Numele meu este Raluca Baier, am copilărit în Moldova Nouă, unde am făcut clasele I-VIII la Școala Gimnazială nr. 1. Acolo m-a impresionat și inspirat atitudinea de lider a unora dintre cadrele didactice, care m-au împins spre o afinitate pentru limbi străine și biologie. Importantă în formarea mea a fost influența dirigintelui meu, care mi-a arătat că în procesul de învățare este nevoie atât de încurajare și blândețe, cât și de disciplină și seriozitate. Liceul l-am făcut tot în Moldova Nouă, în cadrul Grupului Școlar Industrial – numele vechi al liceului – perioadă în care am devenit tot mai interesată de anatomia umană și felul în care funcționează corpul uman, astfel că la finalul liceului, am ales să urmez facultatea de medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.
De-a lungul celor 6 ani de studiu, mi-au fost utile principiile pe care dirigintele meu din gimnaziu le-a instilat în mintea mea: încurajarea, de care am beneficiat din plin din partea apropiaților și disciplina. Dorința mea de a înțelege procesele normale și cele patologice care au loc în organismul uman, au înclinat balanța spre alegerea oncologiei medicale ca specialitate la examenul de rezidențiat de la sfârșitul celor 6 ani de facultate. Oncologia se ocupă cu studiul, diagnosticarea și tratarea cancerelor, fiind o specialitate cu o dinamică foarte mare în ceea ce privește terapia care este într-o continuă schimbare, îndeosebi pentru că, în prezent, cancerul ocupă un loc important în mortalitatea globală – al doilea, după bolile cardiovasculare.
Deși descurajată la început de drum de opinia generală că oncologia ar fi o alegere prea deprimantă pentru mine, după o scurtă perioadă de voluntariat în domeniu, am avut confirmarea că acesta este drumul meu și am ales să urmez rezidențiatul în oncologie medicală. Această perioadă din viață m-a învățat că pentru a cunoaște ceea ce ni se potrivește este necesar să fim implicați înainte de a decide, astfel încât alegerea să nu se bazeze doar pe informație de la alții, dar și pe experiență proprie.
În cadrul rezidențiatului de oncologie am avut oportunitatea de a lucra atât în Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, dar și de a fi voluntară și ulterior angajată în cadrul Centrului de Oncologie Oncohelp Timișoara, lucru care a contribuit major la experiența acumulată. Pe parcursul celor 5 ani de rezidențiat am participat la numeroase conferințe, workshop-uri și întâlniri de tip școală de vară, atât în țară cât și în afara țării, am studiat și obținut certificarea de participare la desfășurarea de studii clinice, lucruri care m-au ajutat să fiu la curent cu volumul foarte mare de informație nouă și cu schimbările continue din acest domeniu.
În prezent sunt medic specialist în cadrul Centrului de Oncologie Oncohelp Timișoara și am avut oportunitatea de a începe în paralel o specializare specifică în domeniul neuro-oncologiei (tumori ale sistemului nervos central și periferic), în cadrul Spitalului Pierre Wertheimer din Lyon, Franța, luând parte la inițiativa Conf Dr Andrei Brînzeu (medic primar neurochirurg) pentru formarea primei comisii multidisciplinare specifice în domeniul neuro-oncologiei din Timișoara, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Pius Brînzeu, Timișoara.
Chiar dacă procesul a fost lung și este încă în continuă desfășurare, ambiția și munca au fost importante pe întreg parcursul, iar efortul depus cu conștiinciozitate indiferent de greutățile care au apărut pe parcurs și încrederea în drumul ales au adus roade.