Clisura Dunării este una dintre cele mai inedite și spectaculoase destinații din România, având peisaje epice care îți taie efectiv respirația prin monumentalitatea și unicitatea lor. Întâlnim aici, o comunitate mică, dar spectaculoasă-Coronini, în felul său unică și exotică precum îi este și numele.
Dacă ne dorim să fim aproape de briza Dunării, o locație ideală este CASA LUIS CORONINI, amplasată chiar pe malul Dunării, cu un ponton superb unde poți admira în cele mai memorabile apusuri, o terasă ce te îmbie la relaxare și 7 camere cochete, amenajate cu mult gust, simplitate, eleganță și atenție la detaliu, ideale pentru un sejur de neuitat alături de familie și cei dragi.
Un loc curat, fin și cu un ambient primitor, cu gazde minunate care te primesc cu căldură și multă ospitalitate! M-a surprins plăcut entuziasmul și deschiderea cu care ne-au primit! Camerele spațioase, albe, curate și primitoare, cu miros fin de măr, deja ne îmbiau la o bine-meritată relaxare.
În tihna serii ne întâlnim cu gazdele noastre, o familie deosebită, completă și frumoasă. Oameni calzi, blânzi și deschiși se preocupă de fiecare detaliu din sejurul nostru și ne descriu activitățile, cele mai bune locații din zonă, obiectivele de vizitat.
Mă felicit în sinea mea, că am ales acest loc. Mă inspiră și îmi stârnesc curiozitatea acești oameni atât de senini. Practic, îți insuflă atât de multă pace și valoare. Spiritul meu curios, mă îndeamnă să îi întreb cum au reușit să creeze acest colț plin de pace și frumusețe, unde se îmbină atât de armonios creația divină cu rodul mâinilor harnice. Se privesc, zâmbesc și răspund calm și așezat, sunt fascinată de modul molcom și cald în care povestesc cei doi soți, Gheorghe și Mihaela, completându-se pe rând, în timp ce ne povestesc despre această nouă aventură și provocare, cum au rânduit lucrurile, cum s-au susținut, cum subliniază importanța fiecărui aspect din începuturile lor. Îi ascultăm cu nesaț și realizăm că nu ascultăm doar o poveste de succes, ci și primim o lecție de viață despre familie, credință, speranță, comunitate, valoare, comunicare, colaborare și muncă susținută pentru a-ți îndeplini visurile.
Plecăm spre camerele noastre încântați și încărcați cu povestea unei afaceri mici a doi oameni mari și frumoși. Îmi structurez în minte întrebările pentru mâine.
În zorii zilei, Gheorghe ne impresionează cu o captură frumoasă un crap de 5 kg și ne invită la pescuit. Ne entuziasmăm și plecăm cu el cu barca pe Dunăre în speranța unei noi capturi fabuloase. Soarele ne scaldă în raze dulci și calde vară, Dunărea este atât de liniștită și atât de lină, astăzi are o culoare de un smarald incredibil. Ne întoarcem entuziasmați și încărcați de energie. Mihaela ne așteaptă cu o cafea cu o aromă îmbietoare, lapte cald și prăjituri delicioase de casă și ne poftește pe terasă să ne bucurăm de priveliște și natură. Și interviul nostru se creionează natural.
–Cum ați decis să pășiți pe acest drum al antreprenoriatului?
Comunitatea noastră s-a dezvoltat și turismul în zonă se dezvoltă din ce în ce mai mult, cererea este din ce în ce mai mare și tot mai mulți turiști sunt atrași de Clisura Dunării și de zona noastră frumoasă. Aveam această locație de la părinții noștri, amplasarea ei chiar pe malul Dunării este ideală, cumva lucrurile s-au legat natural. Restul ține de implicarea și efortul nostru.
-Povestiți-ne despre începuturi. A fost greu?
Am crezut în acest vis al nostru, am fost încurajați de prieteni și de familie, am făcut sacrificii, multă muncă și cel mai important ne-am susținut reciproc. Începutul, a fost greu, dar le-am luat încet, una câte una. Am investit în design și amenajare, au urmat procedurile de autorizare, și încă aranjăm, practic construim pas cu pas, în fiecare zi dobândim experiență, vedem ce exigențe au clienții, mai adăugăm câte o bancă pentru relaxare, mai plantăm un pom, creștem încet și sigur și ne-am găsit o linie care să ni se potrivească. Ne străduim să oferim un mediu plăcut, ca acasă.
