Andreea Țundrea

Stăm de vorbă cu Țundrea Andreea, o fată de nota 10, cu premii și participări la diverse concursuri și proiecte, un voluntar de nădejde al școlii noastre.

Pentru început, spune-ne câte ceva despre tine.

“M-am născut în comuna Coronini, pe Clisura Dunării, un loc plin de farmec natural și istorie. Am absolvit școala gimnazială din localitate și mi-am continuat studiile la Liceul Tehnologic “Clisura Dunării” din Moldova Nouă, la specializarea matematică-informatică. În prezent sunt în clasa a XII-a. Sunt o fire ambițioasă, activă, mereu la tablă în timpul orelor și prima pe listă la orice proiect sau activitate, îmi place matematica, pentru că, așa cum spunea Grigore Moisil, “învățând matematică, înveți să gândești”.”

 

Deși nu a fost prima la admiterea în liceu, a reușit, prin perseverență, ambiție și muncă, să devină liderul clasei, iar în clasa a X-a, a sfidat pandemia și a obținut locul I pe județ și mențiune națională la Etapa a II-a a Olimpiadei Naționale Gazeta Matematică 2021.

A fost greu? Cum ai reușit această performanță?

“Consider că nimic nu e imposibil atunci când îți dorești cu adevărat. Chiar dacă a fost pandemie, am ales să îmi dedic timpul studiului și concursurilor. Am considerat mereu că trebuie să fac ceva cu timpul meu, să am reușite, să fiu mândră de ceea ce fac și niciodată să nu-l las să zboare pe langă mine. Am muncit, exersând zilnic și rezolvând cât mai multe tipuri noi de exerciții, atât din cele pe care le primeam de la școală, cât și altele, pe care le găseam singură. Îmi doream să progresez și să reușesc să ajung cât mai sus. “

Ce părere ai despre voluntariat?

“Voluntariatul este o muncă făcută din proprie inițiativă, care câștigă tot mai mult teren în ultimul timp, ceea ce dovedește că tinerii vor să-și dedice timpul, energia, chiar și talentul pentru a-i ajuta pe cei din jur, fără să aștepte recompense.  Consider că este benefic pentru majoritatea persoanelor care îl practică, ajută la dezvoltarea personalității, a simțului responsabilității, contribuie la relaționarea cu comunitatea în care trăiești.  Prin intermediul său cunoaștem foarte mulți oameni, ne dezvoltăm abilitatea de a lucra in echipă, ne testăm răbdarea și, nu în ultimul rând, reușim să ne descoperim aptitudinile și abilitățile. “

Prezintă-ne câteva proiecte, activități și concursuri la care ai participat.

 “ Am participat la activități și proiecte locale, județene, naționale și internaționale. Câteva din proiectele internaționale  la care am participat sunt:

Pelerin în țara mea-Educație online fără frontiere(clasa a X-a)-  prin care am cunoscut multe persoane, atât elevi, cât și profesori, din alte țări sau din alte regiuni ale țării noastre;

DANUrB+ (clasa a XI-a),  prin care am creat o hartă a obiectivelor turistice din Clisura Dunării(zona Moldova Nouă-Coronini), vizitând mai apoi unele dintre acestea;

în viitorul apropiat, harta va putea fi găsită la Centrul de informare turistică din Moldova Nouă ;

Savvy Consumer (clasa a XI-a)-proiect de eTwinning,  prin intermediul căruia am făcut mai multe logouri pe tema protejării planetei.

M-am implicat și în  proiecte caritabile, cum a fost cel intitulat “Inimă lângă inimă, copii lângă bunici” și  “Ajutor pentru Ucraina”.

În clasa a IX-a am participat  la Miss Boboc, unde am obținut  locul III, dar și la Miss Crăciunița, unde am obținut locul I .

