Școala Privată Aletheea, București

ALETHEEA_LOGO_10ANI_Versiuni

Instituție: Școala Privată Aletheea

Adresă: Drumul Piscul Moșului nr. 10, Sector 1, București

Site: www.aletheea.ro

Facebook:   https://www.facebook.com/aletheea/

 Școala Privată Aletheea

Locul unde emoția se întâlnește cu educația

 Școala Privată Aletheea reprezintă o formulă emoțională și educațională, un spațiu în care stabilim constant conexiuni între învățarea formală şi cea informală. Aflată în cel de-al zecelea an de funcționare, Școala Privată Aletheea a fost fondată în anul 2014 de Mona Mușat și este o instituție privată acreditată, 100% românească.

Aletheea şi-a asumat o filosofie educațională proprie, deschisă şi permeabilă la schimbare, capabilă să pregătească elevii pentru adecvarea permanentă la modelele culturale ale viitorului. Şcoala a fost acreditată de Ministerul Educației și Cercetării şi a devenit, în cei 10 ani de funcționare, un adevărat motor al schimbării în educație.

Filosofia educațională Aletheea are la bază curriculum-ul naţional românesc şi a dezvoltat, în paradigma educaţională constructivistă, un sistem care oferă: opţiuni interactive (competenţe transferabile şi anticipative, conţinuturi transdisciplinare, deschidere către noi conţinuturi), o pedagogie orientată către (inter)acţiune şi un mediu educaţional care stabileşte constant conexiuni între învăţarea formală şi cea informală. La Aletheea, „învăţarea vizibilă” este tradusă în autonomia fiecărui copil de a-şi construi propriul design al schimbării în viața personală: emoțional, academic și moral.

Comunitatea Aletheea, formată din peste 340 de elevi, părinţii acestora și profesorii şcolii, este angajată – profesional şi social – în susţinerea şi dezvoltarea altor comunităţi şcolare din România prin furnizarea de know how educaţional, de resurse și instrumente de lucru la clasă, precum și prin acțiuni umanitare şi de voluntariat în școli din zone defavorizate ale țării.

Campusul școlar, construit de la zero în zona de nord a Bucureștiului, asigură Școlii Aletheea renumele uneia dintre cele mai frumoase școli din București. Clădirea şi toate facilităţile – sala de sport, spațiile exterioare și interioare generoase, mobilierul și echipamentele – au fost proiectate astfel încât să ofere copiilor o „stare de bine”.

Mai multe detalii despre Școala Aletheea regăsiți pe: www.aletheea.ro, precum și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/aletheea/.

CAMPUSUL ȘCOLAR

Oferim un mediu bogat din punct de vedere vizual, săli de clasă spaţioase, luminoase și pline de culoare, spații special dedicate pentru științe, limbi străine, arte vizuale, activități STEM, muzică și sport.

Înainte ca Şcoala Aletheea să îşi găsească întruchiparea în proiectele arhitectului, ea a fost imaginată ca un mediu deschis şi stimulator, care să încurajeze elevii să exploreze şi să participe, să le faciliteze atât lor, cât şi profesorilor, desfăşurarea activităţilor de învăţare. Construită pe un teren generos din nordul Bucureștiului, într-o zonă curată și liniștită, clădirea a fost proiectată împreună cu un arhitect specializat în construcția de școli, pentru a crea un spaţiu în care mediul fizic poate sprijini procesul de învăţare.

RESPONSABILITATE SOCIALĂ

Un rol important pe care ni l-am asumat încă de la deschiderea școlii este cel de responsabilitate socială, pentru îmbunătățirea calității educației oferite copiilor din România. Dorința noastră este aceea de a contribui la dezvoltarea comunității educaționale românești.

Oferim bune practici pentru alți profesori prin programul profesional Aletheea (de) 10 și ne implicăm în sprijinirea unor școli din zonele cele mai defavorizate ale țării.

Aletheea (de) 10 este un program profesional dedicat profesorilor, psihologilor și specialiștilor în educație din întreaga țară, de (re)formare a calității relației elev-profesor, prin: proiectarea predării-învăţării-evaluării din perspectiva copiilor, crearea de activități de învățare motivante pentru copii, de forme de evaluare neconvenţionale, de activităţi nonformale – forme de învăţare hibride.

Programul a fost lansat în mai 2023, cu ocazia organizării celei de-a VII-a ediții a Conferinței Aletheea, în cadrul cărei profesorii școlii au oferit colegilor profesori idei, perspective, aplicații practice și experiențe care să îi inspire în activitățile cu copiii.

