E supărat copilul tău?
Vârsta adolescenței este o perioadă cu provocări mari, atât datorită schimbărilor psihologice și fiziologice, cât și a felului în care copiii noștri vor să probeze experiențe de viață noi. Felul diferit în care și ei, și noi, vedem lumea duce adesea la situații ce pot escalada în coflict.
Furia, supărarea sunt un răspuns emoțional sănătos la stresul pe care copiii noștri îl resimt. Noi, adulții, trebuie să le dăm dreptul să resimtă furie sau frustrarea, dar și instrumentele necesare pentru a le controla. In fond, supărarea pate costitui un ”senzor” când valorile lor nu sunt respectate sau cineva le ignoră limitele.
Dar cum îi putem ajuta pe tinerii noștri să își exprime acele emoții fără ”să sară calul”, fără să își facă rău lor sau celor din jur?
Foarte importantă este CONȘTIENTIZAREA acestor emoții. Paradoxal, mulți oameni, indiferent de vârstă, nu pot spune în cuvinte ce simt. Fără nervi sau judecată, spune adolescentului tău: ” Te înțeleg”. Acest lucru îl ajută să se simtă validat și să accepte aceste emoții, iar noi, nu doar că nu devenim o altă sursă de frustrare ci, dimpotrivă, îl ajutăm.
Un alt lucru esențial este ca tinerii noștri să își dea seama care este adevărata SURSĂ supărării. De exemplu, dacă un prieten a spus mai departe un secret pe care acesta i l-a încredințat: da, adolescentul nostru are tot dreptul să fie supărat, dar ce altă emoție poate ascunde această frustrare? Se simte rănit că cineva i-a trădat încrederea sau e îngrijorat de faptul că ar putea fi făcut de rușine ori judecat?
Adesea o situație ascunde mai mult decât o simplă supărare. Încercarea unui părinte de a diminua existența unui sentiment poate duce la ascunderea sau reprimarea lui. De asemenea, neacceptarea unor emoții considerate ”negative” poate duce la gestionarea lor în mod greșit: depresie, consumul de alcool sau de droguri ori explozie agresiva în mod necontrolat.
Fiind un model în permanență, felul în care noi, părinții, ne gestionăm propriile emoții este crucial. Putem purta discuții aprinse într-un mod acceptabil. Felul în care ne certăm (dacă ne jignim sau nu), cum ne calmăm sau cum ne cerem iertare (chiar dacă doare) influențează felul în care copiii noștri se poartă la rândul lor. Dacă eu și soțul meu ne-am certat și copiii au fost de față la discuții (se întâmplă), după ce ne liniștim ne cerem iertare și le explicăm faptul că, deși am fost supărați și am avut păreri diferite, noi ne iubim.
Mânia, supărarea sunt firești, important este felul în care le manifestăm. De aceea, când emoțiile sunt foarte intense, sugerați idei simple cum ar fi ieșirea din cameră sau o simplă plimbare pentru calmare.
Nu uitați însă: chiar dacă le explicăm sau le punem la dispoziție ”instrumente” de control al furiei, nu înseamnă că, din când în când, nu vor ”derapa”. Ni se întâmplă și nouă! De ce am fi mai puțin îngăduitori cu ei?
Acțiunile sau dispozițiile lor pot masca adesea ceva mai profund. Cel mai înțelept lucru este să ascultați empatic ce au de spus sau, dacă este cazul, lăsați-i să respire. Uneori, înainte să vă dezvăluie emoții profunde sau un secret, au nevoie să se liniștească. Poate seara, când restul familiei este deja la culcare și nu mai e nici grabă, nici altceva care să deranjeze. Important e să știe că nu ești supărat pe el. Dacă îți dorești să treci la un stil parental diferit, în care să îi obții cooperarea, acum este crucial să îi oferi comfort și mângâiere. Poate copilul tău se așteaptă încă să îi răspunzi cu nervi, dezamagit sau cu frustrare, dar când îi arăți acceptare și înțelegere, s-ar putea să vezi pe fața lui șoc, apoi ușurare și comfort.
Dacă a fost o perioadă lungă de uzură emoțională și tensiuni între voi, va fi nevoie de timp și efort mai mare pentru a produce schimbări. Însă nu te întoarce la stilul vechi de a te comporta cu el, fii constant pentru că el te va testa. Dacă nu îți iese mereu, spune-i că și tu faci eforturi pentru a-l înțelege și ești alături de el. Important este să faceți o strategie în care să aveți răbdare unul cu celalalt. Lucrurile cele mai bune în viață implică efort și sunt de durată, dar rezultatele sunt pe măsură!