Bianca Opriș – creator de super eroi

“Scânteia care îți luminează calea

Ai simțit vreodată că misiunea ta personală așteaptă cuminte să fie trezită la lumină de o scânteie care să îți schimbe perspectiva asupra vieții? Acea scânteie se numește însuflețirea pasiunii, a dorinței de a lăsa o moștenire care să aibă impact în viețile celorlalți și să o împlinească pe a ta.

Este scânteia care te trezește dimineața și te însoțește pas cu pas, până la apus și dincolo de el.

Pe Bianca Opriș – avocat și făuritor de prieteni buni ai copiilor, am cunoscut-o atunci când prima ei scânteie creatoare s-a transformat în “Legisman” – super eroul pus în slujba ghidării copiilor prin lumea regulilor și a legilor.

Mi l-a prezentat cu bucuria unei mame care îți prezintă copilul și a unui dascăl care te însoțește în călătoria de descoperire a unui personaj fascinant.

Bianca a creat un super erou pe care l-a înzestrat cu valorile în care ea crede cel mai mult: dreptate, onestitate, prietenie.

Apoi, i-a adăugat abilitățile și calitățile pe care le are un lider. Și abia după ce s-a asigurat că i-a oferit un ton prietenos, ușor de înțeles și încurajator, l-a oferit copiilor. Nimic din ce este Legisman nu este o întâmplare. El s-a născut din dorința Biancăi de a le oferi copiilor și părinților,  deopotrivă,  un prieten de suflet care să îi însoțească îi descoperirea regulilor, în înțelegerea modului în care funcționează legile și consecințele, care sunt puterile în stat, care sunt drepturile omului sau rădăcinile legislației.

Ideea de a crea acest personaj a plecat de la datoria pe care Bianca a simțit că o are în calitate de avocat și de mamă, față de băiețelul ei și față de copiii care vor să afle mai mult.

Ca avocat și ca mamă, consider că familiarizarea treptată a copiilor cu principiile educației juridice reprezintă un pas către independența acestora și un real ajutor în vederea creșterii încrederii în sine, formând astfel adulți responsabili.” Bianca Opriș.

În România sunt peste 11.000 de legi și ordonanțe. Să le știi pe toate este o utopie, în schimb, suntem răspunzători pentru încălcarea lor. Iată de ce Bianca a creat eroul cu pelerină albastră, să le ofere celor mici o bază,  o fundație pe  care să își construiască viitorul. Un viitor sănătos, în care să cunoască drepturile și obligațiile, să cunoască importanța respectării regulilor și consecințele pe care le generează faptele lor, să știe care sunt autoritățile statului și care sunt atribuțiile acestora.

Bianca a înțeles cât de important este să le transmită copiilor că pot fi ”cool” și dacă sunt  responsabili, dacă le place să învețe, să studieze, să fie respectuoși. Ea crede în puterea educației juridice timpurii și în însănătoșirea unei societăți prin înzestrarea generațiilor viitoare cu informații, resurse și abilități esențiale în secolul în care trăim.

„Pot alege să stau liniștit pe steaua mea, admirând toate minunățiile ce mă-nconjoară sau pot alege să mă aventurez printre ei, oamenii mari. Nu cred totuși că se cade să merg într-o călătorie neînsoțit. Mai bine îmi iau frumușel pisica din dotare și mă duc să aflu care-i treaba cu adulții și cu regulile pe care aceștia le tot inventează, pentru că un gând nu-mi dă pace:

Oare adulții au fost vreodată copii?”, Legisman

După ce Legisman a devenit prietenul copiilor și ghidul lor prietenos, Bianca a simtit o nouă chemare către creație….către o fetiță amuzantă, jucăușă, voioasă și în căutarea aventurilor trasformatoare: ROUA.

Inspirată de dorința fetiței de a explora lumea și de a-i descoperi tainele, Bianca a creat tărâmuri fascinante în care copiii călătoresc la braț cu Roua și prietenii săi în căutarea celor mai de preț comori: curajul, prietenia, curiozitatea și încrederea.

Roua este eroul care îi poartă pe cititori prin cele mai frumoase experiențe de descoperire și îmbrățișare a vieții. Iar când inegalabila Felicia Filip alege să le citească celor mici pasaje din carte, nu poate fi o bucurie mai mare pentru Bianca.

“Legisman și Roua sunt baghetele magice care mă ajută să intru în universul fascinant al copilăriei. Acolo, ei mă ghidează către mintea și sufletul copiilor unde plantez semințe sănătoase pentru dezvoltarea lor armonioasă.” Bianca Opriș

Bianca nu s-a oprit la crearea eroilor Legisman și Roua, ci le-a oferit acestora rolul și responsabilitatea de a ajunge la cât mai mulți copii care au nevoie să învețe prin joacă!

Astfel, alături de Jeni Chiriac – psiholog și Clementina Anghelache – antreprenor, a format un trio echilibrat și dornic de transmitere a informației pe trei arii importante în demersurile educative: avocatura, psihologia și antreprenoriatul.

Așa a luat naștere ALED (Asociația Legisman pentru Educație și Dezvoltare) a cărei misiune este aceea de a promova educația juridică (și nu numai) acolo unde avem cea mai mare nevoie de ea, în școli.

La braț cu Legisman și Roua, Bianca a vizitat unități de învățământ interesate de acest tip de educație, unde a întâlnit mulți copii curioși și entuziaști.

“Educația juridică timpurie constituie o bază importantă pentru viitorul adult și o investiție valoroasă în societate.” Bianca Opriș

La fiecare vizită în școli sau grădinițe, la fiecare întâlnire cu prietenii lui Legisman sau ai minunatei Roua, Bianca simte că a mai făcut un pas către împlinirea misiunii sale.

Dacă este să rezum articolul despre Bianca și super eroii pe care i-a creat, la o singură frază, aș spune că este avocatul din România care are cei mai sinceri, onești și autentici prieteni!

Vă invităm să îi descoperiți pe Legisman și Roua! Vă vor fi cele mai de nădejde ajutoare în a le transmite copiilor o educație juridică atât de importată încă de la vârste fragede și un bagaj de abilități esențiale în viața de adult. Și totul, prin joacă și experimentare.

Link Legisman

Link Roua

Link Aled

Articol scris de Cătălina Ilie