“Într-o lume în care poți alege să fii orice, alege să fii om.”
Stăm de vorbă cu Sorana-Roxana Băcilă, din localitatea Dalboșeț, județul Caraș-Severin, absolventă a Liceului Teoretic “Eftimie-Murgu” Bozovici și a Facultății de Automatică și Calculatoare din Timișoara, în prezent studentă la masterul de Inginerie și Management din cadrul Universității Politehnica, UPT.
Care ar fi 3 lucruri pe care le-ai învățat până la vârsta de 21 de ani, la care nu te-ai fi așteptat?
Până acum am învățat că cel mai bine e să îți păstrezi viața privată, să ai un cerc restrâns cu prieteni de calitate care te sutin și de la care ai ce învăța la rândul tău. De asemenea, mi-am dat seama că lucrurile frumoase nu se întâmplă peste noapte și că poți realiza tot ceea ce îți propui doar prin răbdare, perseverență si încredere în propriile capacități. Am învățat că este mai bine să încerci și să înveți din greșeli decât să trăiești cu regrete. Fiecare provocare poate ascunde in spate o oportunitate de a învăța și de a crește.
Ne puteți povesti un moment, sau mai multe, în care v-ați simțit într-adevăr împlinită?
Cu siguranța, anul actual pentru mine a avut chiar multe momente in care am simțit că toată munca și efortul depus dau roade. Un exemplu in acest sens a fost luna trecută, când am celebrat absolvirea facultății cu o notă foarte bună la licență. Pot spune că atunci m-am simțit cu adevărat fericită si împlinită, mai ales știind că drumul până acolo nu a fost cel mai ușor. Tot recent, am obținut jobul în IT pe care mi-l doream, într-o corporație canadiană, fapt ce mi-a adus o bucurie deosebită și confirmarea că tot efortul pe care l-am depus în acești ani nu a fost în zadar.
Cum reușești să te motivezi în momentele de dificultate?
Atunci când întâmpin situații dificile îmi aduc aminte de vorba bunicului meu, Prof. Nicolae Gherman, care îmi spunea mereu “Dacă nu te incurci, nu te descurci.” Expresia aceasta m-a ajutat să prind curaj și să mă încred in propria persoană, fără să îmi fie frică de provocări. Amintirile cu el și tot ce m-a învățat mi-au dat speranță în momente grele.
Care sunt cele mai mari provocări cu care v-ați confruntat?
Ca orice student aflat departe de casă, a fost destul de greu pentru mine să mă obișnuiesc cu dorul de ai mei și să locuiesc singură într-un oraș nou. Totodată, în al doilea an de facultate am început să lucrez și să am un program încărcat: 9:00-15:00 job, 16:00-20:00+ facultate. Așa cum am menționat mai sus, toate aceste provocări au atras după sine și multe lucruri pozitive, iar acum mă bucur că acesta a fost demersul.
Care este deviza după care vă ghidați în viață?
“Într-o lume în care poți alege să fii orice, alege să fii om.” și “The grass isn’t greener on the other side. It’s greener where you water it.”
Care sunt lucrurile în care găsiți bucurie?
Mă simt cea mai fericită atunci când sunt alături de familie și de cei dragi, precum și în prezența animalelor. Iubesc cu adevărat câinii și pisicile, iar ajutorul oferit acestora îmi aduce o mare bucurie. În preajma lor, simt o liniște profundă și o căldură care îmi umple sufletul de bucurie și împlinire.
Care sunt cele trei lucruri pe care le apreciezi cel mai mult la o persoană?
Sinceritatea, bunătatea și respectul pentru cei din jur.
Care sunt cele trei lucruri care îți displac cel mai mult la o persoană?
Falsitatea, tendința de a plânge tot timpul (victimizarea) și lipsa de scrupule.
Într-o lume în care informația este la un click distanță, care (mai) este rolul școlii?
Chiar dacă astăzi putem găsi informații rapid online, rolul școlii rămâne extrem de important. Pe lângă faptul că ne oferă cunoștințe intelectuale, școala ne învață cum să trăim și să interacționăm în societate. În timp ce învățăm să lucrăm în echipă, să fim competitivi într-un mod sănătos și să ne folosim curiozitatea pentru a căuta și a analiza informațiile, dezvoltăm și abilități sociale. Aici învățăm să colaborăm, să ne respectăm opiniile diferite și să ne adaptăm la tot felul de situații.
Cred că acum, cu atâtea resurse online la dispoziție, învățarea poate deveni mai interactivă și captivantă. Elevii trebuie să folosească internetul în avantajul lor pentru a explora subiecte care îi pasionează și pentru a învăța într-un mod care li se potrivește. Față de generațiile anterioare, acum au oportunitatea de a face educația nu doar mai ușoară, ci și mai interesantă și adaptată la nevoile fiecăruia.
Există un hobby sau o pasiune pe care ai dori să o explorezi mai mult în viitor?
Da, îmi place să cânt și sper ca pe viitor să am mai mult curaj pentru a-mi împărtăși pasiunea și în fața altor oameni. Până atunci îmi propun să călătoresc în cât mai multe țări pentru a explora și a înțelege diversitatea culturală și socială a lumii.