BOOVIE Festival 2023, ziua 3 – 27 Iulie

de Amalia Colțan și Daniel Bădescu

În ultima zi a festivalului am avut parte de o atmosferă magică oferită de minunații traineri, fără de care acest eveniment unic în România nu ar avea loc.

Atelierele au fost:

  1. Modele practice de abordare a învățăturii – Mihaela Nabăr
  2. Young Talents: shorts and docs
  3. Introducere în teatru muzical – Robert Herea și Victor Ion
  4. Cu și pentru film/De la școală la filmări -Clubul de film Overthink Bacău
  5. Identity – Bogdan Trifan
  6. Sesiune jocurile copilăriei
  7. Școala de bani
  8. Ora de cinema-cum analizămun cadru de film – Iulia Voicu
  9. Secretul unor paturi oculte – Doina Ruști
  10. CyberSecurity – Bogdan Dan și Bogdan Picerea
  11. Haos și inspirație – Andrada Strugaru
  12. De la potențial la performanță – Marina Marcu
  13. Sesiune Q&A cu Adrian Nartea
  14. Boovie goes Green – Anamaria Ghiban și Cristina Mocanu
  15. Urmează muzica- Alexei Țurcan
  16. Proiecție de film „Ramon” – discuție cu Pavel Bartoș
  17. Cum să cultivi un gând- Olimpia Săpunaru
  18. Atelier interactiv de scriere creativă – Alec Blenche
  19. Ideea e că -Gabriel Cărtărescu
  20. Discuții inspiraționale – Bogdan Putinică
  21. Dialog cu Recorder – Mihai Voinea, Alex Nedea, Cristian Delcea

Boovie a reprezentat oportunitatea perfecta pentru a forma prietenii, dar si pentru a ne extinde orizonturile culturale, prin intermedium activitatilor. Am avut ocazia de a viziona filmul “Ramon”, urmat de o discutie inspirationala cu Pavel Bartos despre cat de important este sa ne urmam pasiunea. Imediat dupa, ne-am aflat pe scaune in fata celor din echipa Recorder. A fost un dialog interactiv si liber, prin care am primit raspunsuri la mai multe intrebari din lumea jurnalismului.

Bogdan Dan și Bogdan Picerea – Concepte de bază și sfaturi utile – CyberSecurity

Mihaela Nabăr – Modele practice de abordare a învățăturii – director World Vision Romania

Iulia Voicu – atelier „Ora de cinema-cum analizăm un cadru de film”

Crăița Nanu – Atelier „Ora de cinema”

Gabriel Cărtărescu, un Bob Dylan al poeziei românești contemporane

Evenimentul desfasurat azi la Centrul de Cultura Apollonia de la ora 15 a avut ca invitat pe tânărul Gabriel Cărtărescu, autorul volumului “Mâine o sa fiu fericit “, care a constituit provocarea de anul acesta de la Boovie+: realizarea unui booktrailer pe baza cărții.
Poetul s-a aflat într-un dialog efervescent cu Andrada Strugaru, poetă din aceeași generație, contribuitor Alecart, încă studentă, motiv pentru care ritmul alert al discuției și stilul direct, aproape informal, a amplificat bucuria întâlnirii cu tânărul scriitor.

După o scurtă prezentare a activității poetului, care a oferit publicului lectura unor poezii recente, au urmat întrebările din public intersectate de alte întrebări ale Andradei Strugaru, care au avut rolul de a scotoci amănunțit toate fațetele personalității multidimensionale ale acestui scriitor tânăr. Sinceritatea mărturisirilor, autenticitatea poetului foarte apropiat de vârsta majorității publicului (elevi de gimnaziu și liceu, câțiva profesori și părinții scriitori, Mircea Cărtărescu și Ioana Nicolaie) au făcut ca fiecare răspuns să fie primit cu entuziasm, cu bucurie, cu încântare. Nu doar ideile de forță ale viziunii sale artistice sau detaliile despre intimitatea actului de creație au impresionat, ci și răspunsurile pe gustul elevilor prezenți: filmul preferat (Yellow Submarine), formația preferată (The Beatles, Pink Floyd), cartea adolescenței (De veghe in lanul de secară), jemanfișismul cu privire la sfaturile adulților, disprețul unor cititori, limitele înțelegerii din partea celorlalți, tăria propriilor convingeri despre viață, artă, lume sau timp, toate acestea au fost primite cu strigate de aprobare, cu aplauze și zâmbete. La finalul evenimentului, am rămas cu impresia că în această întâlnire Gabriel Cărtărescu a scos poezia dintr-o zonă culturală exclusivistă sau de nișă (știți intrebarea: cine mai citește azi poezie?) și a adus-o in mijlocul publicului tânăr, iar el a devenit un fel de star american cu fani entuziaști, un Bob Dylan al poeziei românești contemporane.

