amintirile de la orele de matematică. Domnul diriginte era profesor de matematică și cred că de atunci a văzut în mine înclinația spre această minunată disciplină. Îmi plăcea să lucrez la matematică și îmi dădea starea de bine.
Familia joacă un rol important în devenirea noastră. Faptul că sunteți cee ace sunteți se datorează și familiei dumneavoastră, ce ați putea povesti în acest sens?
Le sunt recunoscătoare părinților mei, pentru că întotdeauna au avut încredere în mine, m-au sprijinit și m-au lăsat să îmi aleg singură drumul în viață. Le mulțumesc pentru toate sacrificiile pe care le-au făcut pentru a reuși să îmi ofere cele mai bune oportunități educaționale.
Cum de ați ajuns să îmbrățișați această profesie?
Pe perioada anilor de gimnaziu și de liceu, am avut doi profesori de matematică minunați, care mi-au descoperit înclinația spre matematică. Îmi plăcea să lucrez la matematică, rezolvările și soluțiile problemelor îmi veneau ca ceva natural și firesc în minte. De asemenea, iubeam starea de bine pe care o aveam atunci când reușeam să găsesc mai multe metode de rezolvare la diferite probleme.
Când eram la liceu, am avut primii mei învățăcei: cei doi frați ai mei și prietena mea de suflet. Frații mei erau la gimnaziu, iar prietena mea era la liceu. Toți trei au promovat examenele la matematică.
Cred că atunci a fost perioada în care am simțit că pot ajuta copiii să înțeleagă matematica și să le arăt că disciplina aceasta este așa de minunată și că orice copil se poate bucura de reușita rezolvării unei probleme sau a unui exercițiu.
Vă mai amintiți anii de debut? Cum au fost aceștia? A coincis realitatea peste care ați dat la început cu imaginea pe care o aveați proiectată în minte?
Îmi amintesc prima data când am intrat în cancelarie, ca profesor, nu ca student. Am fost binecuvântată să îmi încep cariera didactică în liceul pe care l-am absolvit, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău. Am fost foarte emoționată să îmi revăd profesorii din liceu. Acum eram colegi, așa îmi spuneau toți profesorii mei. Am fost și sunt onorată să fiu colegă cu oamenii care mi-au îndrumat pașii în viață. Pot spune că realitatea a depășit cu mult imaginea pe care o aveam proiectată în minte. Realitatea a fost de fapt, începutul unei frumoase povești.
Aţi avut nereuşite în anii de profesorat? Dacă da, cum le-aţi depăşit?
În anii de predare la catedră am avut și nereușite. Le-am depășit prin multă muncă, prin reconfigurarea strategiilor de abordare a problemelor, prin schimbarea mentalității. Am continuat să mă perfecționez continuu, să interacționez cu oameni care pentru mine sunt un exemplu demn de urmat.
Care a fost cea mai mare provocare din cariera dumneavoastră și cum i-ați făcut față?
Cea mai mare provocare din viața și cariera mea a fost în anul 2014 când am început un nou capitol și o carieră nouă în învățământ. Mi-am stabilit obiectivele și prioritățile și am căutat mereu să „fac rai din ceea ce am”. Chiar dacă drumul a fost greu, fiecare reușită m-a motivat și în doar câțiva ani, am reușit să îmi îndeplinesc țelurile, m-am titularizat, mi-am urmat evoluția în cariera didactică, am promovat gradul didactic II, m-am înscris la gradul didactic I, am absolvit masterul, am absolvit reconversie profesională, am descoperit voluntariatul.
Ne puteți povesti un moment, sau mai multe, din viața profesională și/ sau personală în care v-ați simțit într-adevăr împlinită?
Cel mai important moment din viata mea personală în care am simțit că viața mea are sens a fost momentul când am devenit mamă.
Pe plan profesional au fost mai multe momente în care m-am simțit împlinită: am absolvit Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău în anul 2001, am urmat cursurile Facultății de Matematică – Fizică din cadrul Universității Bacău, perioada 2001 – 2005, susținând licența în anul 2005, în perioada 2003 – 2007 am urmat cursurile Universității Spiru Haret, București, Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene, susținând licența în anul 2007, în iulie 2021, am absolvit studiile postuniversitare de masterat „Informatică aplicată în Științe și Tehnologie”, din cadrul Universității „Vasile Alecsandri”, Bacău, în iulie 2022 am absolvit programul de reconversie profesională „Informatică” din cadrul Universității „Vasile Alecsandri”, Bacău.
Momentele din cariera didactică sunt memorabile: definitivarea în învățământ, titularizarea, promovarea gradului didactic II, susținerea colocviului pentru înscrierea la gradul didactic I.
Sunt și momente pe care le consider ca semn de apreciere pentru activitatea mea profesională: am fost selectată să particip cu bursă integrală la Școala de Vară de Științe și Tehnologie de la Măgurele, anul 2021, iar anul acesta am fost invitată să particip ca speaker la Conferința Națională de Științe de la Suceava, din aprilie 2022
Ce ați schimba la sistemul de învățământ din România, dacă ați putea?
Consider că sistemul nostru de învățământ are nevoie urgentă de o aliniere la nevoile societății actuale.
Cine sau ce vă inspiră în carieră?
În dezvoltarea mea personală și profesională, mă inspiră și mă motivează fetița mea.
Dacă nu aţi fi fost profesor, aţi fi fost…
M-am înscris la liceu cu visul de a deveni medic. Dar, după bacalaureat, soarta a decis să devin profesor de matematică.
Ce vă place să faceţi în timpul liber?
Iubesc călătoriile, lectura și îmi place pictura pe numere.
Pe lângă activitatea didactică, sunteți implicată și în multe activități de voluntariat. Ne puteți povesti câte ceva despre acestea? Ce vă determină să le dăruiți altora din timpul dumneavoastră liber?
Din august 2018 sunt Voluntar Alumni în comunitatea Aspire Teachers. Comunitatea Aspire Teachers contribuie la formarea competențelor precum: autodeterminare, inteligență socială, gândire adaptativă, transdisciplinaritate, filtrare și prioritizare, mentalitate digitală, gândire computațională sau algoritmică.
Sunt onorată să fac parte din comunitatea Aspire Teachers și susțin viziunea Aspire Teachers: „Un profesor excelent în fața fiecărui copil din România”.
Din iulie 2020 sunt Ambasador ”Mentalitate deschisă în educație”, proiect realizat de Institutul Arbinger și susținut de SuperTeach România.
Voluntariatul oferă posibilitatea interacţiunii cu comunități diverse cu care nu interacţionăm în mod curent în activităţile noastre obişnuite, contribuind la creşterea solidarităţii şi toleranţei. Implicându-ne în activităţi de voluntariat reuşim să vedem lumea prin ochii celorlalţi şi să înţelegem şi să observăm limitele incorecte pe care societatea le pune uneori în faţa unora dintre membrii ei. Am devenit astfel mai solidară şi mai tolerantă, dar şi mai conştientă de nevoile societății noastre.
Susțin educația și inițiativele educaționale. Pe pagina mea personală www.simonagavrila.ro promovez proiectele frumoase la care particip. De asemenea, recent, am lansat un nou proiect, Centrul Educațional de Matematică On-line – Matematică din Drag”, la adresa www.matematicadindrag.ro
Care este deviza după care vă ghidați în viață?
În fiecare dimineață când deschid ochii, îi mulțumesc Domnului pentru această nouă zi și încerc să o trăiesc ca și cum ar fi ultima mea zi pe pământ, să ajut dacă pot, să nu rănesc și să fiu o amintire plăcută pentru cei cu care interacționez.