Pomul din spatele casei

POVESTEA POMULUI DIN SPATELE CASEI

A fost odată un băieţel neascultător, obraznic și veșnic nemulțumit, în fiecare moment al zilei spunea că el este cel mai ghinionist copil cu cei mai răi părinți. Tatăl lui l-a chemat într-o zi să stea de vorbă și l-a întrebat:
– Fiule, hai să facem un joc. Dacă vrei să fii mai fericit, uite aici un săculeț plin de cuie. Bate câte un cui în pomul din spatele casei de fiecare dată când faci o prostie!
În prima zi, băiatul a bătut 37 de cuie. În săptămânile care au urmat a învăţat să se controleze şi numărul cuielor s-a micşorat de la o zi la alta. Descoperise că este mai uşor să te controlezi decât să baţi cuie într-un copac!
În sfârşit, a sosit şi prima zi în care băiatul nu a mai bătut niciun cui în pom. Fericit, în seara celei zile a venit la tatăl său și i-a spus:
– Azi nu am făcut nicio prostie, sunt așa de fericit. Și nici măcar nu am terminat toate cuiele.
– Felicitări, fiul meu drag. De acum, scoate câte un cui din pom pentru fiecare zi care trece fără să faci prostii! Și începe să scoți primul cui pentru ziua de astăzi.
Băiatul bucuros s-a dus la copac dar degeaba prindea cu cleştele de cui, era aproape ruginit datorită timpului de când a fost înfipt. „Ce bine ar fi fost dacă l-aş fi scos imediat!” afirmă băiatul. Cu greu a reuşit să scoată acest prim cui.
Însă zilele în care acest copil era cuminte deveneau tot mai dese şi în sfârşit băiatul a putut să-i spună tatălui că a scos toate cuiele din pom.
Tatăl l-a condus pe băiat până în faţa pomului şi i-a spus:
-Fiule, te-ai purtat foarte bine, dar priveşte câte găuri sunt în copac! Nu va mai fi niciodată ca înainte…
Fiecare dintre noi are perioade în care, uneori fără voia lui, înfige cuie în pomul din spatele casei. Nu uitaţi că se pot înfige 37 de cuie într-o zi…însă nu puteţi scoate mai mult de unul pe zi.
Cu cât sunt scoase aceste cuie mai repede, cu atât e mai uşor şi rana se cicatrizează mai repede, aşa că nu lăsaţi să treacă timp pentru a vă cere iertare.
Chiar dacă vă pare rău, chiar dacă celălalt pare că v-a iertat, rana copacului va rămâne, chiar sub urma unei cicatrici.
Fiţi foarte atenţi ca numărul cuielor înfipte să fie cât mai mic, şi să fie cât mai repede extrase.