Îmi amintesc de orele de mate când un elev din prima bancă rezolva cu noșalanță probleme care altora li se păreau imposibile. Îmi mai amintesc și de cel mai bun film făcut la clubul de Foto-Video, sau de Râul Alb unde cei mici erau fascinați de magicianul Bogdan Bercean. Acum, l-am redescoperit pe Bogdan care, alături de alți trei colegi a pus la cale un soft pentru diagnosticarea timpurie a schizofreniei și care este vicecampion la Campionatul European de Securitate Cibernetică. Și totuși, el face totul cu atâta naturalețe….
de Ovidiu Bădescu
Cum te-ai descrie?
Sunt perseverant, ambițios și motivat. Îmi plac sportul, ingineria software și provocările. Nu îmi place timpul pierdut, compromisurile și indiferența.
Care sunt țelurile tale în viață, inclusiv cele legate de viața ta personală?
Încerc să devin cât mai bun în domeniul profesional. Îmi doresc să cresc firma la care lucrez, împreună cu 3 colegi de facultate și să rămânem în Timișoara. Legat de viața personală nu simt că îmi lipsește ceva, așa că o să încerc doar să păstrez un echilibru între cele două planuri.
Cum te-a ajutat facultatea pentru cariera pe care vrei o urmezi?
Consider că cel mai mare beneficiu al facultății a fost crearea unui mediu în care am putut interacționa cu oameni cu interese similare. M-au ajutat multe cunoștinte dobandite în liceu despre care nu mă așteptam vreodată să le folosesc, însa nu au fost suficiente. La facultate am descoperit că abilitățile de comunicare au o pondere foarte mare și în viața profesională; nu e suficient să fii priceput tehnic dacă nu te poți face plăcut ușor.
Te-ai vedea practicând o altă meserie?
Da, pentru o buna parte din liceu eram hotărât să urmez o carieră în arhitectură. Îmi place desenul, fizica, mă descurcam și cu matematica. Sunt șanse bune să îmi fi plăcut în egală măsura și acel domeniu și totuși sunt bucuros că am ales IT-ul.
Cum arată jobul perfect pentru tine?
Jobul perfect nu depinde atât de mult de job în sine cât de atitudinea ta relativ la ceea ce faci. Dacă ești pasionat de ce faci, dacă găsești satisfacție personală în munca ta și îți dorești să fii tot mai bun atunci job-ul o să devină indistinctibil de viața personală. Partea financiară ar trebui să fie doar un feedback pozitiv nu obiectivul principal.
Ce te motivează pentru a depune eforturi?
Stau pe lângă oameni pasionați. Merg în permanență la concursuri de profil unde am cunoscut oameni cu idei și abilități extraordinare, oameni care au construit firme de milioane de euro, oameni care au lucrat la cele mai mari companii din lume. E greu să nu fi motivat după astfel de evenimente/întalniri.
Ce calitate a ta, sau trăsătură personală care crezi că are cea mai mare contribuție în cariera/jobul tău?
Niciodata nu am dus un proiect la capăt fără să dau de probleme de implementare și cred că asta se aplică în general în programare. Diferența dintre “am reușit” și “nu am știut cum să fac” este de cele mai multe ori perseverența. Dacă nu am putut veni pe cont propriu cu o soluție sau un răspuns la o întrebare, în 100% din cazuri am găsit-o pe internet. Cu timp și răbdare am putut să trec peste orice problemă.
– Slăbiciunea care ți-a creat cele mai mari dificultăți la școală sau la job?
Când am terminat liceul, eram obișnuit să mi se răspundă la toate întrebările și curiozitățile. În domeniul IT, în general, trebuie să îți răspunzi singur la întrebări și să găsești singur soluții la probleme. Am avut nevoie de foarte multă răbdare până să deprind abilitatea asta.
– Ce sfat le poți oferi elevilor care vor să abordeze domeniul IT?
Trebuie să fie în primul rând curioși să încerce ceva nou. În Timișoara există o mulțime de concursuri de profil, “hackathon” – uri, unde participanții au 24-48 ore să vină cu o idee de aplicație și mai apoi să o dezvolte. Se lucrează în echipe, atmosfera e degajată și cei mai mulți învață să își implementeze idea chiar pe loc, de pe net sau cu ajutor de la alte echipe. Este un foarte bun punct de start, despre care mi-aș fi dorit să știu de când eram în liceu.
– Mulțumiri, Bogdan!
Cu multă plăcere!