BOOVIE Festival 2023, ziua 1 – 25 Iulie

de Amalia Colțan și Daniel Bădescu

Tineri pasionați de cinematografie din întreaga țară s-au adunat în centrul României la BOOVIE, cel mai mare festival de scurt-metraj aflat la ediția a VIII-a.

Boovie propune o altă abordare a lecturii cărților prin transformarea lor în book-trailere de către echipele formate din elevi coordonați de profesorii lor.

Ediția de anul acesta a adunat peste 2200 de participanți și se desfășoară la Brașov, un important centru turistic al țării.

Deschiderea de la ora 16,30 a avut loc în Piața Sfatului și mulțumim în mod special lui Carmen și Octavian Popa, cei care au făcut posibil acest festival. Nu trebuie uitați nici sponsorii dar nici voluntarii care, deși cu zâmbetul pe buze, suntem convinși că au muncit pentur buna desfășurare a acestui festival.

Activitățile de la acest festival sunt diverse și de o mare calitate educațională. Astfel, în prima zi, de la ora 18, echipele s-au putut bucura de:

  1. Despre pedagogia prin film, susținut de Iulia Voicu și Lucia Chicoș
  2. Atelierul de jocuri teatrale, susținut de Bianca Trifan
  3. Proiecția de film „Billy Elliot”
  4. Improv show, trupa „Între Acte”
  5. Fanfara de juniori brașoveni, coordonator Matthias Roos

Seara s-a încheiat cu ART BOOVIE, show oferit de la ora 21 de cei mai talentați participanți la Boovie.

Am adunat mai jos impresii de la câțiva participanți dar în comentariile de la articol puteți lăsa și alte impresii ale primei zile pentru a fi citite de organizatori.

Festivalul BOOVIE e un fenomen extraordinar, o oportunitate deosebită atât pentru elevi cât și pentru profesori pentru a se conecta și a învăța unii de la ceilalți. Atelierele sunt senzaționale și au teme variate iar filmele vizionate sunt deosebite și impresionante în același timp.
Atmosfera e electrizantă și inspirațională. Avem nevoie de asemenea evenimente în care să strălucească talentul și implicarea. Felicitări organizatorilor, căci în spate e o muncă colosală.
Mihaela Moraru, Târnăveni, Mureș

Am participat cu entuziasm la deschiderea festivalului iar filmul ce a urmat a fost absolut minunat, cu un mesaj extrardinar.

Totul este la superlativ și avem convingerea că așa va fi și zilele viitoare.

Denisa Toader, Târgoviște

Astăzi am fost atât voluntar cât și participant la festival și, deși este doar prima zi, pot spune că m-am simțit minunat și că mi-am făcut o mulțime de prieteni, atât din Brașov cât și din alte zone ale țării.
Abia aștept ziua de mâine!
Rareș Alexandru, Brașov

Echipa “Little Stars” de la Scoala Gimnaziala Sanpetru (Comuna Sanpetru, Jud. Brasov) s-a simtit foarte bine in prima zi a festivalului Boovie. Desi sunt in clasa a V-a si sunt printre cei mai mici participanti la festival, voluntarii si organizatorii au facut aceasta prima zi o experienta minunata. Pentru copii, cel mai greu a fost sa aleaga dintre atatea activitati frumoase la care si-ar fi dorit sa participe. Dincolo de ateliere, spectacol si evenimente interesante, voluntarii Boovie sunt o lectie de implicare, de calm si de bunavointa pe care e imposibil sa o predai in clasa. Ca profesor, nu stiu pentru ce sa multumesc mai intai organizatorilor: pentru activitati sau pentru lectia de voluntariat?
Mihaela Bucsa, profesoara de fizica la Scoala Gimnaziala Sanpetru si coordonatoarea echipei Little Stars

Boovie e un proiect a cărui unicitate prin autentică interdisciplinaritate mi-a stârnit interesul cu ceva ediții in urmă, dar, abia anul trecut, văzând bucuria și nesațul unei echipe din scoala mea, am prins curaj și le-am propus și elevilor mei să participăm. Nici că se putea o decizie mai bună dacă ar fi sa judec măcar după prima zi – ateliere diverse și captivante, copii talentați, voluntari implicați, coordonatori dăruiți, cu viziune, cu deschidere către viitor. Da, asta este, BOOVIE îmi dă credința că generațiile tinere, alaturi de maturi responsabili, sunt exact gura de aer proaspăt care ne trebuie!

