BOOVIE 2024, juriu

de Mălina Moraru și Sara Dumitru

This year, it’s an honour for us să o avem alături de noi pe Olimpia Melinte drept membru al Juriului de Gală.🎭 Este primul an al Olimpiei în care este #closetoBoovie, so we wish her a warm welcome!

Olimpia Melinte este o actriță talentată, cunoscută pentru performanțele sale remarcabile în teatru și film. Absolventă a Colegiului Național de Artă “Octav Băncilă” din Iași, Olimpia a debutat în rolul Wendla din “Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind, sub îndrumarea actorului Nicolae Ionescu. Acest rol i-a adus premiul “Cea mai bună Actriță” la “Olimpiada Națională de Artă Teatrală” din Timișoara în 2005.

După absolvirea Facultății de Arte “George Enescu” din Iași, secția artă dramatică, Olimpia și-a făcut debutul în lungmetraj cu filmul „Cele ce plutesc” în regia lui Mircea Daneliuc, în 2009. Rolul său în acest film i-a adus două nominalizări la Galele GOPO 2010 pentru „Cea mai bună actriță în rol principal” și Premiul “Tânără Speranță”.

Let’s Boovie!💛
#letsboovie #booviefestival

Let’s wish a heartfelt welcome lui Cristian Popa, membru al juriului de Gală de anul acesta!

Cristian Popa este un actor român, absolvent al Universității de Arte “George Enescu” din Iași. De-a lungul carierei sale, a interpretat roluri variate în filme și seriale atât naționale, cât și internaționale. Printre cele mai recente apariții se numără filmele „Interior 0” (2024), unde l-a interpretat pe Mihai, „Subteran” (2024), în rolul lui Sabin Golescu, și scurtmetrajul „Trei” (2024), unde a jucat rolul Tatălui. De asemenea, a fost distribuit în „Libertate” (2023) în rolul colonelului Moga și în serialul „Around the world in 80 days” (2021), unde l-a interpretat pe signor Fazi.

Cristian a demonstrat versatilitate și talent, fiind apreciat pentru interpretările sale complexe. În filmul „Monstri.” (2019), a jucat rolul lui Arthur, iar în „Si atunci, ce e libertatea?” (2020), l-a interpretat pe Ion. A avut colaborări notabile cu regizori precum Tudor Giurgiu, Andrei Zinca, și Marius Olteanu, consolidându-și reputația în industrie. Cu o carieră care include roluri în producții internaționale precum „Comrade Detective” (2017) și „Cold Mountain” (2003), Cristian Popa continuă să fie o prezență remarcabilă pe scena cinematografică.

We’re happy că a acceptat invitația noastră de a se alătura familiei Boovie și că îl avem alături de noi ediția aceasta!🥳

Let’s Boovie!
#letsboovie #booviefestival

Este o mare bucurie pentru noi să o anunțăm pe Iulia Rugină ca parte a Juriului de Gală al Boovie 9.0! ☺️
lulia Rugină a studiat regia de film si televiziune la UNATC Bucuresti, continuând cu un masterat si un doctorat în cinematografie, finalizat în 2020, în cadrul aceleiasi facultăti. A scris şi regizat 12 scurt metraje, printre care Captivi de Crăciun(2010) și Să mori de dragoste rănită (2014), trei lung metraje, seria Love Building(2014) si Breaking News(2017), un film documentar Plvaback(2024) si o piesă de teatru, Neverland(2018).A semnat regia pentru 6 dintre cele 8 episoade ale serialului Ruxx, produs de HBO Europe, which is amazing!☀️
A înfiintat, alături de Ana Agopian si Oana Răsuceanu, Asociatia Culturală Control N, ce are ca scop educatia cinematografică si sprijinirea tinerelor talente în zona artelor performative. A fost activ implicată în educatia cinematografică diverse proiecte în România şi în afara ei. A lucrat, în cariera sa, cu neprofesionişti, copii, categorii defavorizate, minorităi etnice, detinuti si dependenti.
Let’s Boovie! 💛
We are more than happy to announce that Maria Dobre is back la Boovie! Anul acesta ni se alăturat ca membru al Juriului de Gală al ediției 9.0, dar cu Maria ne-am întâlnit la un atelier amazing despre educația cinematografică în școli, and it’s lovely to have her back!✨
Maria Dobre este manager cultural și coordonator al programelor educaționale din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, aducând întotdeauna o pată de culoare în tot ceea ce face.
De asemenea, joacă un rol esențial în echipa care implementează proiectul “Ora de Cinema” în școli, contribuind cu pasiune la formarea culturală a tinerilor. 🎞️
Let’s Boovie! 💛
Suntem foarte bucuroși că Laura Bilic joined us this year in our craziness și că împărțim aceeași nerăbdare pentru ediția de anul acesta, așa că v-o prezentăm nu doar ca trainer, ci și în calitate de membru al Juriului Boovie & al Juriului de Gală 🤗

Laura Bilic este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și are peste 15 ani de experiență în actorie și pedagogie teatrală.

Premiată pentru cea mai bună tânără actriță la Gala HOP din 2010, Laura a colaborat cu Teatrul Național din Iași, a participat la prestigioase festivaluri de teatru, inclusiv Festivalul de Teatru de la Avignon, a obținut premii cu studenții săi și a fost un artist activ al teatrului independent. Treptat însă, pasiunea ei s-a orientat mai mult spre pedagogie, fiind fascinată și interesată de cum ia naștere adevărul scenic.

Astfel, Laura a dezvoltat diferite workshopuri, cum ar fi Expresivitatea nonverbală, Metoda Viewpoints, și Actoria: artă sau meșteșug?, menite să ajute actorii să-și descopere individualitatea artistică.

