Începe cu dreptul în repararea relației cu adolescentul tău
Subiectul cel mai complex pe care l-am tratat anul trecut a fost relația provocatoare cu un adolescent „dificil”.
Am văzut educație făcută la extreme: fie prost înțeles conceptul de educație cu blândețe, fără a ști când și cum să fie impuse limitele sănătoase, fie o educație cu presiune, rigidă, fără mecanismele necesare de „a face față” cerințelor noastre.
Alte extreme sunt abordări exclusive, fie a copilului, cu exagerare a stimei de sine, fără nici o responsabilitate, fie a părintelui- „cauza” tuturor traumelor.
Adesea, conflictele și tensiunile sunt întreținute de ambele părți.
De aceea, ideal ar fi ca, și tu, și adolescentul să învățați să conviețuiți astfel încât relația voastră să fie armonioasă, iar copilul să dobândească trăsături de personalitate deosebite, formate din această relație.
Insă la fel de eficientă poate fi și doar consilierea parentală, astfel încât să înveți să faci față și cum să direcționezi energia negativă care apare din stări conflictuale.
Anul acesta vreau să abordez probabil cea mai mare problemă, și anume, faptul că ne cunoaștem prea puțin copiii și nici ei înșiși nu se cunosc prea mult.
Ca mulți dintre dumneavoastră, citisem atâtea materiale de specialitate, ba mai mult, aveam și studii în domeniu dar, când era vorba de a relaționa cu proprii mei copii, părea un capitol la care rămâneam corigentă.
După multe încercări și eșecuri, mi-am dat seama că vreau să supun metode de educație unor tipare despre care citeam, dar care nu aveau de-a face cu realitatea pe care o trăiam.
Copiii mei, copiii noștri au particularități pe care nici o carte nu le poate descrie, iar ei nu fac față presiunii cu care noi, adulții, în familie sau în societate, îi bombardăm.
Avem atât de multe așteptări de la (pre)adolescenții noștri, dar ei nu pot crește cu „standarde” preluate din trecutul nostru. Au nevoie de abilități diferite, de o înțelegere mai profundă pentru că nici circumstanțele, nici timpurile în care trăiesc nu sunt asemănătoare celor în care am trăit noi.
Am cunoscut multe cazuri în care nevoile lor plus stereotipiile gândirii noastre duc adesea la așa-numitul divorț emoțional sau la comportamente riscante, pe care, nici ei, nici noi nu știm cum să le gestionăm.
Dacă noi am trăit într-o societate având ca model de comportament obediența necondiționată, astăzi, învățăm odată cu copiii noștri ce înseamnă și la ce folosesc capacitatea de reziliență, creativitatea, rezistența la frustrare și abilitatea de a rezolva probleme.
Este foarte posibil ca adolescentul tău să aibă o capacitate intelectuală ce o depășește pe cea a generațiilor trecute, dar să întâmpine probleme de concentrare, să uite frecvent, să pară mai puțin „responsabil” decât erai tu la vârsta sa.
Mulți dintre copiii noștri se confruntă cu tulburări de depresie și de anxietate.
Au probleme de adaptare la cerințele școlare, de relaționare cu noi și cu cei din jur.
Când au început să apară rezultate fantastice în relația cu copiii mei ?
În momentul în care am început să îi cunosc. Să îi cunosc cu adevărat.
Am mers și mai departe. Am început să îi ajut să se cunoască pe ei înșiși, să își vadă, nu limitele (le știau deja), dar să învețe să își iubească trăsăturile unice.
Poate de-a lungul timpului, adolescentul tău și-a clădit credințe și convingeri, dar nu a învățat să trăiască cu ele; nu știe să le dezvolte pe cele bune, nu știe cum să le gestioneze pe cele incomode.
Poate motivul tensiunilor și conflictelor voastre este faptul că nu reușești să îl cunoști cu adevărat ca, mai apoi, să poți să îi dăruiești lucrurile de care are cu adevărat nevoie.
De aceea, anul acesta am decis să îl dedic cunoașterii copiilor noștri și a felului în care ei înșiși pot să gestioneze nu doar propria persoană, dar și relațiile cu cei din jur.
2022 înseamnă o nouă călătorie!
Vreau să știu cu ce te confrunți tu în relația cu adolescentul tău, de aceea, aștept să îmi scrii.
Pănă atunci, te binecuvântez cu un an extraordinar!