Cristina Frânculescu, Bacău

Noi suntem echipa Vox Machina din Galați. Chiar dacă suntem la prima participare la Boovie, ne-am instalat astăzi la Brașov plini de energie și entuziasm. Am avut parte de o primire călduroasă și de mult ajutor din partea voluntarilor care ne-au răspuns la întrebări și au creat o atmosferă plăcută. Am vizionat astăzi un film plin de emoție din care am învățat câteva lecții de viață. În timp ce luam cina, ne-am bucurat și de seara talentelor.
Suntem bucuroși ca ne aflam aici și abia așteptăm să ne distram cu toții la activitățile din zilele următoare!

Bună, sunt Emilia, lidera trupei Vox Machina din Galați! Este al treilea an consecutiv în care iau parte la Festivalul Boovie și pot spune că am rămas plăcut surprinsă prin modul în care toți au reușit să se adapteze la situația actuală. În ciuda schimbării neașteptate a locului, organizatorii au avut grijă ca voluntarii si trainerii să inspire același entuziasm si energie din anii precedenți. Prima zi a trecut mai repede decât ne așteptam și ne-a încărcat cu sentimentele necesare să ne continuăm ziua cu vizionarea unui film amuzant, dar și cu note educative. În final am încheiat admirându-i pe cei ce au avut curajul să urce pe scenă, dovedindu-și talentele. Sunt fericită ca pot avea parte de o astfel de experiență și cu siguranță ne vom reîntâlni și în edițiile viitoare.

Ce zi! Ce amalgam de sentimente! Noi, echipa ,,Movie Express”, de la Liceul Teoretic ,,Emil Racoviță “, din Galați apreciem enorm efortul supraomenesc al organizatorilor de a asigura condițiile desfășurării unui festival de amploare, cum este ,,Boovie”! Sunteți supereroii noștri, dovedind, zilele acestea, că aveți abilități de regizori, dar și de actori în gala talentului! Abia așteptăm să profităm din plin de diversitatea de activități pe care ni le-ați pregătit!
Din fiecare workshop la care voi participa, voi încerca să valorific aspecte legate de film și de teatru, pe care să le includ în activitatea mea didactică. Mulțumesc, ,,Boovie”, pentru oportunitate!!!

prof. Mariana Constantin, LER, Galați

Suntem foarte fericiți pentru prezenta noastră la Festivalul Boovie 2023 și extrem de recunoscători organizatorilor (inclusiv voluntarilor) pentru un eveniment de o asa anvergura. Ii felicitam pentru munca depusa, diversitatea evenimentelor și pentru spectacolul din aceasta seara! Copiii s-au simțit MINUNAT, au fost ENTUZIASMATI, au legat deja prietenii și sunt nerăbdători sa descopere surprizele zilelor următoare! Mulțumim din suflet, BOOVIE!

Fanel Simion, profesor ,, Cer cu stele ” de la Liceul Teoretic ” Ion Gh. Rosca ” Osica de Sus, Olt.

Echipa „10BeReady” a Colegiului Național Ion Creangă București apreciază enorm eforturile organizatorilor Boovie 2023. Elevii au fost foarte încântați de prima zi: au participat la festivitatea de deschidere și au spus că s-au simțit bineveniți, dar și la spectacolul de talente, unde au socializat și legat prietenii, au petrecut timp de calitate cu alți tineri de vârsta lor cu aceleași pasiuni. Voluntarii i-au ajutat cu tot ce au avut nevoie. Elevii s-au bucurat de fiecare moment. Le-a plăcut până și discursul dlui primar! Plus că…ceea ce este important, de mâine începe! De-abia așteptăm! 🤗

Este prima oară când particip la acest festival și abia când am ajuns în Brașov mi-am dat seama de amploarea evenimentului, de numărul impresionant de oameni care și-au unit forțele ca noi să ne aflăm aici, dar și de eforturile ce s-au făcut pentru ca totul să fie bine pentru toți. În ciuda căldurii, echipa noastră s-a simțit foarte bine în prima zi și abia așteaptă activitățile următoare. Mulțumim mult organizatorilor pentru răbdare, pentru profesionalism și pentru promptitudine.
Adriana Moșoiu, Școala Gimnazială nr. 56, București.

Prima zi de festival a constituit un prilej real de satisfacții sufletești.
Am cunoscut oameni minunați, înzestrați cu real talent pedagogic, care și-au îndrumat cu multă dragoste elevii participanți. Am audiat cursuri ținute de speakeri și traineri senzaționali. Pentru mine, cursul “Despre pedagogie prin film”, al dnei Iulia Voicu, a reprezentat o revelație. Am descoperit că fire nevăzute leagă oameni aflați la sute de kilometri distanță, dar atât de aproape ca gândire și sensibilitate.
Elevii mei au fost, sincer, încântați. Deschiderea, seara de talente, filmul pe care le-a vizionat, totul i-a impresionat și i-a incantat.
Organizarea a fost excelentă, dar 100% digitalizată. Foarte eficientă. Sper totuși să avem ocazia să cunoaștem și persoanele reale ale celor din organizare.
Îmi dau seama că efortul unei asemenea organizări a fost efectiv URIAȘ! Și nu pot decât să felicit. Nu am sesizat nicio “formă fără fond”, nimic superficial. Se simte că ingredientul principal a fost Sufletul.
Felicitări și mulțumiri sincere.
Prof Cristian Hoaghea, Colegiul Național Zinca Golescu, Pitești

Copiii noștri s-au simțit minunat!