Suntem mai mult decât recunoscători pentru implicarea sa din acest an!

Let’s Boovie!💛
#letsboovie #booviefestival
Loránd Gábor rămâne #closetobovie și anul acesta în calitate de jurat al festivalului &
Loránd este absolvent al secției Arta Regiei de Film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București. Pe parcursul studiilor a realizat scurtmetraje de ficțiune și documentar, „Cum înalți un zmeu?” fiind scurtmetrajul său de disertație. Filmul a fost selectat la numeroase festivaluri internaționale, printre care se numără Clermont-Ferrand ISFF, Sarajevo Film Festival, a câștigat premiul pentru cel mai bun film studențesc la Molodist Kyiv IFF, și Marele Premiu la Poitiers Film Festival.
În momentul de față este doctorand la UNATC și asistent universitar la secția Regie de Film.
Let’s Boovie!💛
Andrei Cozlac se alătură ediției Boovie 9.0 ca jurat, so wish him a warm welcome, cuz we are excited to have him! 🎥
Andrei este artist video de renume și lector universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, în cadrul Facultății de Arte Vizuale, secția Fotografie, Video și Procesarea Computerizată a Imaginii. De asemenea, el este profesor colaborator la secția de media a Facultății de Arte în Limba Română din Târgu Mureș.
Printre realizările sale se numără video design-ul pentru spectacole de teatru regizate de personalități precum Silviu Purcărete, Radu Afrim, Alexandru Dabija și alții. Distincțiile primite de-a lungul timpului, cum ar fi locul I la concursul internațional de video mapping Light Up (2017) și premiile U.N.I.T.E.R. pentru video mapping în teatru (2020 și 2021), atestă calitatea și inovația muncii sale.
În 2022, Andrei a fost onorat cu „Meritul Cultural” pentru contribuțiile sale în domeniul artelor vizuale, consolidându-și astfel poziția de lider în acest domeniu. Suntem încântați să avem alături de noi un astfel de profesionist și suntem convinși că prezența sa în juriu va aduce un plus de valoare preselecției.
Stay tuned, stay safe!💛
We’re thrilled to welcome back Iolanda Gîrleanu as a judge this year!
Cu un parcurs profesional impresionant, Iolanda este lector universitar la UNATC București, instituție pe care a absolvit-o în 2013. De-a lungul carierei sale, ea a ales să se specializeze în domeniul sunetului de film, lucrând la diverse proiecte de lung metraj, scurt metraj și spoturi publicitare.
Pasiunea și dedicația Iolandei pentru arta cinematografică sunt reflectate în munca sa remarcabilă și în contribuțiile aduse industriei. Expertiza sa în designul și ingineria sunetului va aduce cu siguranță o valoare inestimabilă juriului nostru, îmbogățind procesul de selecție cu o perspectivă proaspătă și avizată.
Let’s Boovie!💛
One workshop is not enough, așa că Adrian Buliga va fi atât prezent la Boovie nu doar ca trainer, cât și ca membru al juriului. ☀️
Pasionat de imagine, a absolvit Universitatea Hyperion din București, la secția Regie de film/TV. Și-a continuat studiile în Franța, unde a obținut specializările în Regie/Imagine în filmul de ficțiune și Sunet de film la Films en Bretagne.
Din 2009, Adrian predă arta actorului, obținând titlul doctoral „magna cum laude” cu tema „Arta actorului în context multimedia”.
Începând cu 2019, îi inițiază pe studenți în arta actorului de film, împărtășindu-le din vasta sa experiență. Adrian Buliga a realizat numeroase scurt metraje, documentare și reclame, atât în regim instituțional, cât și independent. În cadrul programului de tutoriat cu studenții de la Arta Actorului, a creat filme stop motion care au fost premiate la Festivalul Animafantasia.
Let’s Boovie!💛
Anul acesta ne putem bucura de două ori de prezența Oanei Sandu la festival, venind în calitate de trainer, dar și în calitate de jurat cu o perspectivă valoroasă procesului de preselecție. 👀
Oana Sandu este conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, în cadrul Facultății de Teatru. Cu o carieră artistică impresionantă de peste 28 de ani, Oana a avut roluri în mai mult de 60 de spectacole și a contribuit ca regizor și coregraf la numeroase producții.
Pe lângă activitatea sa artistică, Oana se dedică mentoratului și carierei didactice, având un rol activ în viața academică. De-a lungul anilor, a ocupat funcții importante precum Prorector al universității și Director de Departament al Facultății de Teatru.
Stay tuned, stay safe!💛
Iulia Voicu rămâne #closetoBooovie & se alătură juriului Boovie din acest an! 🎉
Iulia este lector universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), Facultatea de Film, și activează în cadrul Centrului de Pedagogie și Studiu al Imaginii “Sorin Botoșeneanu” (UNATC), unde coordonează activitățile de educație cinematografică destinate mediului preuniversitar.
Iulia Voicu este cunoscută pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul educației cinematografice, fiind autoarea cărții “Reprezentarea de gen în cinematograful românesc” și colaborând la programe precum CinEd și Ora de Cinema (TIFF).
Let’s Boovie!
De câteva ediții am făcut un obicei de a avea în juriu un reprezentant al participanților. Anul acesta, Emanuel ne-a demonstrat că viitorul este luminos și creativ cu astfel de tineri talentați în jurul nostru! 🌟
Emanuel Meauca este elev la liceul de informatică “Grigore Moisil” din Iași, participant Boovie 2022 & 2023. Cu o pasiune pentru informatică, Emanuel și-a canalizat curiozitatea și aptitudinile către dezvoltarea de modele 3D, pe care le prezintă cu mândrie pe pagina sa de Instagram, @ssemi_3d
Let’s Boovie!