Laura Maria Șule

Stăm de vorbă cu Șule Laura Maria, elevă la Liceul Teoretic “Aurel Lazăr” din Oradea, județul Bihor.

Motto: ”În definitiv, nu anii din viață sunt cei care contează, ci viața din anii tăi”- Abraham Lincoln

Spune-ne câte ceva despre tine. Cum te-ai descrie?

În ochii mei sunt o persoană în continuă dezvoltare, care iubește viața și toate provocările cu care aceasta vine. Empatia consider că este cea mai frumoasă calitate a mea. Până la această vârstă am observat că sunt o persoană energică, care se simte fericită când îi vede pe ceilalți zâmbind și care mereu știe să gestioneze o problemă surpriză. Probabil peste o lună mă voi descrie diferit, poate voi adăuga noi calități, dar aceasta este varianta mea din prezent și o aștept cu brațele deschise pe cea care va urma, o versiune a mea cu mai multe calități, căci fiecare zi ne învață câteva ceva, noi  trebuie doar să știm să o înțelegem.

Care sunt pasiunile tale și cum îți petreci în timpul liber?

Mereu am fost deschisă să încerc lucruri noi, am descoperit multe activități care îmi plac și am încercat să le dezvolt pe fiecare ca să pot împărți în jurul meu fericirea mea și celorlalți. Iubesc florile și astăzi fac aranjamente florale pentru persoanele dragi, dar am și un ierbar unde am colecționat flori de câmp. Am descoperit la vârsta de 11 ani că  îmi place cititul și de atunci am adunat în biblioteca mea 134 de comori, fapt pentru care am înființat în școala mea un club de lectură unde mă pot bucura cu colegii mei în fiecare săptămână. Îmi place să călătoresc, să dau o șansă animăluțelor de pe stradă adoptându-le, să pictez și să îi ajut pe cei din jurul meu atât tineri dar și persoane cu neajunsuri. Consider că cel mai bun timp îl investești în pasiunile care te ajută pe tine să te dezvolți dar și pe cei din jurul tău.

Ce ne poți spune despre proiectele în care ai mai participat?

Activitățile în care am mai participat au avut toate ca scop ajutarea persoanelor fără posibilități, am avut diferite cerințe pentru a ajunge unde ne-am propus. Ultima activitate a fost în cadrul clubului “Impact” din liceul meu, unde am putut realiza chiar eu materialele care s-au dat spre vânzare pentru a putea ajuta persoanele cu dizabilități. Fiecare proiect mă învață cât de mult poate influența câteva ore de muncă grea viața unei persoane care așteaptă în tăcere ajutorul tău. Este incredibil câte lucruri poate dezvolta  la tine o activitatea în care sunt implicate și alte persoane.

Cum te vezi peste 2-3 ani ?

Peste câțiva ani mă văd profitând de fiecare zi și mulțumind pentru acea zi deparece ziua de mâine nimeni nu ți-o promite. Din această cauză lucrurile bune trebuie făcute azi. Este greu să văd o perspectivă a mea din viitor căci lucrurile noi tot apar și te surprind. Pot spune că peste 2-3 ani îmi doresc să pot să îmi dezvolt în continuare toate abilitățile și să descopăr unele noi, să pot să ajut mai multe persoane atât individual cât și în cadrul unui voluntariat. Îmi doresc să pot face toate lucrurile pe care poate astăzi nu am putut sau am ezitat să le fac, îmi doresc ca Laura din viitor să arate oamenilor care credeau că sunt uitați că este cineva care luptă pentru fericirea și starea lor de bine. Sunt sigură că în câțiva ani o să fiu implicată în mai multe voluntariate și o să devin o persoană mai bună.

Ce sfat ai da tinerilor din ziua de azi?

Caută mereu partea bună a lucrurilor, chiar dacă ai impresia că toate întâmplările rele se revarsă peste tine și te îneacă, caută și dorește-ți să găsești doar ce este pozitiv, și acel ceva va apărea. Când l-ai găsit, să îl ai în brațe strâns și la sfârșit de zi, să rămâi doar cu binele în inimă și suflet pe viață.

