Lavinia Mihalcea

​„Niciun lucru măreț nu a fost realizat fără pasiune.”

Lavinia Mihalcea  are 18 ani și este elevă Liceului “Andrei Mureșanu” din Brașov la profilul pedagogic, specializare învățătoare-educatoare.

de Ilinca Sas

 1. Ce te-a atras către specializarea pe care o studiezi?

​La specializarea pe care o studiez (învățător- educatoare) m-a atras cel mai mult faptul că nu ai  timp să te plictisești și mereu ești înconjurat de copii, iar de la aceștia avem foarte multe de învățat. Cred că profesorii au un rol foarte important în viața noastră, aceștia formând caractere și sprijinindu-și elevii pe tot parcursul vieții. Profesorii mei m-au inspirat prin dedicarea și implicarea lor în acest drum. Să fii profesor este mai mult decât statul la catedră și predatul la clasă, să fii profesor e o chemare specială. Să fii profesor înseamnă să te implici atât cu gândirea și faptele cât și cu sufletul, iar prin metodele prin care predai să le arăți elevilor că școala nu este doar un loc în care venim să stăm în bancă și doar să scriem, ci un loc prietenos la care trebuie să meargă cu plăcere și care îți oferă oportunități de învățare și de dezvoltare.

 1. Cum îți găsești motivația de a învăța lucruri?

​Motivația poate fi greu de găsit, mai ales în fața provocărilor sau a muncii dificile, însă eu mereu îmi găsesc motivația în ceea ce fac prin lucruri care îmi plac. Mai întâi mă gândesc la un scop pe care mi-l propun, apoi prin diferite mijloace fac învățarea mult mai plăcută ajungând la ceea ce mi-am propus.

 1. Cum reușești să eviți procrastinarea?

​Cu toții am avut o anumită stare de procrastinare prin care am amânat anumite sarcini sau activități, iar termenul acestora a fost depășit. Prin comportamentul de  procrastinare putem spune că pierdem un timp prețios în loc să îl valorificăm la potențialul său maxim. Acesta are un impact major asupra calității vieții noastre. Cu cât tragem mai mult de timp să nu facem un lucru cu atât devenim mai neproductivi, inactivi și trândavi. Pentru încetarea acestui tip de comportament trebuie să îndepărtăm sursele care ne distrag atenția pentru a ne concentra pe sarcina pe care o avem de îndeplinit. Am putea să ne împărțim sarcinile pe segmente mai mici sau am putea să facem activitatea din timp pentru a respecta termenul cerut. Este important să devenim conștienți de motivele care generează procrastinarea și să încercăm să reducem cât de mult putem acest comportament, pentru a folosi timpul câștigat cât mai eficient și în favoarea noastră.

 1. Ce te-a influențat să alegi facultatea/liceul la care ești / ai fost?

​Cel mai mult m-au influențat profesorii din gimnaziu care m-au sprijinit și susținut către acest drum. Toți am avut un moment de gândire în clasa a VIII-a legat de viitorul nostru și de ce vrem să facem mai departe, dar la final eu am înțeles că profilul pedagogic mi s-ar potrivi cel mai mult. Astfel în acești 4 ani de liceu am înțeles că, să fii profesor înseamnă mai mult decât să stai la catedră și să pui niște note, să fii profesor înseamnă dedicare totală în profesia pe care o practici.

 1. Care sunt 3 cuvinte care te descriu cel mai bine?

​Cele trei cuvinte care mă descriu cel mai bine sunt: implicare, entuziasm și motivare.

 1. Cum faci față dezamăgirilor/esșecului?

​Fiecare dintre noi a experimentat eşecul sau dezamăgirea. Tuturor ni s-a întâmplat măcar odată, însă ceea ce trebuie să înțelegem este faptul că nu trebuie să ne lăsăm pradă lucrurilor negative care ne înconjoară. Trebuie să ne găsim curajul de  a trece peste acestea și să învățăm din cele întâmplate. Nu degeaba se spune că “Eşecurile sunt amprentele care pavează drumul spre succes.”

Sunt o persoană foarte motivată, iar când îmi propun un anumit lucru îl realizez chiar dacă drumul spre succes are niște pași complicați. Atunci când nu reușesc să imi fac ceea ce mi-am propus nu mă dau niciodată bătută sau nu ascult comentariile negative si reușesc să trec peste eșec, încercând până când reușesc.

 1. Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit vreodată?

​Cel mai bun sfat pe care l-am primit vreodată a fost să mă ascult pe mine și să hotărasc singură ceea ce îmi doresc. Nu trebuie să ascultăm în stânga și în dreapta ce spun oamenii că ar fi mai bine pentru noi. Fiecare poate să aleagă ce e mai bine pentru el și cel mai important e ca tot timpul să faci ceea ce îți place. Degeaba îți spune o persoană că mai bine te-ai duce la un anumit profil sau să alegi o anumită meserie la care tu nu te regăsești. Ideeal ar fi să iei singur această decizie indiferent de celelalte păreri și să faci ceva cu drag.

