Public speaking – curajul de a fi auzit

de Amalia Colțan

Adolescenții sunt în stare de orice pentru a-și vedea un vis devenit realitate. Sunt deschiși la noi provocări și nu ezită să descopere ceea ce îi poate ajuta în a deveni adultul la care visează.

Cine are emoții când trebuie să vorbească în public? Frică sau trac? În cadrul atelierului de azi am dezbătut cum depășim frica de a vorbi în public.

Este important să cunoști cum să gestionezi situația când te afli în fața unui public, care sunt metodele prin care poți să îți gestionezi emoțiile și cum poți să menți publicul captivat de subiectul pe care îl prezinți.

Pentru a-i ajuta  să-și îndeplinească visele, să se trezească optimiști și să își păstreze buna dispoziție întreaga zi, să iubească cu inima deschisă viața, Comunitatea For LIFE, Clubul Rotary Reșița împreună cu Centrul Universitar UBB Reșița organizează o Școală de Vară, iar cea de-a doua activitate care s-a desfășurat a fost PUBLIC SPEAKING – CURAJUL DE A FI AUZIT.

Cursul de Public Speaking a fost structurat în 3 părți principale.

1. Exerciții de cunoaștere și energizare menite să aducă un zâmbet și relaxare pe fețele cursanților care au descoperit câteva jocuri de improvizație și alte trucuri actoricești pentru a transforma acest atelier într-o experiență practică și utilă.

2.  Activitatea „Descoperă SuperEroul de lângă tine”. S-au format perechi de câte doi, fiecare ascultându-l pe celălalt timp de 20 minute în care și-a prezentat pasiunile, principiile, hobby-urile, calitățile. Au creat un profil unul celuilalt pe baza căruia s-au desenat și și-au dat nume de supereroi.

3.  „Cum pot să devin un bun vorbitor” a fost următorul punct al cursului.

Fiecare a venit în față prezentându-l pe celălalt, astfel putându-se descoperi între ei mai bine.

Acesta a fost momenul în care s-a discutat despre câteva dintre tips&tricks-urile ce pot fi folosite când vorbim în public. Iată despre ce s-a învățat:

  • Postura – important să avem o ținută dreaptă în momentul în care vorbim, aceasta arătând siguranța și încrederea în noi
  • Interacțiunea cu publicul – un monolog pe care îl susțiem, fără a interacționa cu publicul nu poate să stârnească curiozitatea și atenția celor din sală, astfel este esențial să implicăm ascultătorii în așa fel încât să se simtă parte a acțiunii
  • Privirea – fiecare  dorește să se simtă implicat și văzut de cel care vorbește, astfel când susținem un discurs privirea trebuie să meargă înspre toți cei din sală
  • Ce facem când ne este adresată o întrebare la care nu știm răspunsul? – simplu, o pasăm publicului

Acestea au fost activitățile propuse pentru cursul de astăzi, un curs care cred că a fost benefic pentru cei prezenți, ajutându-i să înțeleagă mai bine despre ce înseamnă să fi sigur pe tine când vorbești în public.

La final, am avut parte și de feedback din partea cursanților și o sesiune de întrebări și răspunsuri.

4 Comments to “Public speaking – curajul de a fi auzit”

  1. A fost o primă experiența inedita .Mă bucur ca am avut ocazia să particip la un Public Speaking cu adolescenți care au un potențial in viata. În aceasta activitate pot spune ca am învățat multe tehnici pentru vorbitul in public. A fost o activitate in care ne-am și distrat, însa am și învatat. Vă mulțumesc tuturor pentru tot! 🤗

  2. Acest PUBLIC SPEAKING m-a ajutat sa stiu cum sa gestionez situatiile aflate in fata unui public, sa stiu cum ar trebui sa ma comport in fata unei multimi, pentru a ma face ascultata. Am auzit tot felul de situatii si am realizat ca niste mici trucuri, cum ar fi postura, cum sa ne uitam la oamenii din public si cum sa le vorbim, ne pot ajuta sa ne simtit mult mai confortabil si sa ne invingem tracul de scena.
    Acest atelier este unul foarte educativ si ma bucur ca am putut participa la el. Am cunoscut persoane noi si am impartasit experiente cu ele. Cu siguranta voi merge si la urmatoarele ateliere, care ,cel mai probabil, vor fi la fel de interesante ca pana acum!

  3. Aceasta activitate a trezit o emotie in mine, deoarece am simtit a doua oara cum e sa fii boboc. Am participat la atelierul pe care colega mea, Amalia, l-a tinut pentru cei mici ca fiind una dintre boboci. Am avut ocazia sa cunosc persoane minunate si sa descopar adevarate mici talente, copii plini de entuziasm si bucurie.

  4. Mi-a plăcut că am putut participa la această activitate la care nu numai că am cunoscut persoane noi,dar am și experimentat cum ar trebui să vorbim în public. Mulțumim celor două fete care ne-au povestit despre experiențele lor dar nu în ultimul rând domnului profesor,deoarece fară ajutorul acestuia nu ar fi avut loc această activitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image