„Dacă ne putem imagina, putem atinge.” Cristian Onețiu
Antreprenoriatul a fost și va fi o sursă de inovație ce necesită atât dăruire, cât și adaptabilitate. Interviul acordat domnului Cristian Onețiu ne oferă oportunitatea de a vedea perspectiva unui om a cărui experiențe pot fi pentru cei tineri adevărate surse de inspirație. Sfaturile și gândurile bune care au fost transmise în fiecare răspuns sper să vă ajungă la suflet și să vă fie de folos.
de Elena Voinea & Iasmina Petcu
1 În ce măsură ați avut susținerea familiei în parcursul dumneavoastră?
La început atunci când ești tânăr antreprenor familia ta este formată din frați, surori, părinți și rude, iar atunci deoarece eu am început foarte devreme în jurul vârstei de 14 ani nu prea era cool să fii antreprenor. Mama fiind învățătoare era ușor jenată de toate activitățile mele antreprenoriale, vânzând și cumpărând produse second hand în piața de la Gloria. Pe măsură ce lucrurile au avansat, cumva au început să înțeleagă ocupația și felul meu de a fi. Odată cu propria familie, complexitatea și asumarea aduse de căsătorie și-au spus cuvântul, iar soția mea avea să știe deja cine sunt și ce stil de viață mă caracterizează. Definirea mea ca antreprenor a venit pe parcurs și am început să conștientizez modul de viață și activitățile pe care urmează să le desfășor ca și antreprenor. Astfel negociezi mai ușor condițiile, fiindu-ți ție clar ce fel de om ești.
2 V-ați simțit pregătit în urma studiilor să intrați în câmpul muncii după finalizarea acestora?
Opinia mea despre școală este că formează o cultură generală, un obicei de a învăța permanent, simulează examenele vieții prin examene, te ajută să-ți creezi un cerc de oameni cu interese comune, însă mai puțin te pregătește pentru realitatea efectivă. Chiar și acum mă uit la școlile avansate din lume care pregătesc copiii cu anumite competențe ce erau valabile acum zece ani, însă mai puțin competențe pentru ce urmează să faci și acest lucru se întâmplă și în cadrul facultății. Cred că școala mi-a dat mai mult o disciplină de avea activități constante și repetitive de învățare, însă nu s-a pus accent pe pregătirea pentru câmpul muncii.
3 Care a fost cel mai bun sfat primit la început de carieră?
Cel mai bun sfat, s-a dovedit a fi și cel mai nefolositor sfat „Ascultă de șeful tău, pentru că el știe mai bine!”. În primii ani de carieră s-ar putea să fie un sfat util, însă atunci când tu ești antreprenorial în mintea ta și când ești prins într-o activitate lucrativă în care ierarhii deasupra ta gândesc mai puțin antreprenorial și proactiv, cu o dorință mai mică de a schimba lucrurile pentru a le îmbunătăți, sfatul devine foarte greu de dus.
4 Cum privesc românii educația financiară, din punctul dumneavoastră de vedere?
Consider că nu o privesc deloc, în mare parte nu este considerată un subiect atractiv, aceștia orientându-se spre a cheltui pentru lucruri prea puțin importante în viața noastră. Prea puțini români își fac un plan financiar din perspectiva de viață, iar acest lucru pornește tot de la perspectiva de puțină educație și lipsă de atenție asupra acestui subiect, din nefericire. Însă aceste lucruri îi afectează tot pe români deoarece lipsa unei planificări și predictibilității nu este un avantaj. Mi-ar plăcea să fie tot mai mulți oameni care să înțeleagă liniile de venit pe care le au , să înțeleagă că nu trebuie să fie o familie monovenituală, ci polivenituală, deschizându-și mai multe oportunități de venituri. Acestea pot fi activitatea de job, iar cealaltă sursă de venit o activitate antreprenorială, un job part time, o investiție, un venit pasiv sau din intermedierea anumitor servicii pe care piața nu le poate identifica. Fiecare om ar trebui să aibă cel puțin trei linii de venit active, tocmai pentru a nu fi disperat că una din acestea scade sau tinde să dispară într-o schimbare economică.
5 Care sunt principalele însușiri pe care ar trebui să le aibă tinerii antreprenori?
La început e foarte important să pornești cu o însușire mai puțin specifică atunci când lucrezi, și anume să ai o viziune foarte clară asupra destinației pe care tu ai setat-o, fie pe termen scurt sau mai lung. Este important să ai o viziune clară a activității antreprenoriale pe care o vei desfășura, a tipului de business pe care dorești să-l faci și a perspectivei sale de viitor, altfel spus trebui să începi cu sfârșitul în minte. A doua însușire cred că ar trebui să fie disciplina în privința acelor lucruri ce trebuie făcute pentru a dobândi o finalitate. A treia calitate ar fi asociabilitatea pe valori comune și pe complementaritate. Trebuie înțeles că lucrurile grandioase nu se pot realiza de unul singur și oamenii cu care vei colabora trebuie aleși foarte bine pentru un parcurs eficient.