 1. Ce activități extrașcolare crezi că sunt cele care dezvoltă abilitățile/competențele cele mai

utile pentru viața reală?

​Sunt diverse activități extrașcolare pe care elevii le-ar putea alege. Mie cele care mi se par că dezvoltă abilitățile și competențele utile pentru viața sunt: activitățile sportive, activitățile artistice muzicale. Aceste activități extrașcolare ajută la îmbunătățirea memorie, dezvoltare armonioasă, antrenarea perseverenței, creșterea capacității de concentrare, te ajută să scapi de stres și imbunătāțesc coordonările corporale.

Deși unii elevi spun că este suficient ceea ce facem la școală și că activitățile extrașcolare ne ocupă mult timp, acestea sunt foarte importante în viața noastră, ele venind în completarea școlii și ajutându-ne la dezvoltarea noastră personală.

 

 1. Ce crezi că ar trebui să împrumute sistemul de învățământ românesc din sistemele de

afară?

​Sistemul de învățământ românesc ar trebui să împrumute din alte sisteme de afară anumite abordări cum ar fi: ca fiecare elev să primească o tabletă de la școală, pe care după orele de curs să o pot lua acasă pentru realizarea anumitor proiecte în scop educațional și elevii ar trebui să aibă câteva materii de bază obligatorii, iar restul să fie alese de aceștia în funcție de nevoile și interesele lor personale și profesionale. În sistemul de învățământ ar trebui să se pună mai mult accent pe pregătirea practică decât pe cea teoretică deoarece elevii pleacă de pe băncile școlii și ajung în anumite situații pe care ei nu știu cum să le gestioneze, iar temele ar trebui să aibă o altă denumire, acestea fiind sub forma unor experimente pe care elevul poate să le practice acasă.

 1. Care crezi că sunt competențele cheie ale viitorului?

​După părerea mea competențele cheie de care avem nevoie in viitor sunt: creativitatea, originalitatea și inițiativa (toate aceste abilități fiind  importante pentru a genera propuneri inovatoare care ar putea aduce ceva nou pe piața muncii),  leadership-ul  (pentru că acesta este o relație reciprocă între cei care aleg să conducă și cei care să aleg să îi urmeze, având nevoie multă de comunicare în anumite situații precum și în rezolvarea problemelor), inteligența emoțională ( deoarece astfel ne putem gestiona emoțiile chiar și într-o situație dificilă) și gândirea critică in rezolvarea unor problemele, precum și raționamentul.

 1. Ce părere ai de voluntariatul făcut in timpul liceului? Îl consideri benefic?​

​Recomand tuturor elevilor să practice acest lucru în masura în care se poate. Prin voluntariat poți să te dezvolți mult mai mult și să te regăsești în ce faci, descoperi realitatea din jurul tău, te face să te simți împlinit. Voluntariatul te face să vezi că tu ești schimbarea pe care o vrei în lume. Și eu am participat la diverse activități de voluntariat, dar mai ales la cele dedicate educației. Ultima activitate de acest gen a fost Super Teach. La această conferință am fost  a IV-a oară. Primele trei dăți conferința a avut loc în Brașov și cea de-a 4 a oară a avut loc în Reșița. Aceasta a avut ca temă principală ” Gândirea Critică în Școala Românească”. Am ales să fiu voluntară de mai multe ori pentru că de fiecare dată am parte de oameni minunați și experiențe inedite. Sunt o persoană căreia ii place tare mult să se implice în diverse activități, dar mai ales să facă parte dintr-o comunitate de oameni speciali.

 1. Ce înseamnă pentru tine să fii un om de succes?

​Aș defini o persoană de succes, ca fiind persoana care prin diferite situații și acțiuni nu încetează niciodată să învețe sau să se dezvolte, pe tot parcursul vieții. O persoană de succes este o persoană care reușește să își întreacă mereu limitele și căreia nu îi este frică să greșească pentru că din greșeli învățăm cel mai mult, urmând să nu le mai repetăm. Succesul îl avem în momentul în care nu ne dăm bătuți în fața unei situații dificile.

 1. Care este un lucru pentru care ești recunoscătoare?

​Un lucru pentru care sunt recunoscătoare este că sunt înconjurată de oameni excepționali de la care am ce să învăț.

 1. Dacă cineva ți-ar scrie biografia, care ar fi titlul e?

“Cea mai complicata calitate a unui om este sa fie simplu.” sau “O pată de culoare într-o zi gri.”

 1. Cum îți dorești să își amintească oamenii de tine peste 200 de ani?

​Cu siguranță mi-ar plăcea ca oamenii să mă țină mult timp minte ca o persoana veselă și sufletistă, tot timpul optimistă care și-a lăsat amprenta prin lucrurile și faptele bune pe care le-a făcut, sau de ce nu, prin activitățile la care am participat sau o inovație pe care am făcut-o în timp.