Site: https://www.scoalabaru.ro/
E-mail: scoalabaru@yahoo.com
Viziunea
„O școală pentru toți, o școală pentru fiecare!”
Școala Gimnazială Petros este o școală deschisă schimbării, care promovează respectul pentru adevăratele valori și încurajează elevul în formarea sa, ca om.
Misiunea
Împreună învățăm, inovăm, dar în același timp promovăm tradițiile și valorile comunității pentru pregătirea viitorilor absolvenți, în vederea participării active la o societate în continuă schimbare.
Director, prof. Hadadea Karina:
„Școala rămâne o parte esențială a educației. Deși informațiile pot fi găsite pe internet, școala rămâne încă responsabilă pentru predarea abilităților de gândire critică, rezolvarea problemelor și evaluarea credibilității surselor. Oferă elevilor oportunitatea de a învăța de la profesori experimentați, care pot oferi ghidare și feedback personalizat, cât și un mediu sigur și încurajator pentru elevi de a învăța și de a se dezvolta.
Școala va asigura întotdeauna un mediu de învățare structurat, experiențe practice și oportunități de dezvoltare socială, emoțională și civică, care sunt esențiale pentru o educație bine echilibrată și o viață de succes.”
Cine suntem?
Situată în județul Hunedoara, în minunata Țară a Hațegului, pe cursul superior al râului Strei, localitatea Baru deschide noi orizonturi, prin deosebita atenție acordată culturii, educația rămânând o piesă de rezistență pentru tinerele generații.
Școala Gimnazială Petros, devenită de curând Liceul „Prof. Bora Tit Liviu”, a fost înființată în anul 1892 de către preotul Ioan Bora, care a fost și învățător. Abia în anul 1948, când a avut loc o reformă a învățământului, Școala din Petros devine Școala elementară de 7 ani. Noua clădire a fost finalizată în 1947, fiind construită de către cetățenii satului din banii Composesoratului Petros, obținuți din vânzarea lemnului.
Între anii 1955-1956, printr-un efort deosebit, s-a construit internatul școlii, iar în anii 1976-1977, s-a prelungit construcția cu noi săli de clasă și laboratoare din subvenția statului, sub conducerea a doi dintre cei mai respectați dascăli locali, prof. Bora Tit Liviu și prof. Rahotă Trandafir.
În anul 1962, Școala din Petros devine Școala Generală de 8 ani, iar în perioada 1976-1982 funcționează și ca Liceu.
Liceul „Prof. Bora Tit Liviu” Baru – „Îndrăznește să fii primul!”
Din dorința de a deschide alte orizonturi pentru elevi și pentru a oferi mai multe alegeri pe piața muncii, începând cu anul școlar 2022-2023, oferta educațională a școlii se extinde prin înființarea unei clase de învățământ liceal, cu specializarea: tehnician în turism. Principalul partener este Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, care asigură sala de clasă și atelier de practică.
Astfel, Școala Gimazială Petros devine Liceul „Prof. Bora Tit Liviu” Baru, sub conducerea prof. Karina Hadadea.
Școala de Arte Baru
S-a născut în urma unui vis pe care l-a avut domnul Manfred Helmert, președintele asociației „Menschen für Menschen” (Oameni pentru oameni) din Germania. După mai multe vizite, de-a lungul anilor, în comuna Baru, s-a hotărât să înființeze o școală de muzică în acest loc.
Doamna Dorothea Șurlea, profesor de limba germană, s-a ocupat de implementarea acestui proiect, astfel luând naștere Asociația „Copiii cântă muzică pentru copii”.
Elevii Școlii de Arte se bucură de diferite instrumente muzicale, aproape toate fiind donate de către membrii asociației din Gemania.
O școală de muzică, în mediul rural, nu este doar un proiect frumos, ci și o necesitate, o alternativă de petrecere a timpului liber pentru elevi, o activitate extrașcolară care îi stimulează intelectual, îi relaxează, dar și un cadru propice de învățare a tradițiilor folclorice specifice zonei.
Lions Reading Action Program
În data de 4 noiembrie 2022, școala noastră s-a alăturat acțiunilor Lions România, prin implementarea proiectului de lectură „Reading Action Program”.
Acesta vizează patru categorii de beneficiari, printre care și elevii care apreciază lectura în orice domenii științifice devenind, astfel, modele de bune practici, prin modul în care împărtășesc din experiențele lor, în acest segment al dezvoltării abilităților.
Reading Action Program reprezintă un program transparent, care încurajează, prin activitățile propuse, implicarea, atitudinea proactivă, venind în sprijinul celor care, în absența suportului susținut, nu ar reuși să deprindă citit-scrisul sau întâmpină dificultăți în acest sens.
Educația și alfabetizarea sunt aspecte cheie în evoluția societății. Depinde numai de noi să sprijinim, să corectăm, să ne implicăm, să ajutăm acolo unde este nevoie, în spiritul valorilor promovate de lionism, cu dorința de a fi proactivi și servind, cu inima deschisă, îndemnul nostru: Kindness matters!
Vacanța de vară și Fundația Noi Orizonturi
În vara anului 2020, Școala Gimnazială Petros în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi și Primăria Comunei Baru a desfășurat activități recreative în aer liber pentru 80 de elevi înscriși în școala noastră cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani (clasele II-VIII). Fundația Noi Orizonturi a asigurat personal calificat pentru derularea activităților recreative în aer liber, masa de prânz pentru participanți (sub forma unui pachet), de asemenea, au asigurat câte un rucsac echipat cu materialele necesare pentru desfășurarea activităților oferit de sponsorul programului (Pepco) și, nu în ultimul rând, o finanțare de 7000 lei pentru o activitate de învățare prin serviciu în folosul comunității. Reprezentanții Școlii Gimnaziale Petros, ai Administrației Publice locale, precum și agenții economici din zonă ne-au susținut cu entuziasm în acest proiect.
De asemenea, Baza de practică a Universității Babeș Bolyai ne-a asigurat cazarea organizatorilor și spații pentru desfășurarea activităților în aer liber. Activitățile la care au participat în tabără îi fac pe copii să se accepte unul pe celălalt, să se ajute reciproc și să se înțeleagă între ei. Lucrând în echipă, ei învață să colaboreze, să comunice și să interrelaționeze. În plus, acest proiect a reprezentat o oportunitate pentru copii de a-și cunoaște mai bine comunitatea, valorile culturale, de a-și dezvolta creativitatea și imaginația, posibilitatea de a iniția acțiuni și de a propune soluții pentru dezvoltarea locală, de a deveni participanți activi la viața societății și a comunității în care trăiesc.
În vara anului 2022, la Școala Gimnazială Petros s-a desfășurat Școala de vară “Micii detectivi de nesteMATE” în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi, care ne-a oferit sprijinul financiar și formarea cadrelor didactice pentru desfășurarea activităților.
În acest program s-au înscris 40 de elevi de nivel primar care au fost implicați în diverse activități de educație nonformală pe model STEM ce vizează consolidarea competențelor la disciplina matematică prin explorare și descoperire. Împreună ne-am jucat, am socotit, am vizitat obiective din comunitate, am planificat și am construit, iar la final le-am prezentat părinților ce am realizat. Prețuim colaborarea, munca în echipă și aceste zile din vacanța de vară cu sens!
prof. Răduțoiu-Albu Andreea.