Pui Andreea-Nicoleta

 Stăm de vorbă cu Pui Andreea-Nicoleta, absolventă a liceului teoretic „Solomon Haliță” din Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud.

Motto-ul: “Viața este ca mersul pe bicicletă. Pentru a-ți menține echilibrul trebuie să continui să mergi înainte.

Într-o lume în care informația este la un click distanță, care (mai) este rolul școlii?

Chiar dacă trăim în era tehnologiei, eră în care putem afla orice informație în câteva secunde, școala râmăne la fel de importantă în viața unui elev. Școala este locul în care elevul face primii pași spre viața de adult, locul în care își face prieteni și locul în care își formează caracterul. Școala intervine în educația copilului, piatra de temelie a societății. De asemenea, mai importante decât informațiile pe care elevul le primește la școală sunt amintirile pe care le păstrează în suflet. Indiferent de vârstă, omul își amintește cu drag de anii de școală, în special de anii de liceu, care au un impact semnificativ asupra noastră.

Care au fost cele mai frumoase momente pe care le-ați trăit?

Cele mai frumoase momente, pe care nu le voi uita vreodată, sunt cele petrecute alături de colegii și profesorii mei. Liceul mi-a oferit foarte multe oportunități, atât șansa de a fi membra unei echipe de robotică(SGBots), cât și posibilitatea de a participa în mobilitățile Erasmus. Toate acestea s-au transformat în amintiri memorabile, din care am învățat multe lucruri și am petrecut timp de caliltate alături de alți adolescenți de vârsta mea, vizitând și încercând lucruri noi.

O altă experiență minunată pe care am trăit-o a fost participarea la etapa națională a Olimpiadei de argumentare, dezbatere și gândire critică. Am petrecut o săptămână minunată la București alături de alți tineri ambițioși și dedicați, reușind să descopăr cele mai frumoase locuri din oraș, dar și să îmi fac prieteni noi. Aceasta a fost una dintre cele mai frumoase amintiri din viața mea de elev și recomand cu căldură participarea la această olimpiadă, întrucât dezvoltă gândirea critică dar și sporește încrederea de sine.

Ați avut sau aveți un model în viața reală? Dacă da, ce ați admirat la persoana respectivă?

Modelul meu în viață este și una dintre persoanele care m-a susținut întotdeauna, sora mea. Simona m-a încurajat mereu și a fost alături de mine în fiecare secundă, atât în momentele frumoase, cât și în cele mai puțin plăcute. Întotdeauna am admirat la ea ambiția de care a dat dovadă și faptul că întotdeauna a reușit să își atingă scopurile. Fiind sora mai mare, care a trecut deja prin etapele importante ale vieții, sfaturile ei sunt foarte utile pentru mine. Ea lucrează ca farmacist și întotdeauna îmi oferă indicații în privința unei alimentații sănătoase.

Ce vă determină să dăruiți altora din timpul dumneavoastră liber?

Aș putea spune că sunt extrem de încântată atunci când cineva îmi solicită timpul liber. Îmi place să îl petrec în preajma altor persoane deoarece sunt de părere că putem învăța lucruri noi de la fiecare om pe care îl întâlnim, iar acesta este un lucru uimitor. Sunt convinsă că am învățat ceva nou de la fiecare persoană pe care am ajuns să o cunosc cu adevărat deoarece cu toții suntem diferiți și speciali în felul nostru.

Cum se simte vârsta ta de acum?

La 18 ani viața pare “roz” în adevăratul sens al cuvântului deoarece încă putem să ne numim „copii”, dar de asemenea suntem la vârsta la care pășim treptat spre viața de adult. Singura noastră responsabilitate este să muncim pentru viitorul nostru și să ne facem părinții mândri, pentru a le răsplăti toate eforturile. Este vârsta în care ne dorim să petrecem cât mai mult timp alături de prieteni, în natură, dar și să ne urmărm pasiunile. Simțim cu adevărat ce înseamnă libertatea, fără constrângeri. Din punctul meu de vedere, vărsta de 18 ani este una dintre cele mai frumoase din viața omului, unde apar oportunități și unde multe uși se deschid în fața adolescentului.

Care ar fi 3 lucruri pe care le-ai învățat până la vârsta de 18 ani, la care nu te-ai fi așteptat?

1.Pentru început pot spune că am învățat să nu judec o persoană după aparențe, deoarece de cele mai multe ori acestea înșeală. Adevărata părere despre o persoană poate fi exprimată abia după o perioadă mai lungă de timp, după o cunoaștere detaliată. De multe ori oamenii ne pot surprinde în diverse moduri și ne pot schimba radical părerea formată inițial.

