Limite

Limite

Iubesc expresia: „Limitele sunt dragostea în acțiune”.
LRKnost
Cu toții știm că stabilirea limitelor și regulilor în fiecare familie este indispensabilă. Motivele pot fi bune sau greșite.
Pentru a impune limite, trebuie să existe o relație între două părți, iar în cadrul acesteia, vorbim despre onorare, încredere și dragoste,
despre a fi rezonabil.
Ele creează relații sănătoase, iubitoare, de durată.”
Ce înseamnă, de fapt, limitele sănătoase?
Contrar multor prejudecăți, limitele nu afectează negativ relația cu copilul tău, ci o
construiesc. Sănătoasă, în dragoste, de durată.
Mai exact:
– creează spațiu de siguranță pentru tine și adolescent
– oferă posibilitatea de a avea puncte de vedere diferite
– când lucrurile sunt tensionate, puteți lua o pauză
– vă oferă amândorura posibilitatea de a fi respectați și auziți
– adolescentul poate primi ajutor când are nevoie
– conferă intimitate, siguranță și independență sănătoasă
– înseamnă dragoste necondiționată
Cum le impui?
Știind în primul rând că adolescentul tău ARE NEVOIE de limite clare, fără să te temi să le declari, asigurâ-te că sunt respectate.
Nu este necesar să folosești forța ori să manipulezi. Ține cont de demnitatea și de nevoile copilului.
De ce nu reușești uneori să impui și aplici limitelor în relația cu adolescentul tău?
Poate pentru că nu stabilești EXPLICAȚII și OBIECTIVE de lungă durată.
Nu ai idee cât de mult îi ajută pe copil să înțeleagă și să pună în aplicare ceea ce-i ceri. Înțelegând, îl faci părtaș, îl faci să coopereze mai bine cu respectarea regulilor în familie.
Astfel, percepția se modifică și limitele sunt stabilite CU EL, și nu ASUPRA LUI. Diferența este colosală.
Aceasta a fost întotdauna răspunsul pe care l-am dat altora de câte ori eram întrebată cum reușesc să îmi determin copiii să respecte limitele fără multă tevatură.
Am trecut prin fază de control, negociere sau impus cu forța. Nu funcționa decât pe moment. Dar cu mult stres, epuizare și luând-o mereu de la capăt.
De ce obiective de lungă durată? Pentru a crea o relație cu rezultate în timp, nu compromis.
Țipatul la copil, pedepsele, certurile interminabile declanșează reacții de evitare sau nerespectare a limitelor. Uneori această „metodă” pare să funcționeze, dar la următoarea provocare s-ar putea să nu se mai întâmple la fel.
De exemplu, când copiiii mei doresc să plece de acasă, să meargă la aniversarea unui prieten, să „lungească” programul ora de mers la culcare le explic motivul pentru care avem reguli și limite: PENTRU SIGURANȚA LOR.
Dă explicații pentru fiecare exemplu, detaliat. Știu că implică efort, știu că implică timp!
Dar mult mai mult timp vei pierde, adesea fără rezultat, negociind respectarea limitelor prin impunerea lor și atât.
De exemplu, dacă dorești să nu ai parte de negocieri și discuții legate de banii cheltuiți pe haine, gadgeturi și lucruri dorite de adolescenți, spuneți că ați stabilit un buget, iar bugetul este limitat. Și bine ar fi să aveți conceput un buget.
Nu vrei să se uite la filme de groază sau interzise minorilor?
Explică-i despre cum poate fi afectat emoțional (despre acest subiect și cauzele anxietății, influentele pornografiei infantile – există un alt material).
Dacă până la o anumită vârstă au existat lucruri tabuu (mult mai puține decât celelalte), importantă este calitatea relației cu adolescentul tău. Vorbim despre acele lucruri cu valorile non-negociabile.
Acum, în perioada adolescenței multe lucruri ce erau interzise trebuie revizuite și discutat despre ele. Nu înseamnă că limitele în privința lor nu mai sunt valabile, ci faptul că există o explicație legată de necesitatea lor.
In momentul în care motivezi fiecăre limită, ascultă părerea copilului, ține cont de el. Însă odată ce le-ați stabilit, asigură-te că le respectate. Il va ajuta să devină responsabil.
Învăță-l să își argumenteze dorințele.
Deci, foarte important este ca TU SĂ CONȘTIENTIZEZI obiectivele și motivele existenței limitelor. Fără explicații, fără să amintesti valorile familiei, fără o relație grozavă cu adolescentul tău, impunerea limitelor va fi mereu cu proteste.
Sunt curioasă tu cum te descurci. Știind că mulți părinți întâmpină greutăți în implementarea limitelor, am adus în discuție acest subiect.
Dă-mi de știre dacă te pot ajuta.
Cu drag,
Mihaela Serban