Echipa Smart & Creative, Scoala Gimnaziala Nr. 79, Bucuresti

O zi memorabila, un eveniment remarcabil, organizat de niște oameni extraordinari! Am trait deja o sumedenie de experiențe și sentimente unice, interesante și care ne-au îmbogățit deja sufletele! Suntem nerăbdători sa trăim și restul experiențelor Boovie și sa ducem cu noi acasă tot vibe-ul acesta extraordinar de aici!
Suntem pentru prima oară la Boovie și cu siguranța vom reveni! Le mulțumim tuturor acestor oameni fabulosi care ne-au oferit posibilitatea de fi parte a aceștui proiect unic numit Boovie!
Alina Savu, Rosiori de Vede, Teleorman.

Ne-a plăcut mult atmosfera de festival, deși suntem mici, abia clasa a cincea și majoritatea sunt adolescenți. Vibeul, veselia, culoarea si sentimentul de libertate creatoare. Ideea de a fi in aceeași sală cu atatia oameni, uitându-ne cu toate inimile si toate privirile inlacrimate de emoție, sentimentul de a fi alături unii de alții, de a ne simti ca aparținând unei comunități.
Nu ne-a venit să credem că toți de acolo, o sală plină cu povești diferite, a rezonat si cand s-a aprins lumina, cu toții eram in lacrimi, fără să ne mai pese de telefoane, de mesaje sau de orice altceva ce in mod normal ne ocupa mintea si timpul.
Parca a stat timpul in loc și ne-am conectat
Chiar si emotiile de a rezerva activități, teama ca nu prindem locuri, bucuria de a vedea alți participanți prin oras si de a-i recunoaște după brățări ca fiind din “tribul” nostru.

Funact, Bucuresti, Nicu Antonia, Barbu Ilinca, Ștefănescu Ayanna, Briceag Anamaria.

Așa cum se zice…Boovie nu e un festival, ci un fenomen!
Am venit pentru prima dată și suntem fericiți, mulțumiți, entuziaști și entuziasmați de tot ceea ce se poate face de câțiva oameni inimoși și dedicați!
Suntem echipa ” Trubadurii Sighișoarei” de la Col.Naț.”M Eliade” Sighișoara, Mureș…coordonați de prof.Alina-Simona Cordoș și Roxana-Maria Fleșariu.
Personal…ca profesor de literatură…mă bucur , că au citit de plăcere, niște cărți minunate, fără presiunea ” că-s pt bac”!;)
Felicitări din inimă pt grandoarea organizării unui asemenea eveniment dedicat învățării!!!
Mulțumiri și din partea copiilor care se simt într-o ” tabără altfel”!

Sunt Criga Oana Oranea din Iași și am venit cu echipa Ocio Amigos. În seara aceasta, unul dintre prietenii noștri a cântat la evenimentul Art Boovie, a fost foarte frumos, sunt copii talentați și e o inițiativă extraordinară.

Mă numesc Rareș, sunt din Brașov, de la Colegiul „Andrei Șaguna”. Sunt în trupa de teatru  de 8 ani. Am început să facem improvizații în parcuri și la diverse evenimente de câteva săptămâni, odată cu începutul Săptămânii Comediei. Când am auzit de Boovie ne-am interesat și am aflat de aceste ateliere la care am putea participa.

Sunt Miruna, am venit din Cluj-Napoca, aceasta este a II-a ediție Boovie la care particip. Anul trecut am fost la Focșani, mi s-a părut frumos, atmosfera e specială, iar oamenii sunt foarte de treabă. M-am gândit să particip și acum la  Brașov, fiind un eveniment  mult mai mare, mă bucur să văd atât de mulți oameni distrându-se.

Mă numesc Camelia și vin din Sighetul Marmației. Azi am participat la atelierul de „Joc Teatral”, mi-a plăcut mult fiind foarte interactiv, am putut să improvizez chiar o mini piesă de teatru. A fost prima dată când am făcut asta și a fost distractiv.

Sunt Botez Maia, din Bacău. Boovie este un festival foarte interesant pentru că începi să îți cunoști colegii și profesorii mai bine. Este o experiență minunată și nouă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image