Ca voluntar al  Casei de cultură din Moldova Nouă  și membru al Clubului 4LIFE-LTCD, particip la foarte multe activități. Organizăm sau găzduim diverse spectacole si festivaluri, precum “Hansel și Gretel”,  “Arca pleacă la ora 8”, spectacolul pentru copii “Magic Show”, Festivalul de Crăciun, Balul de Paște, spectacolul folcloric de Ziua Națională a României, intitulat “Țara mea-i Banatul meu”, acolo unde am fost prezentatoare și multe altele. Am participat și la Weekend For Life, la Reșița, unde m-am simțit foarte bine alături de colegii din județul nostru.  De fiecare dată încercăm să aducem bucurie celor din jur, iar organizarea acestor activități ne aduce, și nouă, la final, satisfacție și împlinire.  Așa a fost și de 1 Iunie, când am sărbătorit ziua copilului prin diferite activități care s-au desfășurat simultan. Fiind unul din principalii organizatori, am ajutat la conceperea și desfășurarea activităților, pregătind jocuri pentru copii,  precum vânătoare de comori, dar și diferite ateliere, de face-painting, puzzle, creativitate etc.

 Alte zile pline de activități, cu competiții de cros, fotbal, pictură sau de pescuit, expoziții, excursii , au fost zilele dedicate Dunării, la finalul lunii iunie.

 Copiii, dar si adulții, sunt  entuziasmați de munca noastră, iar zâmbetul larg de pe fața lor ne zice că am reușit!

Tot prin intermediul Casei de cultură, care de curând a realizat o carte intitulată “Incandescență zborului “, o antologie de versuri destinată autorilor din Clisura Dunării,  am reușit să public și câteva poezii.”

Care este deviza ta ?

“ Nu mi-am propus o deviză, dar cred că ar putea fi: Nicio activitate fără mine!“

Dacă cineva te-ar descrie în câteva cuvinte, care ar fi acelea?

“Ambițioasă, hotărâtă  și curioasă.”

Care este cariera pe care vrei sa o urmezi?

“ De mică, viziunile în legătură cu viitorul meu au avut un aspect schimbător. Când aveam 10 ani voiam să lucrez în domeniul medicinei; mai apoi voiam să fiu profesoară, iar în final am descoperit ce mă pasionează cu adevărat, și anume, misterul. Sunt o fire curioasă, care vrea să știe mereu ce se întâmplă, căutând adevărul până în cel mai mic detaliu. Astfel, de curând, am descoperit o meserie ce rezonează cu aptitudinile mele,  detectiv criminalistic. Este o meserie plină de mister, spontaneitate, la fel ca mine.”

Există o persoană care te-a susținut mereu, indiferent de situație ?

“Nu pot zice că există o singură persoană care mă susține, deoarece sunt mai multe, e un întreg grup de oameni minunați, cărora le mulțumesc. Atât părinții, profesorii, cât și prietenii sunt cei care fac parte din acest grup, aceștia îndrumându-mă și fiind langă mine indiferent de situație. Chiar  dacă planurile mele nu sunt întocmai cele mai bune, ei sunt cei care își asuma riscurile împreună cu mine, mereu zicându-mi că “din greșeli învățăm”.  “

Ce sfaturi ai avea pentru cei din jur?

“Aș vrea să le zic să nu renunțe niciodată la visul lor, să țină capul sus, să nu asculte de cei din jur care doresc să-i oprească din drum și să-și amintească mereu că sunt puternici, indiferent de obstacolele care  apar în calea lor.”

Ce ți-ai dori să se schimbe în societatea noastră ?

“Sunt multe lucruri care aș vrea să fie altfel, în primul rând oamenii, aceștia sunt cei care trebuie să se schimbe, să-și schimbe mentalitatea, punând  la baza relațiilor cu ceilalți respectul, să se axeze mai mult pe problemele personale, să nu mai judece și să fie mai buni. Un alt aspect care consider că ar trebui să se schimbe este sistemul de învățământ. Cred că modul de predare și învățare ar trebui îndreptat înspre dezvoltarea abilităților fiecăruia, și să se axeze mai puțin pe ‘șabloane’ , care nu fac nimic mai mult decât să ne ghideze înspre eșec, înspre extenuare, făcând neplăcută experiența învățării.”