Maria Magdalena Voinea

Maria Magdalena Voinea a făcut parte din Delegația care a negociat aderarea României la UE, este fondatoarea Școlii MONTESSANO dar mai presus de toate, Maria Magdalena Voinea este un suflet frumos, care te cucerește cu energia ei pozitivă.

Ovidiu Badescu: De la Delegația care a negociat aderarea României la UE, experiența în cadrul Comisiei Europene și Consiliului UE la fondarea, în 2013, a Școlii MONTESSANO și a GREEN HUB COMMUNITY AND EDUCATION pare un traseu puțin predictibil.

Maria Magdalena Voinea: Dacă ar fi sa mă uit în urmă cu 25 de ani, în timp ce îmi urmam studiile la Facultatea de Drept în cadrul Universității București, aș răspunde că nimic nu prevestea că voi ajunge aici. Cu excepția chemării puternice din interiorul meu, pe care mi-am ascultat-o mereu în viață.

Am intrat la o Facultate unde competiția era de 13 pe loc, conștientă fiind că nu voi practica niciodată. Ce simțeam în mine era că imi doresc să construiesc caractere, să ajut la creștere, nu la rezolvare de conflicte legale. Inclusiv lucrarea de absolvire a avut ca subiect perspectiva psihologică.
OB: A urmat apoi o experiență lungă în cadrul administrației publice de la nivel național și european.
MMV: Sunt deosebit de recunoscătoare pentru toate șansele de dezvoltare și contribuție la binele țării mele, pe care le-am avut de-a lungul carierei mele în funcție publică.
Delegația de negociere a aderării României la UE a fost primul meu loc de muncă după absolvirea facultății. Iată-mă, un copil aproape, cu o imensă responsabilitate, de a scrie și negocia la nivel tehnic cu Comisia Europeană arhitectura viitoarele fonduri europene pentru dezvoltarea României. Aveam în mâini, la 23 de ani, the “hot potato” într-un domeniu la început în Romania și am muncit aproape fără răgaz pentru a mă ridica la înălțimea acestei responsabilități.
După un an jumate, la finalul negocierilor pentru domeniul de care mă ocupasem, Comisia Europeană a solicitat Ministerului Integrarii Europene să vin sa lucrez la Bruxelles. O experiență de viață și profesională fabuloasă, de data aceasta cu pălărie europeană. Puteam ramâne să lucrez acolo, pe un salariu la care cu greu puteam ăa mi-l imaginez din România. AND YET…
M-am întors, fiindcă simțeam că pot face mai multe pentru țara mea de aici decât de la Bruxelles.
În cadrul Ministerului Dezvoltării de data aceasta, am pus bazele programelor de cooperare teritorială europeană în România, prin care ONG-uri și administrații publice române intră în parteneriate trans-europene și astfel în contact cu CELE MAI INOVATIVE soluții de dezvoltare de la nivelul continentului. Totodată, am reprezentat cu succes România în 2019 în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene, în domeniul meu de activitate.
Așa cum am spus, munca pentru România mi-a adus satisfacții enorme, expunere internațională la nivel înalt, o șansă extraordinară pentru dezvoltarea mea.
OB: Cum ai ajuns sa lucrezi în educație, să fondezi o școală?
MMV: Când am devenit mamă, toate piesele puzzel-ului s-au așezat armonios în ce urma să devină Școala MONTESSANO și GREEN HUB community and education:
– ce am simțit mereu în mine, contribuția la construirea de caractere o faci in educație;
– misiunea mea de a-mi ajuta țara o duc mai departe educând copiii țării mele, cu tot ce am acumulat de-a lungul a 20 de ani de expunere internațională la nivel înalt, în domenii precum  EDUCAȚIA, SĂNĂTATEA, DEZVOLTAREA DURABILĂ.
– misiunea mea de mamă este de a-mi ajuta copilul să crească sănătos, să înflorească cu ce are el unic pe lumea aceasta, iubind cunoaștere prin înțelegerea WHY-ului din spatele materiilor predate la școală;
Toate au înflorit în METODA EDUCAȚIONALĂ UNICĂ a școlii pe care am fondat-o și în COMUNITATEA VERDE pe care o construiesc clipă de clipă, de nouă ani.
OB: Ce aduce Școala Montessano în educația din România și pentru copiii români?

MMV: Când spui MONTESSANO, spui un ECOSISTEM EDUCATIV ce are la bază:

Educația pentru sănătate – fundamentul solid pe care putem obține orice ne propunem in viață.

– hrana bio și bogată în nutrienți, bazată pe o politică de nutriție de excepție,

– starea de bine, prin mindfulness și activarea intuiției, precum și educația bazată pe valori reprezintă practici permanente ale școlii;

Educația pentru natură – suntem singura școala din România cu propria ei unitate de cercetași SCOUT și astfel parteneri cu cea mai mare organizație internațională de voluntariat pentru natură și umanitate.

Educația multiculturală – copiii aflând despre istoria omenirii din Antichitate până în prezent prin intermediul experiențelor multiculturale (literatură, muzică, artă, benzi desenate), promovând valori precum toleranța, non-discriminarea și respectul pentru diversitate și istorie.

Pe scurt, promovăm un model de educație pentru o viață armonioasă și sănătoasă a copiilor și tinerilor din România, bine-nțeles cu atingerea obiectivelor din curriculum românesc de învațământ în confomitate cu care suntem autorizați.

OB: Ai menționat GREEN HUB community and education

MMV: Daaa, îmi place să spun despre mine că am o INIMĂ VERDE, pe care o aduc în comunitatea de care aparțin, prin PROIECTE VERZI:

– avem propria stație de COMPOSTARE și întreaga comunitate aduce, vineri de vineri, resturi organice pentru hrănirea compostului,

– construim propria grădină de legume pe principiul PERMACULTURII, copiii aflând cum pot fi evitate insecticidele printr-o planificare inteligentă,

– aflăm cum putem genera (aproape) ZERO DEȘEURI prin acțiunile noastre acasă și la școală;

– educăm copiii în dobândirea mindset-ului de ANTREPRENOR VERDE, inclusiv prin dezvoltarea propriului lor business de dulciuri sănătoase Veggie Sweets.

Realitatea întregii comunități GREEN HUB community and education este VERDE. Copiii, echipa, părinții, cu toții suntem pe deplini alineați Pactului Verde European, prin care UE și-a propus să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Mai multe am scris în articolul https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10227245756600592&id=1559386773

OB: Magda, îți mulțumesc pentru aportul tău și al școlii și comunității tale în societatea românească! Și Bun-venit în comunitatea educațională FOR LIFE, loc de inspirație pentru profesioniștii în educație din țara noastră.

MMV: Ovidiu, eu îți mulțumesc pentru bucuria de a mă alătura acestei frumoase inițiative! Aștept cu nerăbdare să dezvoltăm proiecte inspirate împreună. Pentru România, pentru copiii țării noastre, pentru viitorul nostru verde pe acest pământ.

Maria Magdalena Voinea, fondator Școala Montessano și Green Hub Community and Education