6 Ce ne puteți spune despre “Centrul Fericirii” al cărui partener sunteți? Cum a pornit totul?
Centrul Fericirii a pornit de la gândul soției mele ce și-a dorit de mult timp să facă un loc integrativ, în care fericirea să fie pusă în centru și toate activitățile de sport, nutriție, înfrumusețare, psihoterapie, întâlniri de grup, tabere și activități de wellbeing să servească unui scop invidual și a unei percepții personale despre fericire. Practic un bufet suedez în urma căruia beneficiarii să fie cei fericiți la final. Business-ul a fost vândut atunci când am plecat din țară în Germania, cei care au preluat afacerea au preluat o parte din acest concept și l-au extins și în celelalte locații pe care le aveau.
7 Într-o țară în care salariul minim pe economie este mult mai mic decât necesarul pentru un trai decent, cum putem schimba ceva?
Am putea să ne adunăm cu toții în centrul orașului și să milităm, să cerem să ni se crească salariul sau să înțelegem că salariul nu mai este ca pe vremuri singura sursă de venituri și că nu este obligația statului să ne dea mai mult. Noi ar trebui să începem să căutăm ce alte surse de venituri a mai putea adăuga în portofoliul nostru pentru a trăi în așa fel în care ne dorim. Consider că nu trebuie să cerem, ci să fim chiar noi soluția unui trai decent într-un fel autonom.
8 De unde a pornit ideea afacerii „Life Care” și cum a evoluat în ultimii ani?
Afacerea a pornit în urmă cu 17 ani, atunci când mi-am dat seama că în jurul meu oameni tineri suferă de afecțiuni severe. Sursa principală a acestora era cantitatea mare de chimicale din alimentația lor, de pe pielea lor, din produsele pe care le luau și medicamentele pe care le consumau exagerat. Atunci am început să înțelegem care sunt produsele bio, care sunt avantajele lor, care sunt nutrienții pe care îi aduce și mai ales de câte lucruri rele scăpăm atunci când consumăm produse curate. Așadar am pornit această companie cu scopul de a aduce o alternativă oamenilor ce căutau produse cu valoare nutritivă înaltă, cu o calitate a producției la un standard foarte ridicat ți fără să aibă efecte secundare în consum, ci doar efecte favorabile. Ne-am extins în 22 de țări și în peste 50.000 de distribuitori activi în toată Europa, e o afacere ce crește de la an la an între 10-20% în ultimii 5-6 ani. Suntem foarte bucuroși că putem aduce atât în România, cât și în alte piețe astfel de produse și chiar un stil de viață nou în care oamenii să fie conștienți de importanța alimentației, a nutriției și a fiecărui produs pe care îl folosim în viața noastră și de efectul pozitiv pe care ar putea să-l aducă. Ne bucurăm că oamenii sunt conectați într-o comunitate și continuă zi de zi să vorbească de ce este important pentru o viață bună și mai mult decât atât se ajută unii pe alții pentru a-și construi și ei o mică afacere în acest tip de comunitate.
9 În ultimul timp, românii au început să plătească mult mai mulți bani pentru necesități. În ce măsură credeți că va influența acest lucru dezvoltarea personală? Vor înceta oamenii să investească în ei din lipsa de bani?
Cred că oamenii au investit istoric foarte puțin în dezvoltarea personală e o idee nepotrivită ca atunci când am terminat școala s-a terminat și perioada de învățare și de dezvoltare pentru că acum trebuie să producem, nimic mai fals. România în general investea foarte puțin în dezvoltare personală, iar aici fac referire la cifrele industriilor de dezvoltare personală în comparație cu alte țări vecine precum Ungaria, Austria, Polonia și Cehia unde cifrele sunt mai mari. Istoric vorbind nu am investit niciodată suficient în dezvoltarea personală, dar nu cred că are legătură creșterea utilității prețurilor cu acest lucru. Astăzi fiind extrem de multe surse gratuite de învățare, așa că ce ne lipsește mai mult este interesul pentru dezvoltare continuă și nu banii.
