„Acolo unde ești se află lumea întreagă.”- William Shakespeare
Stăm de vorbă cu Höcher Alexandra-Iulia, din Reșița, Caraș-Severin.
De fiecare dată ați ajutat pe cei care au avut nevoie. Vi-ați propus asta sau au fost gesturi firești, naturale? Cum să molipsim cu această calitate pe cât mai multă lume?
În medicină cred că „cel ce salvează o viaţă, salvează o lume întreagă”, iar în viața de zi cu zi cred că ‘’ ajutorul oferit cuiva nu va schimba lumea, dar ar putea schimba lumea pentru o singură persoană’’.
În cazul meu, probabil că m-am născut cu empatie față de oameni și cu dorința de a încerca să îi ajut. Cred că oamenii pot fi inspirați prin puterea exemplului, desigur nu toți, însă vor fii unii oameni care ‘’se vor molipsi’’.
Știm că sunteți implicată într-o poveste frumoasă, care poate fi subiect de roman. Puteți povesti cum l-ați cunoscut pe Claudiu și cum a adus bucurie în viața dvs.?
Claudiu este jumătatea mea mai bună, este primul care mă critică atunci când greșesc, și totodată, primul care mă susține și se bucură alături de mine, indiferent de motiv.
Credeți în destin, sau credeți că măcar o parte din drumul nostru ține și de alegerile pe care le facem?
Consider că orice acțiune are și o reacțiune, iar deciziile pe care le luăm influențează parcursul evoluției noastre personale sau profesionale, cel puțin până în momentul în care schimbăm modul de a acționa.
Îmi place să cred că destinul este suma alegerilor pe care le facem, cel puțin într-o proporție semnificativă. Pe parcursul vieții apare oportunitatea, apare șansa, însă decizia de a acționa sau de a nu acționa, ne revine tot nouă.
Care este ingredientul fericirii?
Cred că fericirea este relativă, ceea ce mă face pe mine fericită, cu siguranță nu îi face pe alții și invers. Totuși, aș putea spune că pentru mine nu există un singur ingredient, deoarece sunt multe lucruri care îmi vin în minte la această întrebare dar, dacă ar fii să aleg doar unul, pe primul loc aș pune sănătatea, pentru că ea stă la baza tuturor lucrurilor pe care le putem întreprinde ca să fim fericiți.
Care este o calitate pe care o admiri la alți oameni?
Integritatea – “Integritatea este să faci ceea ce este corect, chiar și atunci când nimeni nu te privește” C.S Lewis.
Cum faci față dezamăgirilor/eșecului?
Nu acord mai mult timp decât cel necesar pentru a înțelege unde am greșit eu, ce pot face eu diferit și cu ce lucruri să nu îmi pierd timpul.
Care este un lucru pentru care sunteți recunoscătoare?
Familia noastră, prietenii noștri, medicii pe care i-am cunoscut și care m-au inspirat, experiențele pe care le-am trăit până acum și șansa de a trăi aceste momente alături de Claudiu.
Este importat ca tinerii să aibă un sistem de valori? Care e sistemul dvs. de valori?
În opinia mea, da, este important. Sistemul de valori poate fii privit drept suportul de unde pornești să construiești, suportul la care adaugi pe tot parcursul vieții valori reprezentative sau locul de unde renunți la valorile care nu se mai suprapun cu evoluția ta. Pentru mine este importantă educația, bunul simț și empatia.
Ce ar trebui să aducă nou un profesor în relaționarea cu elevii, în afară de a-și preda materia?
Pentru ca profesorul să poată relaționa cu elevii și elevii trebuie să depună un minim de efort în relaționarea cu profesorul. Este un lucru mutual. Profesorul creează o punte prin comunicare și ajutor, iar elevii ar trebui să folosească în mod conștient această punte, ca o resursă importantă în dezvoltarea și educarea lor.
În opinia mea, principala problemă în relaționarea dintre profesor și elevi este lipsa respectului reciproc, principalul motiv din cauza căruia această punte nu poate fi construită de multe ori.
Dacă ați da timpul înapoi, ce ați face altfel?
Nu știu, cu experiența de acum, probabil aș face multe lucruri diferit, dar dacă aș avea experiența din acel moment, probabil le-aș face la fel. Îmi vine să spun că poate aș copilări puțin mai mult, cred că de prea multe ori am avut sentimentul de ‘’abia aștept să treacă’’ o anumită perioadă.