Performanță admirabilă la competiția SuperCoders

Trei elevi reșițeni sunt admiși în Academia Online și premiați cu kit-uri de robotică! 

Trei dintre elevii reșițeni au demonstrat excelență în programare și creativitate digitală, obținând rezultate impresionante la competiția națională SuperCoders, organizată de Orange. După o competiție strânsă, la care au participat mii de elevi din întreaga țară, Andreea Vladu, Vladimir Bobic și Cezara Grebeldinger au fost selectați pentru prestigioasa Academie Online SuperCoders!

Vladimir Bobic și Cezara Grebeldinger au fost desemnați câștigători și vor avea oportunitatea de a lucra la proiecte inovatoare de robotică, folosind kit-urile primite din partea sponsorilor.

Andreea Vladu a obținut locul II, câștigând o tabletă iPad Air și un kit de robotică Arduino, pe care îl va folosi în cadrul Academiei. Pe lângă această performanță, Andreea s-a clasat și pe locul 11 la Olimpiada Națională de Scratch, confirmându-și pasiunea și talentul în domeniul programării.

Le adresăm felicitări acestor tineri excepționali și le dorim mult succes în continuare! Suntem mândri de ei și de impactul pe care îl vor avea în lumea tehnologiei!

Pentru mai multe detalii despre competiție, se poate accesa: https://orangedigitalcenter.ro/despre-noi/supercoders/

CEZARA GREBELDINGER – Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița

Mă numesc Grebeldinger Cezara, am 14 ani și sunt elevă în clasa a VII-a B la Colegiul Național Traian Lalescu Reșița .

Primii pași în lumea codării i-am făcut în clasa a IV-a, când m-am înscris la un curs de programare.Mi-a plăcut și mi s-a părut interesant, dar nu am mai avut timpul necesar pentru a merge la această activitate.

În acest an școlar, domnișoara profesoară Grațiela-Andreea Corha ne-a prezentat concursul SuperCoders. Mi s-a redeschis apetitul pentru codare. Sub îndrumarea domnișoarei profesoare, am conceput un joc în program Scratch, pe baza poveștii primite de la organizatori. După o săptămână, aceasta a fost finalizat și trimis spre jurizare. Am reușit să mă clasez între primii 50, dintre câteva mii de participanți. Drept urmare, am primit un kit de robotică ARDUINO și beneficiez de trei luni de cursuri la Academia SuperCoders.

Îi mulțumesc domnișoarei profesoare pentru sprijin și îndrumare, iar pe viitor, dacă se va ivi ocazia, voi participa din nou.

VLADIMIR BOBIC- Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița

Aventura mea spre lumea informaticii și, de nu mult timp, a roboticii, a început în clasa a V-a, mai exact la începutul anului.

Una dintre primele interacțiuni cu ceva din sfera informaticii, care chiar a avut un impact asupra mea, a fost un videoclip de pe YouTube. Nu era ceva care necesita cunoștințe avansate, era un videoclip în care cineva a construit o cursă cu obstacole pentru a testa inteligenta veverițelor din curtea sa cu ajutorul unor componente electronice și a unei plăcuțe Arduino. Acest videoclip m-a făcut să mă gândesc că și eu aș putea face ceva asemănător, nu neapărat pentru veverițe, dar un roboțel pe care să îl pot controla.

Din acel moment până la finalul clasei a V-a nu am mai avut mari interacțiuni cu robotica sau informatica, excluzând orele de informatică săptămânale de la scoală și o zi in care domnul profesor Ovidiu Bădescu a venit la noi în clasă cu o echipă de elevi care ne-au prezentat un roboțel din Lego care a rezolvat un cub Rubik. Acum că stau să mă gândesc, cred că acest robot a făcut “o conexiune” în creierul meu. A conectat noțiunea foarte îndepărtată de mine în acel moment, robotica, cu o noțiune foarte apropiată mie atunci, piesele Lego.

În vara dintre clasa a V-a și a VI-a am început sa descopăr cum funcționează programul Scratch. Din nou, cred ca și acest program a realizat aceeași conexiune ca robotul din Lego. A legat două noțiuni îndepărtate, de data aceasta informatica de blocurile de cod, foarte asemănătoare și ele cu piesele Lego. Țin minte că in acea vară am început să lucrez la un joculeț de care am fost foarte mândru. După ce l-am terminat am căutat o nouă provocare, și așa am învățat bazele limbajului de programare Python.

În clasa a VI-a nu prea am mai fost la fel de interesat de acest subiect până spre finalul anului când am început să folosim programul Scratch la orele de Informatică și TIC.

La începutul clasei a VII-a, în octombrie, mi s-a făcut o propunere din partea doamnei profesor Andreea Corha. Dumneaei m-a invitat să particip la concursul SuperCoders, organizat de Orange. Am decis să mă înscriu, iar proiectul meu a ajuns câștigător al unui premiu: un kit de robotică și intrarea la o academie de robotică.

Sunt mândru să spun că familia mea mi-a fost mereu aproape și susținătorii mei numărul 1.

ANDREEA VLADU – Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița

Mă numesc Vladu Andreea Alexandra, sunt în clasa a 7-a C la Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița și sunt pasionată de programare și robotică.

Intr-un fel sau altul, toată lumea apelează la programare pentru a-și îmbunătăți viața, așa că și eu îmi doresc să îmi îmbunătățesc viața cu ajutorul ei.

Îi sunt profund recunoscătoare doamnei profesoare de informatică din clasa a V-a, doamna profesoară Corha Grațiela. Dacă nu aș fi întâlnit-o, probabil că nu aș fi descoperit cât de mult îmi place informatica. Mi-a fost cea mai mare inspirație, nu doar în programare, ci și în dorința de a ajuta și de a împărtăși ceea ce știu cu alții. Îi sunt recunoscătoare pentru tot ce m-a învățat.