10 Ce impact a avut cartea „Start în antreprenoriat” asupra cititorilor?
Sunt sigur că a avut apetit în viața de cititori pentu că e una din cărțile best seller din România ți s-a vândut în peste 15.000 de exemplare, ceea ce înseamnă că este o carte și un subiect de interes. Am primit foarte multe testimoniale referitoare la parcurgerea cărții, oamenii fiind încântați de faptul că este ușor de citit și totuși care are secțiuni importante pentru un antreprenor. Suntem la fel de bucuroși că o parte din cititori ne transmit și ce s-a schimbat în viața lor și cum au pornit o afacere datorită acestei cărți. Sperăm ca o parte din conceptele și din informațiile puse acolo să ajute în demararea unor afaceri sau a profesionalizare.
11 În 2001 ați cunoscut deja patru falimente. Care credeți că au fost cauzele acestor eșecuri?
Prima dată am ratat deoarece nu am făcut diferența între banii firmei și banii personali.
A doua oară nu am reușit deoarece am avut încredere într-un partener de-al meu care s-a dovedit a fi de neîncredere.
A treia dată am demarat o afacere care a fost prea înaintea vremurilor și nu am avut tehnologia necesară. Aceasta nu era destul de dezvoltată în timpul suficient de scurt pe care îl aveam pentru a lansa acea afacere.
A parta oară am ratat pentru că n-am avut grijă la zona legală a companiei, la actele și contractele pe care le aveam.
Acestea sunt o grămadă de învâțături pe care le-am tras și tocmai de aceea le-am și scris în carte sub formă de lovituri de ciocan care să-i ajute și pe alții să se trezească înaintea eșecului. În acest mod cititorii pot identifica mai rapid posibilele probleme care pot apărea în această activitate.
12 Cum ați reușit să găsiți motivația de a merge mai departe atunci când nimic nu părea să funcționeze?
Atunci când simți că vrei să faci ceva cu viața ta, și de multe ori ne e greu pentru că specificul activității antreprenoriale este 85% dificultate și doar 15% reușite. În aceste circumstanțe dacă ești hotărât, înțelegând că de cele mai multe ori va fi greu, nu vei mai vedea dificultățile ca și un perete final în fața căruia trebuie să te predai. Vei fi tot timpul obișnuit să vezi ce alte opțiuni mai ai pentru a ieși din acea cameră ce pare închisă și de a continua într-un fel să-ți urmărești visul pe care îl ai. Dacă visul este mai mare decât dificultățile pe care le întâmpini ai toate șansele să continui să te miști și niciodată să rămâi blocat.
13 Care sunt însușirile unui lider?
S-a vorbit mult despre un model de leadership vechi, în care liderul era cel mai tare, alpha male, ce știa tot și toți ceilalți trebuiau să-l urmeze ca niște minioni într-un film cunoscut astăzi. Cred că leadership-ul modern presupune ascultare, empatie, abilitatea de a crea armonie între membrii echipei și mai ales de ai face pe toți participanții să se simtă parte din orice proiect pentru ca el să amplifice mai mult potențialul echipei și a indivizilor, nu doar să-i însuflețească, să-i încurajeze și să-i convingă să-l urmeze. În urma celor spuse, modelul de leadership s-a schimbat și trebuie să ne uităm mai mult la acest fel modern de lider care are în jurul lui oameni inteligenți, cu inițiativă, ce au nevoie de coagularea energiilor și orientarea lor în direcția potrivită, nu de niște încurajări sau obiective foarte precise.
14 Ce competențe ar trebui să aibă un tânăr proaspăt ieșit de pe băncile școlii?
Astăzi în 2021, ar trebui să aibă competențe avansate de programare, două sau trei limbi de circulație internațională, cunoștințe avansate de educație financiară, să fi învățat practic cum se fac proiecte, cum să le poată conduce sau cum să poată face faci de pe urma acestora, înțelegerea tehnologiei moderne blockchain și internetul foarte bine pentru a vedea cum aceste tehnologii majore vor putea fi utilizate. Totodată ar trebui să înțeleagă și să aibă un program stabil de autonomie a corpului, să știe cum să se alimenteze, ce trebuie să adauge corpului, pentru ca stilul de viață să fie susținut de o sănătate sustenabilă. Astfel un tânăr ar trebui să cunoască foarte multe lucruri atunci când pornește în viață, însă de ce mai multe ori aceste lucruri nu prea sunt reprezentate corect în educație, fiind mult mai mare nevoie de oameni liberi, nu de muncitori la fabrică, deoarece aceștia nu vor mai fi curând necesari în economia viitorului în care majoritatea atribuțiilor vor fi preluate de roboți.