-Ce înseamnă numele unității dvs. Casa Luis?
Luis este fiul nostru mai mare, este o afacere de familie și noțiunea de casă care să ducă cu gândul la ceva familiar. Casa Luis, chiar și prin nume dorim să inspire confort, relaxare, odihnă, adică cum percem cam fiecare casa noastră.
-În viitor doriți să vă extindeți?
Dacă îngăduie Dumnezeu, de ce nu? Mai avem o fetiță, Renata. Posibil în viitor să facem și Casa Renata! Dar până atunci ne dorim să facem cât mai bine ce am început deja.
-Care sunt cele mai mari provocări cu care v-ați confruntat?
Documentația, legislația, autorizările… a durat un pic până să înțelegem toate normele și regulile necesare unei unități de turism acreditată cu tot ce este nevoie. A presupus multă alergătură pe la instituții, multe documente de întocmit, informare foarte multă, dar cu răbdare și determinare sunt realizabile, necesită doar timp, ambiție și efort. A fost necesar să urmăm un curs de specializare de administrator pensiune și multe alte rigori. Dar am reușit și totul este pus la punct și funcțional.
-Cum gestionați diversele activități pe care le presupune o astfel de afacere?
Ne implicăm total și ne susținem reciproc. Necesită multă organizare și precizie, acuratețea rezervărilor este importantă, să optimizezi gradul de ocupare al camerelor astfel încât să fie uniform și confortabil, să verifici totul de fiecare dată, să asiguri o curățenie impecabilă, cosmeticele necesare, prosoape și lenjerii impecabile, fiecare element, fiecare colțișor să fie perfect și mai ales să ții cont pe cât posibil de dorințele clienților. Fiecare turist să găsească totul în perfectă ordine și să îi facă plăcere.
-Care este profilul clienților care vă trec pragul?
În general cupluri și familii dornice de sejururi cât mai aproape de natură și pasionați de pescuit. Pontonul nostru este un mare avantaj. Domnii se relaxează cât doresc la pescuit, fiind în același timp lângă familie, doamnele se delectează pe șezlong, copiii au spațiu și libertate să se joace în curtea noastră foarte generoasă. Dar avem și persoane care vin în interes de afaceri în zona noastră.
-Ce ați sfătui tinerii antreprenori care ar dori să deschidă o pensiune turistică?
În primul rând să le placă domeniul și să fie dispuși la sacrificiu. În acest domeniu clientul este mereu pe primul loc și nevoile lui. O mică recomandare ar fi să lucreze minim 3 ani într-o unitate turistică în țară sau nu numai și să dobândească experiență și abia apoi să investească. Nouă ne-a lipsit puțin această experiență și cred cu tărie că ar fi contat foarte mult. Un stagiu într-o unitate funcțională te poate învăța foarte multe și poți preveni multe sincope. Noi am fost susținuți de familie și prieteni, dar dacă aveam la început experiența de acum poate că am fi parcurs mult mai ușor anumite etape. Al doilea aspect important este să înțeleagă că nu este vorba despre tine, ci despre cum reușești să îți faci oaspetele să se simtă, să ai empatie și să le anticipezi cerințele.
-În încheiere dorim să vă mulțumim pentru ospitalitatea și căldura cu care ne-ați primit și am dori să vă întrebăm dacă aveți un mesaj pentru cititorii noștri.
Cu mare drag, oricând vă mai așteptăm la Coronini! Noi iubim acest loc, este satul nostru natal, aici am copilărit, iubim tradițiile și obiceiurile noastre și dorim să îi învățăm și pe copiii noștri să ducă tradiția mai departe. Casa Luis pentru noi, nu este doar o afacere, este o casă de oaspeți și ne bucurăm de fiecare dată când vedem bucuria oaspeților noștri! Este un sentiment înățător care îți dă putere și energie să continui! Cu multă muncă și credință, toate visurile se împlinesc!