Pasiunea mea pentru codare a început în clasa a 5-a datorită doamnei profesoare Corha Grațiela Andreea, care, la orele de informatică, ne-a încurajat să ne înscriem la olimpiadele de Scratch, să învățăm foarte bine limbajul de programare Scratch și să căutăm materiale de studiu pe internet.

Elevii care s-au înscris la olimpiadă au făcut câteva ore online de pregătire cu doamna profesoară și, de câte ori întâmpinau o problemă, erau ajutați necondiționat.

Am participat la mai multe competiții naționale unde am creat diverse jocuri sau povești de complexitate ridicată. Îmi place tare mult să creez scenariul și să fac propriile jocuri pe nivele de dificultate.

Câteva dintre proiectele mele au fost premiate la nivel național.

Am reușit să mă clasez în fața elevilor care au făcut pregătire la cluburi private sau Centre de Excelență din țară:

  • În martie 2023, la olimpiada națională NKCC (National Kids Coding Competition) – locul 7 cu proiectul “Jocuri olimpice în preistorie”.
  • În mai 2023, la NKCC – “Lica și A.I.” – locul 4 național.
  • În noiembrie 2023, la NKCC – locul 17 național cu proiectul “Lica-Lica and the Children’s Winter Olympiad”.

Tot în clasa a 5-a, în luna februarie, doamna profesoară Corha Grațiela ne-a propus să ne înscriem la Concursul Național Școlar de Robotică Nextlab Tech.

Am pornit de la zero cu partea de robotică, coordonați de doamna profesoară Corha Grațiela. Am parcurs toate etapele concursului și m-am calificat în finală. Finala concursului s-a desfășurat la București, în data de 9 decembrie 2023, la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, A.S.E. București.

Au participat 271 de finaliști din peste 65.000 de elevi înscriși, iar la categoria mea de vârstă, la proba Line-Follow-Advanced cu robotul Technicus, am obținut premiul III național.

În același timp în care mă pregăteam pentru Concursul Național de Robotică Nextlab.Tech, am creat un proiect complex în limbajul Scratch cu care am participat la competiția națională SuperCoders, unde m-am clasat pe locul 13 național, din sute de participanți din întreaga țară.

În această competiție, primii 50 de elevi calificați au fost premiați cu un kit gratuit de robotică și cu un loc gratuit în cadrul Academiei Online SuperCoders, sponsorizată de Fundația Orange, care s-a desfășurat în perioada ianuarie – mai 2024.

În cadrul Academiei, am învățat de la trainerii de la Simplon robotică la nivel avansat, am discutat cu alți elevi despre robotică pe Discord, am realizat săptămânal proiecte de robotică în limbajul Arduino, ca de exemplu: Proximity Alert System, Note Keeper Challenge, LEDs Switch-Up Game, Night Glow LEDs System, Plant Moisure System.

Proiectul meu final în cadrul Academiei a fost SmartHome, o casă inteligentă pe care a trebuit să o asamblez și programez și să fac o prezentare în PowerPoint. Din cei 50 de finaliști, proiectul meu a fost apreciat și evidențiat pe site-ul Edupedu.

În clasa a VI-a, m-am înscris la clubul de robotică Robotics ForLife, coordonat de domnul profesor Bădescu Ovidiu și doamna profesoară Corha Grațiela, ca mentor voluntar, alături de ceilalți finaliști ai concursului național Nextlab.Tech.

La club s-au înscris în jur de 40 de elevi de gimnaziu. Doamna profesoară Corha Grațiela a propus tuturor elevilor înscriși să participe la concursul național Nextlab și la concursul național SuperCoders, dumneaei coordonând elevii.

Eu m-am calificat din nou în finala concursului Nextlab Tech, la categoria de vârstă 12-16 ani, la proba Labirint cu robotul Miro, o probă extrem de grea, unde am obținut medalia și diploma de RoboCampion.

În paralel, am creat un proiect complex în limbajul Scratch, cu care am participat la competiția națională de programare SuperCoders, sponsorizată de Orange, unde au participat mii de elevi din întreaga țară. Am obținut locul II național, câștigând o tabletă iPad Air și un kit de robotică Arduino, pe care îl voi folosi în cadrul Academiei SuperCoders, la care am fost admisă. Cursurile se vor desfășura online pe o perioadă de trei luni.

M-am clasat și pe locul 11 la Olimpiada Națională de Scratch cu un alt proiect în Scratch.

Mulțumesc tuturor organizatorilor, profesorilor și sponsorilor care au făcut posibilă organizarea acestor cluburi și concursuri.

Îi sunt recunoscătoare domnului profesor Bădescu Ovidiu pentru coordonarea clubului Robotics New și Robotics ForLife, unde am participat ca și cursant la cursuri gratuite de robotică.

Le sunt recunoscătoare trainerilor și mentorilor Academiei SuperCoders, oameni extrem de dedicați.

Sunt recunoscătoare doamnei profesoare Corha Grațiela Andreea, care m-a făcut să îndrăgesc un domeniu cu totul nou. Doamna profesoară a ajutat necondiționat toți participanții atunci când întâmpinau probleme.

Le sunt recunoscătoare profesorilor de matematică din Tabăra de la Lumina Math, pe care am câștigat-o în clasa a 3-a, profesori care m-au influențat și mi-au dat încredere în mine.

Am învățat să am răbdare, să caut soluții, să nu mă dau bătută si sa imi dezvolt gandirea critica.

Sunt bucuroasă că fac parte din Comunitatea ForLife!