2.Până la această vârstă am învățat și faptul că nimic nu este imposibil, trebuie doar să îți dorești și să lupți pentru tot ce îți dorești. Oricât de dificil ar părea, crede în tine deoarece orice lucru se poate materializa. Din punctul meu de vedere, o dorință nu apare în viața omului dacă nu o poate împlini.

3.Cred că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învățat este să nu renunț niciodată. Procastinarea sau renunțarea la propriile aspirații sunt două dintre cele mai mari greșeli pe care de multe ori tindem să le facem, neștiind cât de aproape suntem de a reuși atunci când renunțăm. Atunci când totul devine greu trebuie să luăm o pauză și să revenim cu forțe proaspete. Categoric abandonarea nu reprezintă o soluție.

Care sunt câteva lucruri pe care le apreciezi la o persoană?

Cele mai frumoase lucruri pe care tind să le remarc la o persoană sunt: capacitatea de a merge mai departe, indiferent de dificultatea situației, empatia, creativitatea și smerenia.

Care este deviza după care vă ghidați în viață?

Eu tind să cred că totul în viață se întâmplă cu un anumit scop, iar Dumnezeu are un plan bine-stabilit pentru fiecare dintre noi. Chiar dacă nu am reușit să ne îndeplinim un anumit scop, nu înseamnă că totul s-a terminat sau că totul a fost în zadar, ci înseamnă fie că trebuie să mai încercăm, fie că la finalul drumului parcurs ne așteaptă o altă rută, mai potrivită pentru noi, care ne va aduce mai multă bucurie în viață.

Care este principala dumneavoastră trăsătură de caracter?

Principala mea trăsătură de caracter aș putea spune că este punctualitatea. Știu că în zilele noastre suntem atât de ocupați cu toate sarcinile pe care trebuie să le împlinim de la o zi la alta, așa că prefer mereu să fiu punctuală, pentru a nu-i face pe cei din jur să aștepte. De obicei ajung chiar mai devreme de ora stabilită, pentru a mă asigura că nu voi întârzia. Recunosc la rândul meu că nu îmi place să aștept și apreciez oamenii punctuali.

Dar una sau mai multe trăsături de caracter pe care ați dori să le îmbunătățiți?

Una dintre trăsăturile mele la care trebuie să mai lucrez este stima de sine. De multe ori nu am încredere în forțele proprii și îmi pare că mereu a fost loc de mai bine în tot ceea ce am făcut. Întotdeauna prefer să judec aspru tot ceea ce fac, și chiar dacă poate avea efecte constructive, poate scădea stima de sine.

Cum crezi că te văd cei din jur?

Aceasta este una dintre întrebările pe care le am și eu zilnic. Știu că nu este posibil ca toți oamenii să te placă, dar sper că am făcut o părere bună celor din jur.

Ce vă place să faceți în timpul liber?

În timpul liber cel mai mult îmi place să ascult muzică deoarece simt că mă regăsesc în versurile melodiilor mele preferate. De asemenea am o pasiune și pentru scris, în special poeme, dar recunosc că nu am mai făcut asta în ultima vreme.

Într-o lume într-o permanentă schimbare, care credeți că ar fi abilitățile pe care tinerii trebuie să și le dezvolte?

Este adevărat că lumea în care trăim este într-o permanentă schimbare, determinată în special de evoluția continuă a tehnologiei. Consider că una dintre cele mai importante ablilități pe care un tânăr trebuie să o dezvolte este capacitatea de a te adpta la schimbare. O persoană creativă, responsabilă, răbdătoare, care se poate adapta la orice situație, cu siguranță va fi apreciată odată cu schimbarea rapidă a lumii.

Pentru ce sunteți recunoscătoare astăzi?

În primul rând, sunt recunoscătoare lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care mi le-a oferit până la această vârstă. De asemenea sunt recunoscătoare familiei mele, în special părinților care s-au asigurat mereu că nu îmi lipsește nimic. Iar mai apoi, sunt recunoscătoare și aduc mulțumire tuturor oamenilor din viața mea, pe care i-am cunoscut și înseamnă atât de mult pentru mine. Sunt recunoscătoare pentru toate momentele frumoase pe care mi le-au oferit, pentru toată susținerea și încurajarea. Mulțumesc familiei, profesorilor, colegilor, prietenilor și cunoștințelor pentru tot! <3