Mărilena Lascăr, CN Elena Cuza București, coord echipa Storywood

Ștefan Grama – echipa „Spirit de Spirist” – câștigători marele premiu Boovie 2023

Momentul mult așteptat a sosit în seara aceasta, GALA BOOVIE, un eveniment inedit la care participanții au stat cu sufletul la gură să afle discernământul juraților.

Participarea la festivalul Boovie 2023 a fost o experiență cu adevărat minunată și distractivă, unde am avut ocazia să mă bucur de frumusețea cinematografiei bazată pe proză şi poezie, în același timp legând noi prietenii cu oameni la fel de pasionați de arta filmului.
Teodor Băleanu

Experiența mea la Boovie 2023 a fost foarte bună, ediția a 8a a acestui festival depășind orice așteptare. Atelierele la care am luat parte au fost atat distractive, cât si educative, întrucât conversațiile și exercițiile cu scopul dezvoltării personale și de specialitate (domeniile vizate de festival) ne au adus și pe noi, participanții, mai aproape unul de celălalt. Comunitatea în care am intrat în aceste câteva zile pline de bucurie este una unită și călduroasă. La finalul festivalului rămâi cu un sentiment de împlinire și libertate, fie că ai plecat acasă premiant sau nu. Gustul de dulce pe buze și motivația de mai bine pentru la anul nu lipsesc nici ele. Să ne revedem cu forțe sporite!
~În așteptarea boovie 9.0,
Mărioara Riana

Boovie. Umbrele cu 4 picioare și pigment vibrant de galben indian. Privești frenetic Brașovul cu ochii înghesuiți în spatele obiectivului de 24-105 mm. Îți plac pantalonii cu modele de zebră și ochelarii cu evantaie albastre. Te prezinți ca fiind ludic când ei te întreabă profesia.
Boovie. Căci acum spatele tău este impregnat de litere roșii și albastru de Berlin, deși kabulul a devenit acum prea mult timp acasa. Portretul lor îți conturează atent silueta până ce trupul se naște mimetic din caligrafiile lor. Și cărăbuși urcându-se invasiv pe gânduri și acorduri apăsate violent pe clapele pianului si cârlionți roșcați (sound effect: bătaie din palme) .
Nu s-a terminat. Îți târșâi brutal piciarele pe parchetul umed, până ce pielea se descompune și rămân doar tocurile roz. Cine are nevoie de picioare cand in cadrul final se vad doar pantofii?
Boovie. Căci realitatea se contractă în spațiul median dintre Filarmonica și Parcul Gheorghe Dima în pulchritudinea fantezistă trailerului tău.
Semnat: Personaj
Căci interpretarea ideatică a numelui se face mereu dupa aceeași structură.
P.S.: brățara boovie este deja componentă a încheieturii 🙂
Nițulescu Ana Carina

La atelierul “Urmează muzica” susținut de Alexei Țurcan am urmărit fascinați cum coloana sonoră a unui film de doua minute care la început nu avea deloc sonor, a crescut puțin căte puțin prin adăugarea întâi a ritmului, apoi a pianului, chitării, a efectelor, toate prelucrate de un soft. În final muzica a potentat mesajul vizual al filmului, iar pentru noi a fost inedit pentru că am văzut artistul incercând diverse variante, explicându-ne ce sunet caută, ce ii place și ce nu, in așa fel încât sub ochii noștri compoziția s-a rafinat până a ajuns in forma dorită. Fascinant!

Faiciuc Marilena, Colegiul Ortodox “Mitropolitul Nicolae Colan, Cluj-Napoca

! BOOVIE 8.0…., un Mare festival de book-trailere !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image