După Palatul Parlamentului din Bucureşti şi după Castelul Bran, Castelul Peleş este cea de-a treia atracţie turistică a României – spre care vin anual câteva sute de mii de vizitatori.
Istoria Castelului Peleş începe în vara anului 1866, când nou-venitul domnitor Carol I vizitează pentru prima dată micul sat de munte care avea să devină oraşul Sinaia. Încântat de frumusețea zonei, el a decis să ridice în aceste locuri o reşedinţă de vară pentru familia sa. În acest scop, a vândut o moşie din Germania şi, din banii proprii, a cumpărat la Sinaia, în anul 1872, o suprafaţă mlăştinoasă de teren de 1000 de pogoane. În anul următor, 1873, au început lucrările de asanare şi de stabilizare a terenului.
Construcţia Castelului Peleş a durat 10 ani, din 1873 şi până în 1883.
Ca orice castel, Peleşul are legendele şi misterele sale. Unii spun că, în anumite nopţi din an, prin parcul castelului se văd focuri plutind deasupra pământului – aceasta, pentru că Regele Carol I a îngropat la fundaţia clădirii, aşa cum se obişnuia atunci, mai multe monede de aur. Alţii spun că pe culoarele castelului, în nopţile cu lună, se văd umbrele fantomatice ale foştilor săi stăpâni – regii şi reginele României. Toate acestea, desigur, sunt legende