În 2024, Conferința Aletheea a fost organizată pe 25 mai sub titlul „O altfel de educație pentru o altfel de generație”. Pentru această ediție a conferinței, cea de-a VIII-a, am ales să aducem în discuție o temă foarte actuală, și anume Curriculum relevant pentru elevii de azi și de mâine. Am abordat tema din perspectiva nevoilor de învățare ale elevilor, care se schimbă de la o generație la alta, a impactului tehnologiei asupra învățării și a instrumentelor necesare elevilor pentru o dezvoltare armonioasă.

Printre invitații noștri care au dezbătut această temă în deschiderea conferinței s-au numărat Anca Nedelcu, prof. univ. dr., Firuța Tacea, conf. univ. la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București și Flavia Popa, secretar general al BRD Groupe Société Générale.

Participarea la evenimentul susținut de specialiștii școlii și gândit într-o manieră interactivă a fost gratuită pentru a asigura accesul cât mai multor profesori din întreaga țară. Tot mai mult este evidentă în această perioadă această nevoie a profesorilor din întreaga țară de a participa la ateliere practice, de primi exemple de metode și de resurse care pot fi aplicate imediat la clasă, pentru îmbunătățirea calității educației oferite copiilor.

Ne-am asumat acest rol, de împărtășire a know-how-ului nostru educațional pentru specialiști din întreaga țară, iar de-a lungul timpului am contribuit la instruirea a sute de profesori.

Aletheea9 este un proiect cultural care îşi propune să aducă împreună comunitatea de părinţi, profesori, prieteni ai Aletheea și oameni inspirați de cultură și educație. Împreună cu invitaţi din afara şcolii (scriitori, artişti plastici, oameni de teatru şi film, muzicieni, personalităţi din domeniul ştiinţei etc.) ne propunem să generăm idei şi provocări, teme de reflecţie şi de dezbatere, să formulăm întrebări şi să căutăm împreună răspunsuri.

Obiectivele noastre sunt:

  • „Prietenia”* dintre adulţi şi cultură ca model pentru copiii noştri.
  • Dezvoltarea „capitalului social”.**
  • Crearea unui model de implicare a şcolii în comunitate din perspectivă culturală.
  • Dezvoltarea unei reţele de microcomunităţi culturale, de educaţie alternativă complementara şcolilor.
  • Integrarea adulţilor (profesori, părinţi, alte profesii, instituţii, organizaţii etc.) în dezbaterea unor forme alternative de curriculum şi educaţie non-formală din perspectiva nevoilor secolului XXI.

* Prietenie = încredere, îndoială carteziană, interacţiune publică

** Capital social = un „set de valori informale împărtăşite de membri unui grup. Lubrifiantul care face grupurile să funcţioneze este încrederea.” (F. Fukuyama, Marea ruptură, 2011/The Great Disruption: Human Nature and the Reconstitution of Social Order, 2000)

Credem că o şcoală poate fi un hub cultural! Cum e posibil? Cu implicare, cu idei, cu perseverenţă, cu încrederea că pe termen mediu şi lung starea de spirit din şcoală şi din jurul ei va deveni una pozitivă pentru întrega comunitate de elevi, părinţi şi profesori.”, Mihai Stamatescu, Coordonator educațional ciclul gimnazial.

BUNE PRACTICI

Profesorii și consilierii Aletheea sunt furnizori de bune practici pentru numeroase alte cadre didactice, prin transmiterea de resurse practice și instrumente de lucru cu copiii, astfel:

  • Prin schimburi de experiență: peste 700 de profesori au învățat de la noi, vizitând școala și asistând la ore în cadrul Școlii Aletheea;
  • Prin Conferința anuală dedicată profesorilor, parte din programul profesional Aletheea de 10: peste 800 de profesori și alți specialiști în educație au participat la atelierele susținute de profesorii și partenerii noștri.

Programul „Școli pereche” demarat de noi a adus în parteneriat cu Aletheea zeci de astfel de unități din zone rurale.

Proiectul presupune colaborarea îndeaproape cu copiii și profesorii școlilor partenere și constă în activități de cunoaștere, învățare împreună, vizite reciproce, training pentru medierea potențialelor conflicte, sesiuni cu consilierii noștri școlari, precum și sprijinirea unor cazuri sociale, astfel încât copiii din familii defavorizate să fie încurajați să meargă la școală.

În timpul vacanțelor de vară, numeroși profesori Aletheea asigură prin voluntariat trainingul profesorilor din aceste zone și lucrează direct cu grupuri de copii, pentru a-i încuraja să frecventeze grădinița și școala. Peste 500 de copii din comunități defavorizate au beneficiat până acum de suportul profesorilor.