Diana Paraipan

de Monica Ciobanu

1. Pentru început, spune-ne câte ceva despre tine.

Primii doi ani de liceu i-am făcut la CNOG Sibiu, iar în clasa a 10-a, sem 2 am decis împreună cu părinții să fac mutarea spre sistemul de învățământ american, online.

În prezent, sunt studentă la University of Stirling din Scoția, studiind Business & Marketing. Pe lângă studenție , mă ocup de digital marketing pentru diverse companii.

2. Care sunt 3 cuvinte care te descriu cel mai bine?

Ambiție, intuiție, deschidere.

3. Cum a fost pentru tine trecerea de la sistemul românesc la cel american ?

Foarte simplă si placută. Întotdeauna am considerat școala ca fiind extrem de importantă pentru construirea viitorului și carierei mele. Am fost extrem de motivata și am dat tot ce puteam pentru a fi unul dintre cei mai de succes studenți din clasa mea.

Totuși, la începutul liceului am simțit că sistemul de învățământ tradițional romanesc nu se potrivește așteptărilor si nevoilor mele. Deci, am decis că este momentul potrivit pentru o schimbare.

4. Care este cea mai mare diferență între cele două?

Modul de abordare. La americani, totul este practic. Problemele la matematică sunt practice, în sensul în care conceptele învățate sunt aplicate în situații cu care te poți întâlni în realitate, cum ar fi un teren agricol (cel mai basic). La biologie, chimie, fizică există laboratoare online în care să vezi cum se întâmplă – ceea ce te face să înțelegi mult mai bine și mai repede.

5. Cum a fost viața de licean pentru tine ? 

Viața de licean american a fost plină de motivație și acumulare de informații și abilități noi utile. A fost plină de echilibru, între ceea ce trebuie făcut și ceea ce îmi doream să fac.

6. Ce sistem de învățământ preferi? De ce ?

Fără nici o ezitare, pe cel american. Mi-a oferit mult mai multe posibilități de evoluție; mi-a oferit flexibilitate; mi-a oferit libertate; mi-a oferit mult mai multe informații dobândite.

7. Ce  ți-a lipsit cel mai tare la învățământul românesc? 

Socializarea, dar nici aceea foarte mult pentru ca din fericire, am păstrat legătura cu colegii din școala românească, și am fost integrată în activitățile lor.

8. Ai schimba cu ceva alegerile făcute?

Nu aș schimba alegerile făcute. A fost o decizie importantă pe care am luat-o și sunt foarte fericită de ea. Am învățat că a-mi urma valorile și sentimentele este o opțiune mai bună decât a urma “turma”. Am făcut un pas înainte și mi-am câștigat libertatea, am câștigat noi abilități precum managementul timpului și responsabilitatea, mi-am îmbunătățit cunoștințele și mi-am crescut stima de sine.

9. Ce consideri că este cel mai important lucru în viața unui elev ?

Echilibrul între timpul petrecut studiind și cel petrecut pentru sine.

 

10. Ce activități extrașcolare/ voluntariate ai făcut în timpul liceului?

Activități extrașcolare:

Echitație , Tennis  , Curs de certificare ca make-up artist

Voluntariate:

Street Delivery Sibiu – 2018

Artsy Sibiu – 2019

Street Delivery Sibiu – 2020

Hermannstadt Mountain Horses – 2020

11. Spune-ne câteva lucruri despre școala din America.

Am avut 7 materii pe an, pe care am putut să le aleg. Desigur, și în funcție de ce îmi trebuia ca număr de credite pentru a termina liceul cu un degree Honours, dar și de ceea ce am vrut eu, ca de exemplu Design Interior sau Fotografie.  Nu faci în același an, și în nici un caz în fiecare an, și biologie și chimie și fizică sau și geografie și istorie. Materiile sunt împărțite pe credite, nu pe clase. Deci eu pot să aleg în clasa a 9-a genetică, și altcineva din clasa a 12-a poate să facă același curs.

Poate fi considerat un downside faptul că nu mi-am cunoscut “colegii” în sistemul American, însă există cluburi în care te poți înscrie și poți socializa în cadrul școlii.

12. In ce fel te-a afectat pandemia si statul acasă pe plan educațional?

Pentru mine, pandemia nu a schimbat foarte multe din punct de vedere educațional. Procesul meu de învățare consta și înainte de pandemie în disponibilitatea unui laptop și a unei rețele de internet.

13. Care crezi că sunt niște schimbări mici pe care le-am putea face fără dificultate în învățământul românesc, dar care ar avea un impact mare?

DIGITALIZARE. Cel mai simplu ar fi probabil ca toate cărțile să fie disponibile în format digital, astfel încât să nu mai trebuiască să cărăm caiete și cărți în ghiozdan la școală. Când spun digitalizare, mă refer inclusiv la un catalog online, la care să aibă acces elevii, părinții și profesorii.

De asemenea, o platforma online unde elevii să poate găsi resurse utile fiecărei materii și care ar putea de asemenea să cuprindă și celelalte 2 puncte de mai sus. Să existe table smart, video-proiectoare, calculator în fiecare sală de curs. Modul de învățare s-a schimbat și s-a îndreptat spre vizual mai mult decât pe scris și tocit. Accentul pe a înțelege cum se întâmplă reacțiile chimice, cum se reproduc celulele sau cum se produce un cutremur este esențial modului de a gândi mai încolo în viață. În școala online americană, aveam labs, unde făceam pas cu pas, digital, acestea și nu numai.