Personalitatea toxică

Personalitatea toxică

Cum este posibil ca o fată cuminte să ajungă într-o relație toxică ori un băiat bun să fie manipulat? Cum se poate ca o relație de iubire arzătoare să sfârșească într-o căsnicie de coșmar? Prietenii strânse se pot transforma în dependențe toxice, prietenii la școală pot sfârși în relații de tip bullying.
Astăzi vreau să vorbesc despre acel lucru pe care îl au în comun toate aceste situații: personalitatea toxică sau abuzivă (în literatura de specialitate este numită ”personalitate narcisică”). Personalitatea toxică, în pofida imaginii sociale bune, este tipul de personalitate cel mai greu de depistat. La prima vedere, nu dă de bănuit ci, dimpotrivă, manifestă calități și trasături uneori de invidiat.
Putem preîntâmpina dezastre în relații cunoscând și arătând copiilor noștri detalii despre personalitatea toxică și modul în care aceasta se manifestă în timp.
Iată câteva caracteristici ale personalității toxice; acestea se pot regăsi atât în cazul fetelor, cât și al băieților:
1. La început pozează în persoană carismatică și empatică, dând impresia că este chiar grijuliu(e). De aceea, multe persoane se simt atrase de el/ea. După ce a câștigat încrederea, începe să se manifeste răutăcios, acid și manipulează emoțional.
2. Are grijă să se prezinte mai tot timpul în formă, încrezător și puternic (cel mai mult îi pasă de propria persoană, e centrat pe sine). Succesul public este foarte important pentru el/ea. Între timp, cunoaște persoana vizată, care îi sunt nevoile, idealurile, etc. Dacă persoana respectivă e ”completă”, acesta nu-și poate realiza jocul, neavând de ce să se agațe. Oamenilor echilibrați le place compania persoanelor complete, personalităților toxice însă, nu! Aceștia din urmă caută compania persoanelor extrem de empatice deoarece sunt vulnerabile; dacă sunt și singuratice, e ”ideal”. Astfel, se agață de ele și încep să le consume emoțional și mental, dar treptat, până le fac neputincioase să ia decizii importante și chiar să iasă din relație.
3. PARE să fie ușor adaptabil
Narcisiștilor le place să creadă că sunt oameni faini, de aceea la început fac lucruri drăguțe părând generoși. Dar, la cel mai mic semn de conflict sau dacă este adusă în discuție vreo problemă lucrurile se schimbă intr-o clipă! Sunt aruncate în față multe reproșuri, având mereu ”dovada” că e ceva în neregulă întotdeauna cu cealaltă, nu cu el! Doar în timp poate fi observat tiparul pe care îl folosește de fiecare dată.
4. Laudă, apreciază
La început. Dacă vorbim de curtare, de prietenie, spune ”sunt cea mai norocos om din lume”, lucru care este, bineînțeles, măgulitor (flatant) pentru oricine! După care, laudele și aprecierile le transformă permanente critici.
5. Relația cu el e ca un roller-coster (cu suișuri și coborâșuri)
Pe considerentul că ”o prietenie presupune și certuri, până la urmă” sau că ”e normal să apară și dezacorduri, păreri diferite”, se trece foarte ușor limita relației sănătoase la stări de conflict și dramă.
6. PARE a fi realizat și se laudă
Dorește să dea impresia că e mai bun(ă) decât toți la multe (dacă nu la toate) și e doritor să încerce aproape orice îi aduce satisfacție ori plăcere.
7. Se joacă cu emoțiile celuilalt
Chiar și la o vârstă mai mică, narcisistul știe să manipuleze pentru că din acea relație își hrănește stima de sine. Din cauza nesiguranței sale și a nevoii de control, o persoană toxică va manipula și va răstălmăci permanent cuvintele. Nu înseamnă că nu are și sentimente pozitive, le are, însă sunt supeficiale, deoarece simte că nevoile sale însă sunt mereu pe primul loc.
8. Este extrem de gelos/geloasă
Când nu arată deschis asta, motivele discuțiilor sunt ridicole, puerile, denigratoare. Manifestarea însă, are dimensiunile unui taifun. Acestea sunt de fapt, un semn al fricii de a pierde controlul asupra relației.
9. Relația se desfașoară doar în condițiile ei/lui
De la amuzant și șarmant, narcisistul devine posesiv și pune presiune pe celălalt; dă ultimatumuri și amenință . Când, cum, cu cine – sunt lucruri pe care doar el ”are dreptul” să le stabilească pentru că are controlul și ”știe mai bine”.
10. Amenință cu despărțirea, induce sentimente de vinovăție, de a fi nedemn de ”prețioasa” prietenie. Uneori tratează cu ”indiferență”, alteori plânge dramatic, relația semănând cu traversarea unui teren minat. Pe măsură ce trece timpul, va blama cu iscusință și credibilitate pentru că știe puntele slabe iar justificarea permanentă va deveni tot mai obositoare.
Unul dintre semnele îngrijorătoare este tocmai modul în care prietenul/prietena este consumată.
11. Ține socoteala detaliilor, a fiecărei mișcări
Este îngrijorător când, într-o relație, cineva cunoaște detalii despre celălalt doar pentru de a aduce acuze ori să controleze.
12. Invadează intimitatea
La început este ușor indiscret, sub pretextul că dorește binele celuilalt și vrea să îl/o cunoască, apoi nu mai are limite!
13. Este convins(ă) că doar el/ea este victima.
Știe să își ”justifice” abuzul și este complet incapabil(ă) să empatizeze cu punctul de vedere al celuilalt. De aceea, nu își cere niciodată iertare și așteaptă mereu scuze, sub pretextul că „este îndreptățit/ă”. Dacă vreodată o face, se întâmplă doar pentru a recâștiga controlul.
14. În relație nu arată afecțiune, atenție și nici nu laudă.
Îi este teamă ca nu cumva celălalt să aibă o părere bună despre sine și preferă ca LUI să i se ceară aprobarea și acceptarea, inducându-i partenerului sentimentul că nu le poate obține altfel.
15. Când consideră relația ”obositoare” își dă seama că poate pierde controlul și va căuta motive să se descotorosească de el/ea. Nu resimte durere, însă partenerul/partenera este puternic afectat/ă.
16. În prezența celorlalți, își face prietenul/prietena să se simtă neconfortabil, găsind mereu modalități subtile de a-l înjosi.
17. Nu sprijină,nici nu încurajează succesul celuilalt deoarece, în ascuns, este gelos pe succesul/fericirea lui.