Iuliana Poka

Oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă.

Acest interviu m-a făcut să realizez că oamenii de lângă noi pot face lucruri minunate atunci când își propun. Despre oameni ce ne pot fi exemple de viață împreună cu doamna Iuliana Poka, managerul hotelului Campeador Inn, speaker și o mamă devotată.

de Iasmina Petcu

1 Cât de importanți sunt profesorii în formarea elevilor?

În formarea elevilor consider că profesorii sunt pionii principali împreună cu părinții, alteori primordiali părinților.

2 Care a fost momentul în care v-ați simțit mai încrezătoare ca niciodată?

Îmi este greu să îl identific. Plec în fiecare zi de acasă fiind încrezătoare că orice situație poate să apară, mereu se găsește o soluție.

3 Dacă ați putea să îi mulțumiți doamnei profesoare ce va acordat sprijin în liceu ce i-ați transmite?

Pur și simplu „vă mulțumesc”. Îi mulțumesc pentru încrederea pe care a avut-o în mine, atunci când eu nu aveam. Îi mulțumesc pentru suport, ghidare, motivare. Doamna Elisabeta Cristea mi-a deschis „calea în lume” și îi sunt recunoscătoare.

4 Considerați că dezvoltarea tinerilor se poate realiza și în afara mediului educațional școlar?

Consider că atâta timp cât trăim ne dezvoltăm. Programele de practică ajută la dezvoltarea tinerilor, mentoratul ajută, precum și orice activitate extrașcolară aduc un aport important în formarea profesională și personală. Îmi aduc cu drag aminte de oportunitățile de dezvoltare culturală pe care le primeam prin biletele gratuite la spectacole și teatru.

5 Studiile superioare v-au ajutat în profesia actuală?

Nu activez în domeniul pentru care m-am pregătit, dar cred că acestea m-au ajutat. Fiecare an petrecut studiind consider că mi-a adus valoare. Un profesor sublinia „Să fii inginer nu înseamnă că trebuie să le știi pe toate, ci trebuie să știi unde să cauți”.

6 Ce a însemnat pentru dumneavoastră perioada de formare din Londra?

Progres. Ajunsă în străinătate (2011) nu a însemnat că am început din ziua 1 să adun covrigi de pe garduri. În ciuda studiilor avute mi-a fost greu să îmi găsesc un loc de muncă în domeniul studiat, însă mereu am fost muncitoare și nu am considerat munca o rușine. În Londra am început de jos în lanțul hotelier Hilton ocupând postul de barman. În cadrul Hilton University m-am înscris în programe de Leadership avansând la poziția de manager în 2016. Am avut parte de programe de formare profesională și mentorat de asemenea.

7 Vulnerabilitatea ar trebui să fie considerată o calitate a viitorului?

Nu este ușor să fii vulnerabil, să poți să te deschizi în fața unor oameni și să-ți pui viața pe tavă. Însă odată ce o faci, consider că te eliberezi. Poate fi o calitate, în condițiile în care îmi doresc să ne păstrăm umanitatea.

 8 Cum au fost puse bazele hotelului Campeador Inn?

Bazele au fost puse de către dl. Larionesi, administratorul companiei. Dânsul și-a dorit o locație inovativă, care să se preteze situației actuale. În august 2020 împreună am început să dăm viață căminului de nefamiliști obținând ceea ce se poate vedea azi.

9 Ce ați simțit în momentul în care hotelul a cazat primii oaspeți?

Bucurie, entuziasm. Acel sentiment pe care îl ai când primești oaspeți la tine acasă și-ți dorești din suflet să fie fericiți. Aștepți cu sufletul la gură să vezi cum au dormit și care le este părerea. 

10 Ce vă atrage cel mai mult la a fi antreprenor?

Activez în turism pentru că fiecare zi este diferită. Fiecare zi aduce oaspeți, iar ei trebuie să fie mulțumiți. Nu găsesc o satisfacție mai mare decât o recenzie de 10 și confirmarea că aceștia pleacă fericiți și se vor întoarce. În acest domeniu uiți de ale tale, iar când ai intrat pe ușă, prioritatea sunt ceilalți, iar scopul este îndeplinirea și depășirea așteptărilor acestora.

 11 Ce înseamnă pentru dumneavoastră a fi un om de succes? Vă considerați unul?

Succesul cred că este atunci când reușești să rămâi „om”.  Când reușești să lași ceva în urma ta plantând o mică sămânță de bunătate și aducând bucurie celor din jur.

12 Care a fost cel mai frumos moment din experiența de speaker?

Atunci când o elevă din clasa a XI-a a venit la mine și mi-a spus că ea se consideră fiica mea, iar ceea ce eu am spus a făcut-o să realizeze că trece prin aceleași etape. De multe ori ne este greu să credem că pe lângă noi pot fi și alte persoane care trec prin aceeași situație, până le auzim povestea și ne dăm seama că nu suntem singuri și că se poate să trecem peste orice obstacol. 

13 Vă regăsiți în campania „16 zile de unitate, inspirație și acțiune pentru a opri violența de gen”?

Da. Acesta este și motivul pentru care mă implic în aceasta campanie din 2019.

14 Atunci când ați întâmpinat dificultăți cum v-ați automotivat să le puteți depăși?

Mi-am dorit mereu sa fac mai mult. Pentru mine școala reprezenta cea mai fiabila opțiune de viitor.  Am încercat sa îmi iau exemple pozitive după care să mă ghidez și nu m-am lăsat până nu am reușit.

15 Dacă ar trebui să faceți o schimbare în viața profesională care ar fi aceasta?

Cursul de formare pedagogică pus la dispoziție în cadrul universităților consider că ar trebui urmat de către tineri pentru o deschidere mai amplă în urma finalizării studiilor. 

16 Cum va schimbat experiența de a deveni mamă?

Am început o nouă viață. Prioritățile se schimbă. Realizezi ce înseamnă de fapt adevărata iubire. Viața profesională suferă modificări, vine o perioadă de compromis dacă o pot numi așa, dar cu o bună negociere la locul de munca și deschidere am reușit să avansez în carieră și să petrec timp și cu fiul meu.

17 Ce calitate exprimă cu adevărat ceea ce sunteți?

Mi-a rămas în minte din timpul cursurilor de brand „I stands for integrity”, iar de atunci „i”-ul din Iuliana corespunde integrității. Mereu acționez în concordanță cu acesta, iar în cap îmi răsună „integritate:ce faci când nimeni nu te vede?”.

18 Ce sfat ați oferi tinerilor care nu și-au deschis încă aripile?

Să nu ezite. Să se autoevalueze, să încerce să își identifice nevoile și valorile. Să nu le fie teamă, să aibă încredere în ei și să ceară ajutor dacă consideră că au nevoie. Să accepte ajutor atunci când cineva îl oferă.

 19 Care sunt planurile dumneavoastră pentru viitor?

Pe termen lung îmi doresc să mă implic în comunitate, să am o fermă și un hambar. Să fiu fericită.