Care este planul tău de viitor?

Îmi doresc să ajung un chirurg de succes deoarece mă pasionează acest domeniu și mă consider potrivită, îmi doresc să fac oamenii să se simtă mai bine. Visul meu, însă , este să îi pot ajuta pe cei care nu mă caută, să pot deschide un adăpost pentru câinii de pe stradă ca aceștia prin dresaj să aibă un folos în poliție sau pentru persoanele nevăzătoare. Îmi doresc să fiu înconjurată de o echipă ca să putem aduce soarele pe strada altor oameni. Un alt plan de al meu este de a avea o familie și copiii mei să ducă mai departe tot ce eu am început. Planul meu pe viitor este să răspândesc în jurul meu bunătate.

Cum reușești să faci față activităților școlare, dar și celor extracuriculare?

Mă întâlnesc foarte des cu un program încărcat, unde trebuie să mă împart între  teme și învățat, pasiunile mele și familie. Îmi fixez un program unde pun lucrurile prioritare pe primul loc ca să poată avea capacitatea mea maximă. Adesea am pățit ca ora să fie târzie și eu să mai am lucruri de făcut, am pierdut multe nopți ca toate lucrurile să fie perfecte, dar in prezent nu regret nimic, căci fiecare reușită are nevoi de mai multe sacrificii înainte .

Ce avantaje poate aduce voluntariatul?

Voluntariatul te învață să lucrezi într-o echipă, să gândiți și să acționați împreună. Pe mine m-a învățat să ascult și părerile celorlalți și chiar să le iau în calcul. Activitățile  extracuriculare te învață să îți gestionezi și mai bine timpul, să fii responsabil, să ai o comunicare mai bună sau să îți dezvolte creativitatea. Personal, consider ca voluntariatul devine un timp, în urma tuturor faptelor bune și datorită persoanelor pe care le-ai făcut fericite, devine ca un drog. Voluntariatul îți poate deschide multe uși și să îți aducă oportunități importante în viață dar și îți poate oferi prietenii noi.

Care este cel mai frumos sentiment pe care l-ai trăit într-un voluntariat?

Cu siguranță unitatea, gândul că lucrăm toți într-o echipă și avem același scop comun, te face să continui acest drum care nu este ușor. Reușita de la sfârșit oferă un sentiment atât de plăcut când știi că ai reușit să faci un bine, dar cred că cea mai bună parte este cea în care planul poate nu ne iese cum ne-am propus, dar împreună reușit să facem față problemelor care apar pe parcurs și finalul este mai frumos decât ne-am propus.

Cum crezi ca te văd cei din jur?

Consider că cei din jurul meu mă văd o persoană implicată, dornică să încerce lucruri noi și care nu se sperie de provocări. Părerile oamenilor sunt atât de multe încât nu poți ține pasul cu ele, dar așa este și normal. Fiecare persoană te vede diferit și  fiecare alege pe ce anume sa își focuseze atenția, fie pe părțile tale bune sau pe cele rele.

Cum crezi că se poate dezvolta armonios un adolescent?

Cu siguranță înconjurat cu alte persoane de vârsta lui. Sunt atât de multe influențe astăzi care pot să îți șteargă personalitatea și să te ducă pe un drum greșit încât uneori chiar este greu să rămâi neclintit. Cu toate acestea, tinerii își descoperă calitățile lângă ceilalți adolescenți. Este foarte important grupul din care faci parte, ce înveți de acolo, cu ce alegi să rămâi și să duci mai departe. Pentru dezvoltarea armonioasă este important să fii cat mai implicat, într-un voluntariat descoperi  ca problemele tale sunt atât de mici pe lângă a celor pe care îi ajuți, te învață să nu mai crezi ca ai fost cel mai ghinionist. Cititul te ajută să fii mai înțelegător cu persoanele din jurul tău, citind descoperi foarte multe personalități și în viață reală știi mai bine cum să te comporți cu oamenii. Înconjurat de prietenii dragi ție ajungi să îți faci amintiri frumoase pe viață, dar și să fii o persoană mai bună.