CARAVANA FOR LIFE, Răcășdia, prima oprire

Credem că cea mai mare bucurie e să ai privilegiul de a ajuta. 

Proiect susținut financiar de EVOBITS și BRENNTAG SRL.

Primul popas al Caravanei For LIFE  a fost la Școala Gimnazială „Gheorghe Guga” Răcășdia unde am întâlnit un director cu suflet mare, Ciprian Chiriac și un colectiv de cadre didactice dornice să ne ajute, amintim pe: Braia Carmen, Simon Luminița, Ecoboi Liliana, Scînteianu Petrică.  Nimic însă nu ar fi fost posibil fără implicarea doamnelor profesoare Rodica Bădescu și Camelia Pîrvu, unii din oamenii de bază din For LIFE și a voluntarilor Anoca Eduard, Brăilă Ștefan, Bădescu Daniel, Crai David, Derbac Giulia, Novac Ana, Novac Ligia, Pârvu Lucia, Pampu Mălina, Sitaru Andrada, Totorean Andra, Tepeneu Alexandra, Ursu Nicoleta (Nicol)

Alături de noi a mai fost și doamna primar Lechici Nicoleta, doamna Bobic Oana de la Universitatea de Vest din Timișoara și domnul inspector și bun prieten al comunității For LIFE, Nicu Chiosa.

După împărțirea elevilor în 4 grupe eterogene, prima activitate a fost SĂ-NVĂȚĂM SĂ GÂNDIM în care elevii au fost învățați să formeze asocieri, să descopere reguli, de fapt au învățat matematică jucându-se.

A urmat SĂ SCRIEM CORECT în care elevii au primit un text despre Răcășdia, pe care au trebuit să îl corecteze, punem mai jos o anumită parte a acestui text:

„Întro zi minunată de Primăvară, Caravana for life a ajuns la răcășdia unde a întâlnit foarte mulți copiii de gimnaziu veseli, și inteligenți.  Răcășdia este o comună în Județul caraș-severin, formată din Satele Răcășdia și vrăniuț.

numele localității provine de la mulțimea Racilor pe care îi găseai în Pârăul care străbate Localitatea.

Răcășdia se învecinează cu orașul Oravița și cu comunele vărădia, vrani, berliște, ciuchici și ciclova Română.

La intrarea în localitate, dinspre Oravița, este străbătută de paralela 45. ”

foarte interesați au fost copiii la atelierul Școala de bani, un atelier BCR în care elevii au răspuns la întrebările:

Cum câștigăm banii? (răspunsuri ale elevilor: prin muncă, prin șomaj, prin investiții, prin vizualizări pe TIK-TOK etc.)

La ce folosim banii? (răspunsuri: să luăm haine, să mergem în vacanțe, să luăm mâncare, să luăm lemne etc.)

Cum ați economisit banii și pentru ce? (răspunsuri ale elevilor: de la ziua mea – i-am economisit să îmi iau bicicletă, de la bunici – i-am economisit să îmi iau machiaje, de sărbători – nu am economisit, i-am cheltuit etc.)

Precizați o nevoie și o dorință prin care voi sau părinții au cheltuit banii (răspunsuri ale elevilor: nevoie-mâncare; dorință-telefon nou)

A urmat un dans al majoretelor, ținut în parcul din fața școlii, apoi o gustare oferită cu generozitate de școala gazdă.

Ultima parte a fost dedicată atelierelor, unde voluntarii au ținut atelier de: ROBOTICĂ, EXPERIMENTE, CREAT MĂRȚIȘOR FOR LIFE, MODELAT BALOANE, PICTAT PE FAȚĂ.

Festivitatea de închidere a fost plină de emoție, elevilor le-au fost înmânate diplome de participare și brățara For LIFE, iar voluntarii deja se gândesc ce ar putea îmbunătăți, abia așteptând acțiunile viitoare.