15 Spre ce domeniu ar trebui să se orienteze tinerii ce doresc să investească într-o afacere?
Dacă te gândești să pornești o afacere trebuie să știi că în primii 3-5 ani de zile sunt anii de construcție și abia după aceea sunt anii din care poți culege roadele. Înainte de toate trebuie să te gândești să te orientezi către o industrie ce are viitor cel puțin în următorii 5 ani. Ne uităm foarte mult la industriile ce folosesc tehnologia modernă și care tocmai apare și are potențialul de a rămâne. În jurul acestei tehnologii poți fie să dezvolți un ecosistem, fie să creezi edonuri, lucruri foarte valoroase care să fie pe lângă anumite sisteme deja funcționale sau chiar să fi un specialist ce să-i învețe pe alții cum să se dezvolte și să opereze cu aceste tehnologii moderne. Aceste lucruri le-aș recomanda nu neapărat anumite domenii, ci tehnologiile moderne și cum am putea opera cu ele.
16 Cât de importantă este pasiunea atunci când alegem ce fel de business deschidem?
La început ar trebui ca pasiunea să fie importantă, dar nu mai importantă decât predictibilitatea profitului sau tendințele pe care le are această industrie. Degeaba te bagi într-o industrie cu mare pasiune, dacă această industrie nu are viitor și nu înțelegi cât de predictibil poți ajunge la profit și dacă există modele etice prin care să poți ajunge la profit, pe care ai putea să le pui și tu în practică. De aceea cred că pasiunea este suraestimată și nu ar trebui să fie singurul criteriu .
17 Care a fost cea mai atractivă propunere în care ați investit în cadrul emisiunii „Imperiul Leilor”?
Au fost câteva propuneri foarte bune, la televizor este totuși o emisiune TV care își dorește să creeze și să distreze oamenii. Într-un fel este o emisiune de entertainment înainte de toate, așa că au fost multe alte idei care nu au intrat în emisiune pentru că nu erau atât de distractive dar erau mult mai bune la nivel de cifre și de viitor. Din cele care au fost acolo mi-a plăcut foarte mult celor două tinere de la Entrepreneurship University. Acestea aveau un produs interesant datorită pregătirii pe care o aveau, într-o nișă foarte bună de haine fashion tech, o combinație între anumite tehnologii și anume tehnologia led, pe care o duc acum mai departe construind rochițe luminoase peste care au adăugat acum o diversitate de alte produse. Îmi place această combinație de oameni tineri care au competențe antreprenoriale și care aduc produse noi pe piață, cu care pot să facă o diferență. E greu să pornești cu o replică a unui produs care este deja foarte validat de 20 de ani în industrie. Pe ansamblu au fost foarte multe idei interesante, iar în câteva dintre ele am și investit.
18 Vă considerați un om de succes?
E greu de zis deoarece succesul este o rețetă personală, iar din exterior atât timp cât oamenii percep succesul doar ca și reușită financiară, aș putea fi considerat un om de succes. Pentru mine însă un om de succes înseamnă un om echilibrat ce își crește toate ariile vieții lui într-un mod echilibrat, deci mai am mult până să mă consider cu adevărat un om de succes. Consider că am multe restanțe în multe privințe, însă mă consider un om preocupat de creștere și dezvoltare permanentă, iar acestea sunt premisele succesului în viață în general.
19 Care este cuvântul care v-ar putea descrie cel mai bine? De ce?
Cuvântul care mă definește cel mai bine este „doer” , acel om care face lucruri, nu stă deoparte, nu încearcă, nu se chinuie, nu se străduie și chiar dacă le îndeplinește, el face. Este omul care își dorește ceva, în special când există o claritate a ce trebuie realizat, nu este timp de pierdut și nu trebuie să ne găsim motive pentru care poate lucrurile nu o să meargă. Din contră valorează mult mai mult gândurile îndreptate spre lucrurile ce vor funcționa și vor deveni tot mai importante.
20 Considerați că banii ne pot influența caracterul?
Din păcate da. Oamenii care nu au caracter atunci când primesc mai mulți bani se vede și mai bine acest lucru. Sunt și oameni care au un caracter de ochii lumii și în momentul în care primesc bani iese la iveală caracterul lor interior, nemaiavând presiunile sociale de a răspunde altora pe placul lor. Cred totuși că nu există o legătură directă doar între caracter și bani, iar banii doar amplifică un caracter ascuns sau unul urât ce are și putere de manifestare.
21 Care sunt următoarele proiecte în care v-ați propus să vă implicați?
Motivul pentru care m-am mutat în Dubai sunt câteva proiecte interesante, care includ tehnologii ale viitorului și în care legislația nu doar permite, ci susține dezvoltarea acestor modele de afaceri noi pe tehnologii moderne. Așadar acestea se vor desfășura aici și le veți putea vedea tot mai des în social media sau în alte contexte de evenimente și conferințe în care vă voi ține la curent cu modul în care se dezvoltă.