De vorbă cu matematica

De vorbă cu matematica

de Ovidiu Bădescu

Intro

Majoritatea elevilor afirmă că matematica este un chin, creează insomnii și doar câțiva dintre ei spun că le e dragă, și acelora le e dragă pentru că o înțeleg.

Unii elevi sunt mai buni la agebră, alții la geometrie, alții la analiză matematică.

Unor elevi le place să aplice formule și sunt bucuroși atunci când ajung la rezultat, alți elevi urăsc memorarea de fomule dar le place să le deducă.

E necesar să ai talent la matematică?

Pentru matematica de examen, pentru aplicarea unor formule, pentru ordonarea gândirii nu e necesar talentul la matematică, e suficient memorarea formulelor și înțelegerea modului în care ele se aplică. Așadar, niciun elev nu ar trebui să fugă de matematică ci să încerce cât mai mult să exerseze matematica și își va dezvolta gândirea.

Pentru a lua note foarte mari la examene, pentru rezultate la concursuri, pentru a inventa rezolvări sunt necesare anumite abilități matematice.

Cum predăm matematica?

Unii profesori prefer să dea algoritmi de rezolvare a problemelor și elevilor multă temă cu exerciții asemănătoare până elevii stăpânesc acei algoritmi, alți profesori încercă să dezvolte gândirea critică a elevilor ajutându-i pe elevi să descopere rezolvarea.

Nu putem afirma că o metodă sau cealaltă sunt mai eficiente, depinde foarte mult de copii dar atunci când există abilități matematice este păcat ca acel professor să nu le dezvolte.

Avantajele matematicii

1) Dezvoltă gândirea analitică

Daca suntem capabili sa intelegem matematica si sa ajungem la solutii logice, vom putea sa ne pregatim mintea atunci cand avem probleme reale. Putem cauta cea mai buna logica, putem vedea solutiile posibile si putem raporta datele pe care le avem pentru a ajunge la concluzie.

2) Dezvoltă gândirea critică

Trăim într-o lume dominată de emoții, dar uneori deciziile luate pe bază de emoții, pe bază de reclame nu sunt întotdeauna cele mai bune. Matematica ne ajută să luăm cele mai bune decizii pe bază de argument luând in considerare datele reale si care pot fi verificate iar șanșa de a fi manipulați este mai mică.

3) Dezvolta abilitatea de a gandi

Un om care are o gândire matematică este asemeni unui bucătar care, din ingrediente, legume etc reușește să facă cea mai bună mâncare. Matematica dezvolta abilitatea de a gandi, deoarece pentru a gasi solutiile, trebuie sa va ganditi la un intreg proces coerent. S-ar putea spune ca matematica este fundamentala in educatia copiilor, deoarece matematica ii invata sa gandeasca.

4) Accelerarea mintii

Matematica ne accelereaza mintea si ne ajuta in general, sa aprofundam si sa gandim cand ne confruntam cu probleme complexe. Viata noastra este compusa in mare parte din situatii de alegere, abordare, rationament si probleme care au nevoie de a găsi o soluție rapidă. De foarte multe ori, oportunitățile sunt oferite primului venit.

5) Dezvoltă gândirea divergentă

Viața presupune rezolvarea de probleme și de foarte multe ori găsirea unor soluții care nu sunt la vedere. Matematica vă ajută să vedeți oportunități acolo unde alții nu le văd, să gândiți non-stanrdard și creativ.

6) Matematica reprezinta o mare parte din viata noastra de zi cu zi

Va mai amintiti cand foloseati o trusa de geometrie la scoala? Va intrebati de ce este nevoie de un raportor sau de un echer pentru masurarea unghiurilor? Exista situatii in viata de zi cu zi cand aveti nevoie sa folosiți unelte, indiferent de domeniul în care veți profesa iar aceste abilități s-au dezvoltat și în orele de matematică.